Review: Asus FonePad

Review: Asus FonePad

Redactie WINMAG Pro
Bellen en op het internet surfen gaat tegenwoordig in een moeite door. Asus heeft dat ook door en introduceerde al de PadFone, een tablet en smartphone in een, die inmiddels ook een opvolger heeft gehad. Met de FonePad integreert Asus de functie van smartphone en tablet nog verder.

Met de Fonepad koop je in feite een 7-inch tablet met belfunctie. Hoewel er genoeg tablets zijn met 3G-functies, zijn er maar weinig waarmee je ook kunt bellen. De Asus Fonepad is nu juist bedoeld om daarin tegemoet te komen.

De 7-inch-tablet lijkt sterk op de Nexus 7, zowel qua uiterlijk, als wat specificaties betreft. Niet zo vreemd, want de Google Nexus 7 is immers een product van Google en Asus samen. Het zou echter flauw zijn om de FonePad als kopie van de Nexus te zien, want er zijn genoeg verschillen tussen beide tablets, waarbij de FonePad gebruikers uiteindelijk meer biedt.

Behuizing

De aluminiumbehuizing aan de achterkant geeft het apparaat een redelijk chique aanblik. Jammer genoeg is de verwijderbare klep waarachter een sd- en sim-poort schuilt van kunststof. Dit is vooral cosmetisch niet mooi, want het buigbare kunststof is noodzakelijk om de klep te kunnen verwijderen en terug te plaatsen zonder deze te verbuigen of te breken.

Over de voorkant zijn we meer tevreden. Deze kent een mooie afwerking van glas die over de bezel en het display ligt. Hierdoor voelt de tablet meteen als een stap hoger ten opzichte van instapmodel-tablets. Wel jammer is dat het apparaat niet voorzien is van kras-vrij Gorilla Glass. Tijdens onze test wisten we het scherm niet te bekrassen maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Hier dien je dus wel rekening mee te houden.

Intel

Een van de opvallendste verschillen is de processor-keuze. De FonePad is voorzien van een Intel Atom-processor van 1,2GHz. Dit maakt de tablet de allereerste Android-tablet verkrijgbaar in Nederland met een Intel-processor in plaats van een ARM-processor zoals de Tegra-serie van Nvidia. Verder heeft de tablet 1GB aan intern geheugen en is er een sd-poort aanwezig.

Gestotter tijdens het bladeren tussen pagina's is een zeldzaamheid en het draaien van apps gaat soepel. Wel heeft de tablet het wat zwaarder met intensievere games. Dit valt op wanneer je tussen apps schakelt en er wel af en toe haperingen plaatsvinden. Als je de tablet volstopt met widgets zul je ook merken dat dit gestotter gaat opleveren. Ons advies is dan ook met mate widgets te installeren, en dan enkel diegene die je ook echt gebruikt.

Grafisch

De FonePad kent een binnen- en buitenstand, waarbij standaard de eerste aanstaat. Om het volle potentieel te kunnen zien is het noodzakelijk om de buitenstand te activeren. Dit vraagt meer van je accu, maar je ziet wel meteen waar die stroom dan naartoe gaat. In eerste instantie waren we namelijk wat teleurgesteld door de kwaliteit van het display. Kleuren waren vaal en de inkijkhoek teleurstellend. Door de buitenstand te activeren verhoogt de kwaliteit dermate, dat je wel gek zou zijn het extra stroomverbruik niet voor lief te nemen. De intensiteit van het backlit-display wordt verhoogd waarvan de kleuren ook profiteren. Deze zijn ineens stukken helderder en ogen veel prettiger. Het display is geen Retina-kwaliteit maar voldoet met een ppi van 216 ruimschoots voor de entertainment- en belfunctie waarvoor je de FonePad toch het meeste zal gebruiken.

Aan de voor- en de achterkant zit een camera. Die aan de voorkant is handig voor videogesprekken, terwijl je met de camera aan de achterkant prima kunt filmen of foto's kunt maken. De kwaliteit ligt laag met respectievelijk 1,2MP en 3MP maar de camera's doen hun werk verder goed. Verwacht echter geen wonderen.


Hoewel de verwijderbare klep van kunststof noodzakelijk is, geeft dit de achterkant een mindermooie aanblik als wanneer deze uit een stuk zou zijn.

Software

De tablet komt standaard met een pakket aan handige software. Zo heeft Asus een wizard toegevoegd waarmee je de energiebesparing kunt regelen en de audio in kunt stellen. Handig, maar niet bijzonder. Interessanter is de toevoeging van de Asus Splendid-technologie. Hierbij kun je de toon en intensiteit van kleuren op het display instellen. Dit werkt gradueel met een slider en niet incrementeel door het kiezen van een bepaalde stand. Je hebt dus meer flexibiliteit bij het aanpassen van de FonePad aan jouw eigen wensen dan vaak het geval is bij soortgelijke tablets.

Ook leuk is de Asus Studio die uit meerdere bewerkingsprogramma's voor afbeeldingen en foto's bestaat. Hiermee kun je ook een eigen digitaal fotoboek maken wat erg makkelijk werkt en hartstikke leuk blijkt te zijn.

Verreweg het handigste stukje software die we tegenkwamen is SuperNote, een notitie-app. Deze pikt woorden op die je op het touchscreen tekent en zet deze in je eigen handschrift netjes achter elkaar. Handig om snelle aantekeningen mee te maken bijvoorbeeld.

Leuk extraatje is de lifetime Asus webstorage van 5GB, een Dropbox-achtige service. Heb je al je fotos en documenten meteen in de cloud staan dus.

Phablet

Hoewel Samsung al eerder een 7-inch tablet met belfunctie uitbracht is de FonePad de eerste tablet die, getuige de naam, deze functie naar voren schuift als uniek sellingpoint. Hiervoor moet je uiteraard een simkaart installeren via de afneembare klep aan de achterkant.

Je kunt de tablet letterlijk als telefoon gebruiken, maar hoewel je met een broodplank-met-scherm wel de lachers op je hand krijgt, is comfortabel anders. Een beter idee is om de tablet in combinatie met een headset te gebruiken. Dit is waar Asus dan ook naar hint.

We hebben de tablet dan ook getest in combinatie met de Plantronics Voyager Legend UC en dat werkte zeer goed. Het pairen van de tablet met de headset via Bluetooth is een fluitje van een cent. Je stopt de tablet vervolgens in je zak of gaat lekker door met surfen terwijl je belt of gebeld wordt.

Wel trekt bellen op de Fonepad de accu zeer snel leeg. Deze ligt bij gemiddeld gebruik (wifi en 3G ingeschakeld) rond de negen uur, wat zeer netjes is. Met de bluetooth-functie aan en met regelmaat telefoontjes plegen ligt deze uiteraard meteen fors lager, afhankelijk van hoe vaak je belt. Toch zien we dit niet als een minpunt, want de tablet is hierin niet anders dan een smartphone.

Het nieuwe bellen

Het bellen met een tablet vraagt een nieuwe manier van omgaan met hoe je graag belt en gebeld wordt. Als je een telefoontje wilt plegen neig je toch sneller naar het pakken van je smartphone dan je tablet. Naast mensen die hun neus ophalen voor 'een smartphone-verkleed-als-tablet' zien wij dan ook twee groepen mensen die voornamelijk zullen kiezen voor de FonePad: zij die expliciet op zoek zijn naar een tablet waarmee ze kunnen bellen, en zij die op zoek zijn naar een goedkope tablet die op wat voor manier dan ook een meerwaarde biedt. Want de adviesprijs van 249,- euro is laag voor de functies die de tablet je biedt. Dat maakt de Asus FonePad een aantrekkelijke aanschaf voor iedereen die op zoek is naar een handzame Android-tablet.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie