Private cloud versus public cloud: zijn we er dan eindelijk uit?
De discussie raast al jaren voort. Het antwoord zou inmiddels duidelijk moeten zijn, maar in 2019 komt de vraag opnieuw naar voren: welke opslagvorm is optimaal? De public cloud kent zijn voordelen, zo ook de private cloud, liggend aan jouw wensen. Bedrijven komen voor een belangrijke, maar subjectieve keuze te staan.
De public cloud is populair. Populair is echter niet altijd positief. Alhoewel public cloud-diensten toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn, kent een private cloud-structuur exclusieve voordelen. Voordelen die, verrassend genoeg, ook de portemonnee tegemoet komen.
Het is niet toevallig dat grootbedrijven moeite hebben met opslag op een public cloud. Schrijf je bestanden weg, dan lever je in de praktijk een groot aantal rechten op deze bestanden in. Bedrijfsgevoelige bestanden houd je logischerwijs liever dicht bij huis, niet offsite, op een andere continent. Sterker nog, de AVG dicteert dat je in kaart brengt waar en bij wie persoonsgegevens belanden, dus maakt een bedrijf gebruik van een public cloud, dan dient deze honderd procent zeker te weten welk traject gegevens ondergaan – iets wat niet altijd even makkelijk in kaart te brengen is, bij gebruikmaking van een public clouddienst.
Private cloud versus public cloud
Zoals vermeldt kent de public cloud gebruiksgemak en kracht. Het model kan bovendien doen vermoeden naar kostenefficiëntie, maar in de praktijk is de public cloud niet altijd goedkoper. Synology verwijst in dit artikel naar een rapport waaruit blijkt dat van de 150 geïnterviewde IT-beslissers, 41 procent voordeliger uit is door een private cloud-dienst af te nemen. Redenen hiervoor zijn capaciteitsplanning en automatisering, de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe de private cloud opereert. Dezelfde groep van 41 procent stelt dat zelfs wanneer de public cloud zijn kosten halveert, de huidige private cloud grotendeels kostenefficiënter blijft.
Hybrid cloud
Twee jaar terug bereikte de discussie een toppunt. Toentertijd kwam naar voren dat de hybride cloud, een combinatie van beide clouds, hét antwoord zou zijn. Deze redenering is nog altijd relevant Zo zouden bedrijven voor hun corebusiness-systemen een public cloud kunnen gebruiken, om vervolgens een back-upplan te realiseren op een private cloud. Zo zou je on-site (op de private cloud) aanpassingen en tweaks kunnen testen, om deze vervolgens uit te rollen op de public cloud.
Puntje bij paaltje valt van een conclusie op het debat niet te spreken. De discussie is overigens misschien wel helemaal niet zo relevant, want het één sluit het ander niet uit. Sommige bedrijven zullen baten bij een public cloud-architectuur, anderen eerder bij een on-site private cloud. Komt jouw bedrijf of het bedrijf van een klant voor het opslagvraagstuk te staan, dan is het bijna nooit direct te zeggen wélke methode optimaal is. Bouw op eigen inzicht, analyseer de omstandigheden en laat je niet leiden door vooroordelen.