Review: Dell Venue 11 Pro

Redactie WINMAG Pro
Als je het hebt over tabletfabrikanten die hun pijlen ook richten op de zakelijke markt, staat Dell ergens vooraan. Sinds de komst van Windows 8 doet dit bedrijf weer mee in deze markt. Eerder al deed de Latitude 10-tablet een zeer goede poging om zakelijke gebruikers voor zich te winnen, en nu is er de Dell Venue 11 Pro.

De nieuwe Windows 8.1-tablet van Dell heeft een formaat van 10,8-inch en tikt daarmee bijna de 11 aan, wat de naam verklaart. Het formaat is iets ruimer bemeten dan het 10,1 inch-formaat dat we vaker tegenkomen, maar kleinder dan bijvoorbeeld de 12 inch NotePRO van Samsung. Het is in ieder geval een wat fors apparaat voor wie het als een 'gewone' tablet wilt gebruiken, maar die extra inches zijn welkom voor wie zijn tablet productief wil inzetten. Dankzij het grotere schermoppervlak zijn fonts net wat lekkerder leesbaar en ook bijvoorbeeld het onderweg annoteren van een pdf of bewerken van een document gaat prettiger.

Zwaar

De tablet is met 770 gram wel behoorlijk zwaar, mede door het iets grotere scherm. Daarbij kun je er ook nog een keyboard op aansluiten die tegelijkertijd dienst doet als cover, waarmee het gewicht nog eens behoorlijk toeneemt. Wanneer je kiest voor het mobile-keyboard met ingebouwde accu breng je het totale gewicht zelfs naar 1455 gram en dat is zelfs voor ultrabookbegrippen wat aan de zware kant. Liever wat grammen minder? Dan kun je altijd nog kiezen voor het slim-keyboard, maar die mist wel de voordelen van een extra accu.

Specificaties

Aan boord vind je een Intel Atom Z3770-processor van 1.46GHz, 2GB aan intern geheugen en 64GB voor opslag. Dit is de minimale configuratie, versies met een Core i3- en i5-processor, 4GB aan intern geheugen en 128GB aan opslag zijn ook leverbaar.

Sterk punt van dit tablet is de vervangbare accu. Mocht deze verslijten, dan kun je het relatief eenvoudig via een klep aan de achterzijde vervangen door een nieuw exemplaar. Dat is ook handig voor bedrijven die liever niet meteen een hele tablet afschrijven om kosten te drukken. Mocht je om meer rekenkracht verlegen zitten, dan kun je ook kiezen voor een uitvoering met een Core i5-processor. Voor browsen, surfen en het kijken naar een filmpje voldoet de Atom-uitvoering prima, maar als je veelvuldig van de desktopomgeving van Windows 8 gebruik gaat maken adviseren we deze extra investering.

Connectiviteit

Enkel noodzakelijke aansluitingen heb je tot je beschikking, maar dat is ruim voldoende. Denk aan een micro sd-poort, een hdmi-poort en een usb 3.0 poort. Verder is heb je de mogelijkheid tot het leggen van een nfc- en bluetooth 4.0-verbinding. Tevens ondersteunt de tablet widi, dus een presentatie of andersoortige content streamen naar een hd-tv die dit ook ondersteunt is mogelijk.

Beeld en camera's

Het scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080. Tegenwoordig is dat redelijk standaard, er zijn zelfs genoeg tablets die hier overheen gaan. Wel is de beeldkwaliteit opvallend goed, kleuren worden erg vol en levendig weergegeven. Danzij het ips-paneel ook vanuit een schuine hoek en dankzij een goede lichtopbrengst ook in het volle zonlicht.

Dell heeft op dit vlak zijn zaakjes prima voor elkaar. Voor de beeldopbouw moet je het doen met de standaard Intel-chipset. Grafisch zware applicaties hoef je dus niet te proberen, maar voor dagelijkse kantoorwerkzaamheden als tekstverwerken, mailen en browsen is het apparaat prima geschikt.

Digitizer

Nuttige extra is de digitizer in het beeldscherm, voor zeer nauwkeurige bediening met een stylus. Een pennetje wordt echter niet standaard meegeleverd. Aan de voorkant vind je een 2MP-camera om videogesprekken mee te voeren, aan de achterkant is een 8MP-camera bevestigd.

Accu

De accu gaat zo'n acht uur mee bij gemiddeld gebruik, een tijd die je met enkele uren kan verlengen met het mobile-keyboard. Dat is ruim voldoende om mee uit de voeten te kunnen wanneer je onderweg bent. Mocht je toch meer accustroom nodig hebben, kun je er altijd voor kiezen een tweede accu aan te schaffen en onderweg via de klep aan de achterzijde deze te wisselen.

In de praktijk

In de praktijk werkt de Venue 11 Pro erg lekker, mits je kiest voor het mobile-keyboard. Deze is stevig en maakt van de tablet eigenlijk een notebook. Kies je voor de slim-keyboard, dan merk je onmiddellijk de nadelen die je ook aantreft bij bijvoorbeeld de softcover van de Microsoft Surface (Pro)-tablet: het keyboard buigt teveel mee om onderweg echt lekker te kunnen werken. De tablet met de Atom-processor is bijzonder stil, anders dan de zonet genoemde Microsoft Surface Pro, die nogal luidruchtige ventilatoren aan boord heeft. De Core i5-uitvoering maakt uiteraard iets meer lawaai vanwege de ventilator.

Dell heeft de Venue 11 Pro helaas niet voorzien van een volledige Microsoft Office-versie. Je hebt enkel een probeer-versie tot je beschikking, maar welk Windows 8-apparaat heeft dat niet? Een gemiste kans. Voor de rest is er eigenlijk geen voorgeïnstalleerde software aanwezig, dat zien we dan wel weer graag.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie