Review: HP Elitepad 900
Op het eerste gezicht is de ElitePad een tablet zoals vele andere: een rechthoekig apparaat met afgeronde hoeken en een naadloos ingelegd beeldscherm. Ook de fysieke ‘home’- knop is geen vreemde eend in de bijt in de wereld van Windows 8-tablets. Toch is de afwerking beslist netter dan veel andere tablets, vooral dankzij de aluminium achterzijde. Dat voelt gewoon net even wat beter dan de ‘plastic fantastic’ feel van veel concurrenten. Ook is het apparaat met zijn 9,2mm allesbehalve dik. De knoppen voelen stevig en hebben een duidelijk voelbare ‘actie’. Handig is de schakelaar voor het vergrendelen van de schermrotatie. Het gewicht bedraagt 630 gram; vergelijkbaar met andere Windows 8-tablets.
Beeldscherm
Het beeldscherm heeft een resolutie van 1280 x 800. Dat is in ieder geval volgens Microsoft niet voldoende om optimaal de mogelijkheden van de Modern UI te benutten. Windows 8 kan pas vanaf een breedteresolutie van 1366 pixels gebruikmaken van een aantal handigheden, zoals ‘snapped windows’. De beeldkwaliteit is overigens wel ruim voldoende; een ips-paneel zorgt voor goede inkijkhoeken en een nette kleurweergave. 400 nit staat garant voor een prima afleesbaar scherm en Gorilla Glass 2 voorkomt beschadigingen en krassen. Clover Trail HP kiest net als veel andere fabrikanten voor de nieuwe Intel Atom Z2760 op 1,8 Ghz. Dit is duidelijk een ‘eerste generatie’ tablet-cpu uit de Intel-stallen. Het doet zijn werk, maar de werksnelheid van Windows 8 doet ons denken aan de hoogtijdagen van de netbook. Het kan ermee door, maar we krijgen sterk het gevoel dat er veel meer uit te halen is.
Wat opslag betreft kun je kiezen uit een ssd van 32 of 64 GB. We bevelen sterk die laatste aan; want met 32 GB blijft er maar weinig over gezien de lijvige Windows 8-installatie.
Windows 8 Pro
Misschien wel het sterkste punt – zeker op de werkvloer – is het besturingssysteem. Geen Windows RT, maar een volwaardige Windows 8 Pro (32 bit) draait aan de interne knoppen. Voor systeembeheerders is dat een zegen, voor hen is het apparaat wat beheer betreft niet anders dan iedere andere willekeurige Windows-desktop. Ook de opname in een Active Directory is op die manier een fluitje van een cent. Bovendien kun je al je vertrouwde Windows x86-bedrijfssoftware draaien op de machine.
Software
Sterk punt is ook de aanwezige software. HP voorziet de machine standaard met een aantal applicaties, waaronder HP Pagelift. Hiermee kun je foto’s van documenten rechttrekken, zodat ze nauwelijks te onderscheiden zijn van een echte ‘scan’. Ook aanwezig zijn Skitch en Evernote en je beveiligingszaken (denk aan wachtwoordbeheer, schijfencryptie) beheer je met de HP Client Security-tool.
Mocht je de tablet onverhoopt kwijtraken, dan kun je met Absolute Data Protect de hele zaak van afstand wissen en de tablet op slot zetten. Ook aan beveiliging is gedacht. Zo is een tpm-chip aanwezig, een speciaal beveiligde chip waarop je een encryptiewachtwoord kunt plaatsen. Deze kwam je eerder vooral in zakelijke laptops tegen. Jammer genoeg ontbreekt een vingerscanner.
Smart Jackets
De ElitePad 900 onderscheidt zich door de extra’s. Vooral de ‘Smart Jackets’ zijn handig. Deze covers beschermen niet alleen het apparaat, maar voegt ook functies toe. Zo voeg je met de ‘Expansion Jacket’ vier usb-poorten, vga, hdmi, en sd-kaartlezer en ongeveer acht uur accutijd toe. De zogeheten ‘Productivity Jacket’ doet wat zijn naam belooft, met een ingebouwd toetsenbord en twee extra usb-poorten en een sd-kaartlezer. Verder zijn onder andere een dockingstation en pen verkrijgbaar.
Met de Smart Jackets bescherm je niet alleen je Elitepad, maar voeg je ook aansluitopties toe.
Poorten
Wat betreft de poorten kunnen we kort zijn: alleen een micro-sd-kaartslot is aanwezig. Wel is een poort aanwezig waarin je de adapter steekt. HP levert standaard een usb-dongle mee, zodat je deze poort ook kunt gebruiken als usb-aansluiting. Wil je gebruikmaken van meer usb-poorten of hdmi, dan ben je veroordeeld tot de Smart Jackets of het docking station (zie kader). Het is jammer dat je zonder deze extra’s geen gebruik kunt maken van hdmi, voor bijvoorbeeld presentaties op een groot scherm. HP heeft deze keuze waarschijnlijk gemaakt om de ‘kale’ versie betaalbaar te houden.
Volg Raymond Luijbregts via Google+.