Politie mag vanaf 1 maart hacken
LEES OOK: Politie nog steeds slordig met privégegevens burgers
De wet Computercriminaliteit III, zoals de wet heet, werd in juni al geaccordeerd door de eerste kamer. De wet maakt het voor de politie mogelijk om allerlei soorten apparaten, zoals telefoons, smartphones en servers te hacken om zo bewijsmateriaal voor misdrijven de verzamelen. Dat kan door bijvoorbeeld communicatie af te luisteren of door gegevens te kopiëren.
Kritiek
In aanloop naar de wet ontstond er ook kritiek. De vaste kamercommissie voor Justitie en Veiligheid uitte kritiek op het plan om verdachten te hacken. Volgens de voorzitter van de commissie gaat hacken veel verder dan een huiszoeking. Hij keek kritisch naar de situatie dat een verdachte 24 uur per dag bekeken kan worden, inclusief de mensen uit zijn omgeving. Daarnaast uitte de commissie kritiek richting Fred Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid. Ze vonden dat hij niet voldoende beargumenteerde waarom de huidige middelen tekortschieten ten opzichte van de hackbevoegdheid. De commissie vond dat Grapperhaus de indruk wekte de wet niet uit noodzaak in te voeren, maar omdat het kan.
Uiteraard kan de politie niet zomaar iedereen hacken. Het moet daarvoor een verzoek indienen bij het Openbaar Miniserie. De rechter-commissaris zal dan toetsen of een hackbevoegdheid op zijn plaats is. Daarbij kijkt het OM of de zwaarte van het middel opweegt tegen de inbreuk en of hetzelfde doel bereikt kan worden met een lichter middel. Volgens Grapperhaus moet er bij het geven van een hackbevoegdheid sprake zijn van een dringend opsporingsbelang.
Meer wijzigingen
De nieuwe wet maakt tevens mogelijk dat de politie gebruik mag maken van een (virtuele) lokpuber. De politie mag zich voordoen als een lokpuber om digitale kinderlokking aan te pakken. Ook op dat plan kwam kritiek. Zo waren mensen het er niet mee eens dat een persoon veroordeeld kan worden voor het chatten met een virtuele avatar. Het kopen, bezitten of verkopen van gestolen computergegevens is vanaf 1 maart eveneens strafbaar.