REVIEW HP Elite Folio

HP
HP
Redactie WINMAG Pro
Een laptop met een adviesprijs van circa € 1.600,- brengt verwachtingen met zich mee. Voor de HP Elite Folio verwachten we dan ook niets minder dan een onderscheiding.

Hoewel het model uitstekend scoort op gebied van uiterlijk en gebruiksgemak, kan HP’s keuze voor Windows op ARM te wensen overlaten voor iedereen die op een laptop leunt voor de uitvoering van grafisch werk, ontwikkeling en andere specialistische taken. In de praktijk is het laatste nauwelijks beperkend. Voor het overgrote deel van zakelijk Nederland dient de HP Elite Folio als prachtig, veilig en verbindend werkpaard. Onze review verduidelijkt waarom.  

Chique, zakelijke laptops vertegenwoordigen een marge van het volledige aanbod. Daarmee behoort de HP Elite Folio tot een zeldzaam soort. Hoewel je andere modellen in deze categorie zelden ‘lelijk’ kan noemen, is het uiterlijk van de Folio werkelijk uniek. 

De bekleding van de behuizing voelt en ruikt als leer. Pas na een blik op de specificaties ondervonden we dat de Elite Folio in werkelijkheid door kunststof wordt behuisd. 

‘Polyurethaan’, beter bekend als kunstmatig leer, voelt en oogt beter dan de metalen behuizingen die we normaliter terugzien. Het resultaat van dit materiaalgebruik is een laptop die, wanneer ingeklapt, verrassend veel van een chique documentenmap wegheeft. In een handomdraai klapt het model uit, waarna de display (13,5”, resolutie van 1920x1280 en verhouding van 3:2) verschijnt. 

Bij het verlichte toetsenbord hoort een opberg- en oplaadhouder voor een HP Pen. De Elite Folio, een 2-in-1-model, is immers per touch aanstuurbaar.

Het ontwerp staat verschillende werkmodi toe. Schuif je het scherm naar voren, dan dient het toetsenbord als statief voor een gekantelde tablet, wat werken met touch vergemakkelijkt. Ook is het model volledig uit te vouwen tot tabletmodus, wat onder andere staande presentaties in de hand werkt. 

De schermverhouding van 3:2 komt de productiviteit van elke opstelling ten goede. 3:2 biedt meer verticale ruimte dan veelgebruikte verhoudingen als 16:9 en 16:10. Eén van de voordelen is een vollediger inzicht in webpagina’s en documenten. Pagina’s zijn regelmatig in oogopslag te overzien en scrollen is minder vaak benodigd. 

De laptop weegt iets meer dan een kilo: woon-werkverkeer, reizen en beweging op de werkvloer zijn geen enkel probleem.

Vermogen

Tot zover: een greep uit de speerpunten. Het display, 2-in-1-ontwerp en de uitstraling zijn ongetwijfeld sterk. Onze ervaring met de processor en grafische kaart is daarentegen minder eenzijdig. De Elite Folio draait Windows op ARM. ARM-processoren zijn energie-efficiënter en connectiever dan traditionele alternatieven. 

Eén van de voordelen is een indrukwekkende batterijduur van meer dan 16 uur. Ook is de Elite Folio voorzien van Wi-Fi 6-, Bluetooth 5 en LTE-connectiviteit. Bovendien bleef het model gedurende onze test muisstil en koel. 

De keerzijde is dat de gebruikte Qualcomm ARM-onderdelen minder vermogen leveren dan soortgelijk geprijsde GPU- en CPU-series van NVIDIA, Intel of AMD. 

Hoewel werken met internetbrowsers en veelvoorkomende bedrijfssoftware nauwelijks wordt benadeeld, is een vlekkeloze ervaring met software voor grafische-, data- en sommige IT-professionals minder vanzelfsprekend.

Onderaan de streep

Desondanks blijft de keuze voor Windows op ARM een pluspunt voor het merendeel van Nederlandse professionals. De Elite Folio is licht, energie-efficiënt en stil. Hoewel het model zijn prijscategorie deelt met de meest vermogende laptops en desktops van het moment, kunnen weinigen tippen aan de uitstraling, het gebruiksgemak en ontwerp dat HP op tafel legt.   

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie