Review: Dell Latitude E5250
De Latitude 12 is een redelijk compacte maar bulky laptop. Hij voelt net iets te dik en ziet er ook zo uit. Het is in ieder geval even slikken als je het apparaat naast een ultrabook neerzet. Daarbij is het gewicht met ruim 1,66 KG behoorlijk voor een notebook van dit formaat. Volgens Dell zelf is dit 'de dunste en lichtste 12-inch mainstream Dell laptop ooit'. Nu kennen we het hele portfolio van Dell niet tot in de puntjes, maar dit is toch wat moeilijk te geloven.
Wel moeten we Dell complimenten geven over de zeer goede behuizing die het apparaat een robuust uiterlijk meegeeft en dit ook is. De behuizing is zeer stevig en de aanwezige ports liggen goed diep wat het, ondanks dat het apparaat log oogt, wel een serieus karakter geeft. Iets wat helemaal niet erg is voor een zakelijke laptop.
Specificaties
De Dell Latitude E5250 komt in diverse configuraties. Binnenin de versie die wij getest hebben vinden we een Intel Core i5-processor geklokt op 2.0 GHz. Verder zit er 8GB aan intern geheugen in en een Sandisk X110 ssd van 256GB voor de nodige opslag.
Aansluitingen
De notebook is goed voorzien van de nodige aansluitingen. Aan rechterkant vind je een always on usb 3.0-poort, een mini-DisplayPort en een sd-poort. Aan de achterkant zitten nog eens twee usb 3.0-poorten, een lan-poort en een hdmi-poort. Onderop vind je een dock-aansluiting. Vreemd is dat deze niet afgeschermd is. Een klepje is, zeker op de onderkant, geen overbodige luxe.
Software
Het systeem draait op Windows 8.1 professional en is verder lekker kaal gehouden. Geen nodeloze software dus. Wel was het prettig geweest als Dell hier wat op de zakelijke gebruiker georiënteerde software voor geïnstalleerd had. Te denken valt bijvoorbeeld aan Dell's eigen lokaal te managen veiligheidssoftware.
Grafisch matig
Het is even schrikken als je een beetje bekend bent met display-standaarden van vandaag de dag. Het 12,5 inch matte scherm is niet bepaald een looker. De bezel is bizar breed en de resolutie is met 1366 bij 768 matig. Waarom Dell dacht dat dit een goed idee was vragen we ons echt af, want een hele dag werken met zo'n matig display is vandaag de dag gewoon niet meer nodig. De notebook is flink aan de prijs, maar dat betaal je in ieder geval niet voor de grafische prestaties. Het werkt, we kunnen van het scherm aflezen, maar daar is verder dan ook alles mee gezegd.
Wel handig zijn de geanodiseerde scharnieren waarmee je het scherm 180 graden kunt omklappen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de notebook als presentatiemiddel in een vergadering te gebruiken of om erop samen te werken. Uiteraard was een touchscreen dan nog handiger geweest.
Er zijn genoeg aansluitingen en de behuizing is zeer robuust.
Prestaties
Op algemeen prestatievlak doet de notebook het gelukkig meer dan prima. Dankzij de ssd start de notebook in een mum van tijd op en navigeer je razendsnel door je bestanden. Dat niet alleen, ook op online gebied staat de Latitude zijn mannetje en doet wat je vandaag de dag verwacht van een zakelijke notebook. Zo ondersteunt de draadloze netwerkadapter 802.11 AC wifi. Hiermee ben je in ieder geval verzekerd van razendsnelle internettoegang, ook in de nabije toekomst wanneer AC hopelijk echt eens van de grond komt.
Accu
Een ander punt waarop de Latitude wel weet te scoren, is de accu. Met ruim acht uur, bijna negen zelfs, waarbij de wifi constant aanstaat kunnen we stellen dat de notebook ruim boven het gemiddelde scoort. Dit is indrukwekkend en maakt dat we best kunnen spreken van een krachtpatser. Wel jammer dat de accu enkel te vervangen is door de onderplaat te verwijderen, hoewel dit zeker geen kritiek probleem is. Met een dergelijke flinke accuduur moet het raar lopen wil je echt je accu kunnen vervangen.
Praktijk
Werken in de praktijk met de Latitude werkt erg goed, als we het matige scherm vergeten dan. Het keyboard bijvoorbeeld, heeft goed gescheiden toetsen met een lekkere diepe aanslag. Het doet ook denken aan de ThinkPad-toetsen qua diepteligging, maar ze voelen wel lichter. Dat ervaren wij als positief, hoewel dit wel een smaakdingetje is natuurlijk.
Over het touchpad zijn we minder te spreken. Het is een Alps-touchpad, en die zien er nu eenmaal beter uit dan ze werken. Veel van vroegere klachten heeft Alps weggenomen. Zo scrolt de touchpad gewoon behoorlijk en herkent de pad ook andere gestures prima. Het gaat dan ook meer om de materiaalkeuze. Deze voelt bij Alps wat ruwer. Dat terwijl soepel over het touchpad bewegen een must is, zeker met een touch-gericht os als Windows 8.1. Wij verkiezen in ieder geval nog steeds Synaptics boven Alps.
Beveiliging
Een goede zakelijke notebook komt met de nodige beveiliging en deze Latitude is hier niet anders in. Zo zit er een fingerprint reader rechtsonder op de notebook en heb je de optie om een op maat gemaakte oplossing aan te schaffen via Dell Data Protection. Deze oplossingen gaan van enterpriseniveau tot aan individueel niveau, dus zitten er ook geschikte oplossingen bij gericht op mkb'ers.