Politie gebruikt gegevens TomTom-bezitters (update)
De Nederlandse politie gebruikt gegevens van navigatiefabrikant TomTom. Met de informatie bepaalt de politie locaties van snelheidscontroles en flitspalen. Dit bleek uit onderzoek van het Algemeen Dagblad.
De krant ontdekte dat TomTom de rijgegevens van hun gebruikers via een tussenbedrijf doorverkoopt aan de politie. In de gebruikersvoorwaarden waarschuwt het bedrijf dat het gegevens aan derden kan verstrekken. Ook krijgt de gebruiker een soortgelijke melding als hij nieuwe gegevens via zijn computer invoert in zijn navigatiesysteem. Het bedrijf vermeldt er echter niet bij dat dit ook de politie kan zijn.
Wanneer je instemt met de voorwaarden van het navigatiebedrijf deel je via internet je gegevens. De data bestaat bijvoorbeeld uit waar en hoe hard de gebruiker rijdt. Overheden gebruiken dit voor het voorspellen van files en het opsporen van knelpunten. Het was nog niet bekend dat de politie hiervan ook gebruikmaakte.
De ANWB vindt dat TomTom haar klanten duidelijker moet informeren over de werkwijze. 'De gebruiker beseft ongetwijfeld niet dat hijzelf de politie informeert. Dat mag niet op slinkse wijze gebeuren', zegt een woordvoerder van de ANWB tegen de krant.
Update (28-4):
TomTom-topman Harold Goddijn heeft gisteren verklaard de licentievoorwaarden aan te passen. Hierdoor zou er geen gebruikersinformatie meer terechtkomen bij de politie.