Review - BenQ EW3880R

Redactie WINMAG Pro
In oktober lanceert BenQ een gloednieuwe, high-end curved display met een indrukwekkende grootte van 37,5”. We ontvingen het model voor een vroege review.

Een uitstekende resolutie, bijzondere beeldverhouding (21:9) en adequate reactietijd tellen op tot een van de meest geschikte monitors voor de weergave van games, films en andere media. Ergonomische instelbaarheid en een ruim aantal ports maken het model net zo geschikt als basis voor de werkzaamheden op een (thuis)kantoor.

BenQ staat mede bekend om displays met hoogwaardige kleurreproducties: modellen die zich bij uitstek lenen voor grafische professionals. In dit licht wijkt de EW3880R af van het type model dat we normaal onder de loep nemen. Hoewel de marktconforme helderheid en een contrast van 1000:1 meer dan voorzienend zijn voor de meeste grafische werkzaamheden, heeft de EW3880R zijn bestaansrecht niet aan deze eigenschappen te danken. Grootte, resolutie, verhouding en software stelen de kroon. Het is lastig om de ervaring van een kraakhelder, 37,5” scherm met een resolutie van 3840x1600 en HDRi op papier uit te drukken. Een model van deze klasse staat eerder voor een beleving dan een tool.

Meer of minder

Hoewel de vergelijking met een high-end televisiepaneel niet geheel misstaat, en de EW3880R zelfs een subwoofer en speakers bevat, zouden we de monitor met die vergelijking onderdoen. BenQ begrijpt displays, wat zich onder andere uitdrukt in het feit dat ook grotere ontwerpen niet vloeken met de bureau’s waarop deze worden gebruikt. Hoewel een 37,5” display altijd meer ruimte zal innemen dan veelgebruikte 24”- en 27”-formaten, slaagt BenQ in een verrassend slank ontwerp. De EW3880R is groot, maar ergonomisch genoeg om op flexibele wijze in een thuiskantoor, werkplek of hobbykamer op te gaan.

Hoewel HDRi-instelbaarheid een gemakkelijke manier biedt om uiterst heldere, kleurrijke en prikkelende weergaven te creëren, biedt dezelfde HDRi-instelbaarheid een net zo gemakkelijke manier om het gas terug te nemen voor een intiemere sfeer.

Kortom: de beleving is, evenals hoogte en kanteling, aanpasbaar naar keuze. En dat is, rekening houdend met de kracht van een monitor in deze klasse, enorm belangrijk.

Prima voor werk, maar beter daarna

De EW3880R komt het beste tot zijn recht bij de vertoning van media als films en games. Tegelijkertijd bieden een ruim aantal ports (zie specificaties) en software-opties (hieronder toegelicht) voldoende redenen om het model tijdens de werkdag te gebruiken.

Flicker Free Technology en Blue Light Reduction gaan de belasting en vermoeidheid van ogen tegen. Kleurtemperatuur is gemakkelijk instelbaar. Met een ePaper-modus bootst de display de zachte reflectie van licht op papier na, en via ‘Brightness Intelligence Plus’ past het model zijn helderheid automatisch naar de lichtval van een omgeving aan.

De EW3880R is een aanrader. Het prijskaartje is flink, maar verhoudt zich gunstig tot een reeks eigenschappen die net zo indrukwekkend als verfijnd zijn. Werp een blik op BenQ’s website voor een volledig overzicht van functies en specificaties.

Specificaties

  • Display: 37,5” WQHD+ IPS LED curved
  • Resolutie: 3840x1600
  • Verhouding: 21:9
  • Reactietijd: 4ms
  • Verversingssnelheid: 60Hz
  • Ports: USB-C, HDMI v2.0 x2, DP v1.4 x1
  • Overig: ergonomisch instelbaar, HDRI, Flicker-free Technologie, Low Blue Light
Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie