Review: Acer Aspire P3 - convertible voor de krappe beurs

Redactie WINMAG Pro
Typen op een tablet. Met alle respect, het blijft als lopen op krukken. Je komt wel vooruit, maar vraag niet hoe. Verschillende fabrikanten werken hier omheen door hun tablet te veranderen in een hybride zoals Sony met de Vaio Pro Duo 2, of door een cover met keyboard uit te brengen zoals Dell en Microsoft doen. Ook Acer werkt om 'het probleem' heen met de voor een volwaardige Windows 8-tablet aantrekkelijk geprijsde Aspire P3.

Acer zet het apparaat in de markt als ultrabook. Dat die term niet heel veel meer betekent behalve dan een set regels die Intel heeft opgesteld moge duidelijk zijn. Want bij de naam ultrabook denk je aan een notebook-achtig apparaat, terwijl de Aspire P3 toch echt een tablet met bijbehorende cover en keyboard is. Meteen een pluspunt voor Acer, want bij de meeste tablet-fabrikanten moet je een apart keyboard kopen.

Behuizing

De Aspire P3 heeft een mooie aluminium behuizing, lekker basic en strak. De tablet kun je in de cover klikken waarna je het keyboard over het scherm plaatst en de gehele buitenkant voorzien is van een zwarte leren hoes. Dat ziet er netjes uit en het voorkomt tevens dat je de tablet beschadigt. Het inklikken van de tablet in zijn jasje is niet zo'n probleem, maar het bevrijden van de tablet is een behoorlijk gepriegel en vereist hard drukken. Niet erg elegant en zeker niet iets wat je dagelijks wilt doen. De behuizing zelf is redelijk stevig uitgevoerd.


De Aspire P3 zit lekker strak in zijn leren jasje, hier kun je je best mee vertonen bij een klant.

Onder de motorkap

De P3 is een Ultrabook, dus natuurlijk draait deze op een Intel-processor, in dit geval een Core i3 van 1,4 GHz. Intern draait de tablet op 4GB aan ram en wat opslag betreft moet je het doen met een 120 GB ssd, hoewel er ook een variant van 60GB te krijgen is. Het scherm is 11,6-inch wat grootte betreft en heeft een ips lcd-paneel. De resolutie meet 1366 x 768 waarbij de ppi 135 telt. Het touchscreen ondersteunt verder multi-touch. Het scherm kan zich voornamelijk wat betreft resolutie absoluut niet meten met de topklasse convertibles (tegenwoordig is 3200 x 1800 geen uitzondering meer), maar daar hangt dan ook een iets ander prijskaartje aan. Het steekt wel dat de resolutie óók lager is dan een aantal goedkoper geprijsde tablets.

Geen trackpad

Groot gemis op de P3 is een trackpad. Wanneer je werkt met keyboard is een trackpad een logsiche tweede toevoeging. Helaas ben je bij de P3 toegewezen op het touchscreen. Grappig genoeg heeft de P3 extra ruimte voor een digitizer-pen die wellicht de functies van een trackpad zou kunnen overnemen, maar ook deze wordt niet bij de tablet geleverd. Een groot gemis, zeker als je serieus wilt werken op de tablet.

Acer Aspire P3
Geen trackpad, en dat is echt een gemis voor de gebruikservaring.

Van tablet naar notebook

Het aanwezige keyboard moet je verleiden om de P3 te gebruiken als productiviteitstool. Het keyboard heeft een eigen accu en maakt contact via bluetooth. Jammer, liever hadden we een extra accu in het keyboard gezien die via een dock-connector contact maakt met de tablet. Nu verbruiken beiden apart van elkaar stroom en dat verkort de gemiddelde gebruiksduur van de accu enigszins, zeker als je het keyboard weer oplaadt via de tablet.

Om met het keyboard te kunnen werken plaats je de tablet in een sleuf op het keyboard en dan merk je onmiddelijk dat lang werken op het apparaat er niet in zit. Het keyboard typt wel enorm lekker dankzij lichte toetsen die hoorbare feedback geven. Dat werkt erg prettig, maar de houding die je aan moet nemen om te typen gooit onmiddeijk roet in het eten. Net als bij praktisch iedere tablet met keyboard-cover zit je ongemakkelijk gebogen te turen naar het scherm terwijl je op een net iets te klein toetsenbord moet werken. Dat levert al snel pijn in je polsen en armen op door gebrek aan ondersteuning. Jammer, omdat het keyboard zelf wel prettig wegtypt. De notebook-functie is dan ook echt voor tijdelijk gebruik, om korte emails te versturen en notities te maken. Voor grotere teksten is het simpelweg te ongemakkelijk.

Virtual DJ

De tablet wordt standaard geleverd met Virtual DJ, software om digitaal te kunnen dj'en. Dit vanwege een samenwerking tussen DJ Tiësto en Acer. Wellicht minder interessant voor de zakelijk gebruik (tenzij je hier je geld mee verdient uiteraard), maar mocht je tussen het werken door kijken of je het in je hebt om succesvol te dj'en, dan kun je dat testen met deze, overigens zeer uitgebreide, software.

Multimedia

Ondanks dat je er niet lekker op kunt werken, zit het met de multimediafuncties wel weer goed. Filmen en foto's maken gaat gemakkelijk via de 5 megapixel-camera aan de achterkant. Aan de voorkant zit een camera van 1,3 megapixels, handig om bijvoorbeeld te skypen. De stereospeakers zijn van een meer dan prima niveau, wat de tablet zeer geschikt maakt om muziek mee af te spelen. Film kijken kan ook goed, maar dan moet je jezelf niet storen aan het scherm wat nu eenmaal niet de mooiste beelden op je scherm tovert.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie