Review: FixMeStick Pro
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: nee, de FixMeStick Pro is geen vervanging voor traditionele bescherming tegen allerhande ongewenste software. De naam zegt het eigenlijk ook al: de FixMeStick Pro gebruik je wanneer je eigenlijk al te laat bent en last hebt van een malwareinfectie. Ook biedt het geen enkele bescherming tegen bijvoorbeeld hackers.
Opstartbare usb-stick
De stick is bootable zonder dat je daarvoor iets hoeft in te stellen. Je steekt de stick in je computer, die overigens wel op Windows moet draaien, en je klikt op het autorun-icoontje. De software, inclusief virusdefinities, update automatisch mits je natuurlijk een internetverbinding hebt. Er wordt in de boot-configuratie van Windows vervolgens tijdelijk weggeschreven om te herstarten vanaf usb, waarna er bij de volgende boot een licht, op Linux gebaseerd besturingssysteem geladen wordt. Er zijn verschillende opstartmogelijkheden voor allerlei configuraties waarmee PC Diagnostics, de fabrikant van de stick, garandeert dat deze werkt op praktisch iedere pc.
Drie virusscanners
Vervolgens wordt je computer gescand en eventuele problemen opgespoord en opgelost. De stick heeft drie verschillende virusscanners aan boord: die van Sophos, Kaspersky en Vipre. Dit zijn betrouwbare scanners. Tel hierbij op dat de scanners draaien op een eigen besturingssysteem, Linux, en de stick hiermee sterk staat tegenover virussen en malware, en je begint in te zien dat de stick een leemte vult in de markt van IT-producten. Iets als dit was er nog niet in een dergelijk kant-en-klaar-product. Antivirussoftware is voornamelijk een traditionele aangelegenheid waarbij deze wordt geïnstalleerd als software wat draait op een besturingssysteem. Door dit om te draaien, en de virusscanners eigenlijk een eigen veilig besturingssysteem te geven is de FixMeStick Pro meeste virussen een stap voor,
Ook voor Mac
In januari 2014 is FixMeStick crowdfundingsite Kickstarter opgegaan om een versie voor OSX-systemen te ontwikkelen. Geen gek idee, want met de groei in het gebruik van OSX-systemen groeit ook het aantal virussen voor deze systemen, en daarmee ook de hoeveelheid malware. Of het doel van 50.000 CAD ook gehaald wordt is nog even afwachten.
Makkelijk
Ben je bekend met diagnostische programma's, dan zul je na het opstarten waarschijnlijk schrikken. Want waar zijn de veelheid aan menu's, opties en ingewikkelde analytische termen die iedere IT'er met een ego doet watertanden? Dan dringt ook het besef door dat dit juist het idee achter de stick is. Het lost jouw problemen met virussen en malware op, en offert daarvoor ingewikkelde menu's die de meeste gebruikers toch niet gebruiken, op. Volgens de fabrikant is de stick bedoelt voor IT-managers en systeembeheerders, maar eigenlijk kan iedereen uit de voeten met de stick, en dat is een groot pluspunt.