Printer kiezen: niet zo makkelijk als je denkt

Redactie WINMAG Pro
Het aanschaffen van een printer blijft een lastige keuze; zeker nu er steeds meer soorten en maten bijkomen. Waar doe je verstandig aan? Kies je voor een zwart-witprinter of een multifunctionele kleurenprinter? Wil je dat de printer kan scannen en kopiëren? En hoe snel moet de printer eigenlijk zijn?

1. Zwart- of kleurenprinter

Aan het begin van het proces is het verstandig jezelf af te vragen of je een zwart-witprinter of kleurenprinter zoekt. En zwart-witprinter is prima voor tekstdocumenten. Kleurenprinters kunnen ook in zwart-wit afdrukken. Misschien zelfs beter en goedkoper. Maar als een van de kleurencartridges leeg is, moet je die vroeg of laat vervangen om in zwart af te drukken. Mocht je graag foto’s willen afdrukken, dan is dat natuurlijk het mooist met een kleurenprinter. Met mono- en multifunctionele printers is het mogelijk in kleur te printen.

Een multifunctionele printer print soms zelfs beter en goedkoper dan een monofunctioneel model. Dan is het niet erg als je de extra functies niet gebruikt. Met een multifunctionele printer kun je ook scannen en kopiëren. Dit noem je ook wel een allin- one printer. Sommige monofunctionele printers kunnen niet in kleur afdrukken. Met een all-in-one printer kun je afdrukken, scannen en kopiëren. Dat is handiger dan een losse printer en een losse scanner. Zo bespaar je ruimte en heb je maar één netsnoer en verbinding naar je computer nodig. De meeste printers zijn all-in-oneprinters. Dit is een combinatie van een printer, scanner en kopieerapparaat. De extra functionaliteiten hebben geen invloed op de afdrukkwaliteit. Printers die alleen kunnen afdrukken zie je minder vaak. Dergelijke monofunctionele printers zijn meestal laserprinters.

2. Netwerkmogelijkheden

Via wifi verbind je een printer draadloos met andere apparaten en internet. Mocht je geen wifi hebben, dan is het nog geen nood, want dan kan je het soms op de ouderwetse manier regelen. Sommige printers kun je namelijk ook aansluiten met een ethernetkabel. Mocht dat geen optie zijn, dan verbind je de printer rechtstreeks met een computer. Je kunt dan niet printen vanaf mobiele apparaten.

Als je voor een printer kiest die geschikt is voor Apple AirPrint, dan kun je gemakkelijk afdrukken vanaf een iPhone, iPad en Mac. Je hoeft hiervoor niets in te stellen. De apparaten moeten dan wel verbonden zijn met hetzelfde wifinetwerk. Met Google Cloudprinter kun je via het internet printen vanaf smartphones, tablets en computers; ook als je niet thuis bent. Het werkt vanuit Android, Google-apps, Chrome en een aantal andere applicaties.

3. Handige functies

Om dubbelzijdig af te drukken, moet je bij sommige printers zelf het papier omkeren. Dit terwijl andere printers automatisch dubbelzijdig afdrukken. Bij meerdere gewone vellen papier is automatische documentdoorvoer heel handig. Dan scant of kopieert de printer automatisch een of meerdere documenten. Een scherm biedt bedieningsmogelijkheden en informatie waarvoor je anders knoppen of een computer nodig hebt. Afhankelijk van de printer kun je op het scherm instellingen aanpassen. Het scherm kan ook foutmeldingen, de resterende inkt en printvoortgang tonen. Met een aanraakscherm kun je vaak taken vanaf de printer starten, zoals scannen naar online-opslagdiensten als Dropbox en Evernote.

4. Type cartridges

Tijdens je zoektocht naar nieuwe cartridges voor je printer kun je al snel het overzicht kwijtraken. Het aanbod is enorm en niet alle printers hebben dezelfde cartridges nodig. Maar hoe kom je erachter wat de beste toner of inktcartridge voor jouw printer is? Welke cartridge je nodig hebt is afhankelijk van het soort, merk en model printer dat je hebt. Vaak zitten er meerdere inktpatronen of toners voor verschillende kleuren in een printer, controleer eerst welke je nodig hebt. Vaak wordt dit ook aangegeven in de melding die je computer of printer geeft. Met originele cartridges, gemaakt door de printerfabrikant, is de afdrukkwaliteit meestal het hoogst en zijn de afdrukken meestal het best bestand tegen vocht en vegen. De inktcartridges van de printerfabrikant kun je het goedkoopst online kopen bij webwinkels gespecialiseerd in inkt.Er zijn altijd acceptabele alternatieven voor cartridges van de printerfabrikant. Met cartridges van andere merken bespaar je gemiddeld 57 procent ten opzichte van originele inktcartridges. Ook met een laserprinter kun je besparen door alternatieve toners te kopen. Niet-originele cartridges leveren echter soms problemen op.

5. Zuinigheid van je printer

Inkjetprinters verbruiken ook inkt voor automatische reinigingscycli. Dat voorkomt verstopte spuitmonden. Alle inkjetprinters hebben zo’n schoonmaakcyclus, maar de hoogte van het inktverbruik verschilt nogal. Sommige printers verbruiken zelfs meer inkt voor het reinigen dan voor het printen. Van de inkjetprinters met losse cartridges zijn die van Brother en Epson het zuinigst, de inkttoeslag is doorgaans lager dan met Canon- en HP-printers. Printers met een gecombineerde kleurencartridge hebben een bescheiden extra inktverbruik, maar als een kleur op is, heb je niets meer aan de inktvoorraad van de andere kleuren.

6. Uitproberen en ruilen

Je mag een printer niet bij alle (web)winkels thuis uitproberen en ruilen als je niet tevreden bent. Informeer voor aankoop altijd naar de mogelijkheden. Wanneer je een printer online koopt geldt een wettelijke zichttermijn van 14 dagen. Daarin mag je de printer uitproberen, maar niet gebruiken. En daar zit de crux: de ene verkoper ziet de printer met cartridges installeren als uitproberen. De andere verkoper ziet het als gebruiken, omdat de printer dan vol zit met inkt en niet meer als nieuw te verkopen is.

LEES OOK: Beste kleurenprinter kan alleen de beste zijn met topmateriaal

3D-printer

Ook de 3D-printer is steeds meer in opkomst. Het driedimensionale printproces is ontstaan uit een aantal projecten van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), in samenwerking met het bedrijf 3D Systems, eind jaren 80/ begin jaren 90 van de vorige eeuw. Dit was een uitbreiding van rapid prototyping, waarbij het er vooral om ging het snelle maken van prototypemodellen. De eerste toepassingen gebruikten metaal als productiestof. Een veelgebruikte methode bij 3D-printen is het gebruikmaken van een fijn poeder (gips, plantaardige stoffen, bioplastic, polyurethaan, polyester, epoxy), zoals standaard in inkjetprinters, waarbij er telkens lagen materiaal met elkaar verbonden worden, zodat deze een vaste vorm aannemen. Deze bindingen worden gedefinieerd door een CAD-bestand. Deze methode is de enige methode waarbij een model volledig in kleur geprint wordt. Het is ook de snelste methode.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie