Review: EnGenius SkyKey

Redactie WINMAG Pro
EnGenius staat bekend om zijn brede catalogus aan netwerkoplossingen. Zij het LAN, WLAN, AP, router of switch: komt het van pas bij het beheren van één of meerdere bedrijfsnetwerken, dan heeft EnGenius het in huis. De SkyKey is een nieuwe must-have voor beheerders van grotere netwerken.

Hoewel het apparaat niet groter is dan een smartphone, stelt het je in staat om elke EnGenius-AP en -switch van een lokaal netwerk, zij het LAN of WLAN, te clusteren en te beheren vanuit een centraal punt – één ecosysteem, in wezen. Wij testen de device op een kleine schaal, maar om het potentieel aan te tonen, dienen we het apparaat in een grotere context – bijvoorbeeld beheer van een vliegveld-, hoofdkantoor- of beursnetwerk – te benaderen. Voorheen waren we overgelaten aan dedicated servers voor het beheer van zo’n grootschalig netwerk. Met de SkyKey en zijn gebruiksgemakkelijke software en inzichtelijke dashboards, manage je vanaf nu ook netwerken van het grootste soort via zakformaat, PoE-ondersteunend apparaat.

Elk EnGenius-netwerk begint bij AP’s en switches. Gelukkig kregen wij de mogelijkheid om één van de nieuwste devices te toetsen. De volledige EWS357AP-review lees je hier. Na het voltooien van de eerste stappen, het aanleggen en configureren van één of meerdere access points en switches, komt de SkyKey om de hoek kijken. Installatie van de SkyKey wordt uitgebreid toegelicht in de handleiding, dus vatten we de belangrijkste punten samen: je voorziet het apparaat van stroom met ethernet, verbind eenmaal via ethernet met een EnGenius Management Switch (hierdoor neemt de SkyKey het juiste IP-adres over) en logt in op ezMaster, de ingebouwde netwerkmanagement-software waarmee het vaststellen en oplossen van netwerkproblemen op afstand mogelijk wordt.

Aan ezMaster zijn geen extra kosten gepaard: bezit je over een SkyKey, dan bezit je automatisch over een licentie.  De kracht van de SkyKey ligt in zijn samengaan met ezMaster. De SkyKey is een on-premise tovermiddel: het apparaat zorgt ervoor dat verschillende versies van verschillende draadloze en bedrade netwerkapparaten in één ecosysteem belanden (backwards compatibility), waarna ezMaster – het off-premise tovermiddel – je in staat stelt om dit enkele ecosysteem op afstand te beheren, parallel aan SkyKey-netwerken op andere locaties.

Conclusie | SkyKey

Kortom: de SkyKey biedt tal van redenen om EnGenius te overwegen als go-to Netwerk Solution Provider voor de uitdagingen waar netwerkbeheerders sinds jaar en dag voor komen te staan. Een mengelmoes van nieuwe en oudere apparatuur? Geen punt, het gehele netwerk is via de SkyKey om te toveren tot één ecosysteem, waarna het meegeleverde ezMaster bijspringt om het geheel bestuurbaar te maken op afstand. Een absolute aanrader, voor zowel de doorgewinterde netwerkexpert als de aspirant –beheerder.
 

  • Ondersteunt tot 100 EnGenius AP’s en switches
  • 1GB DRAM, 4GB eMMC, Micro SD-Card Slot
  • Inclusief de remote access beheersoftware ezMaster
  • Lokale en externe toegang, ook te beheren vanuit de EnGenius-cloud
  • Beheer van access points kan zowel lokaal als cross-subnet
    De SkyKey werd in 2019 uitgebracht. Vandaar ontving het product in dat jaar een WINMAG Pro Editor's Choice Award. 
Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie