Plug Computing: computer in een stekker

Plug Computing: computer in een stekker

Redactie WINMAG Pro

Het heeft een hoog Tell Sell-gehalte: "Mike, wat hebben we hier? Een computer in het formaat van een stekker. En het s ook een stekker. Amazing!" Marvell Semiconductors wil serieus de boer op met zijn Plug Computing-concept. Er zijn verschillende toepassingen voor bedacht.

Het idee van computertechnologie verwerkt in een stekker of stopcontact is niet nieuw. We kennen al de Jack PC - Wall Socket PC; een thinclientcomputer verwerkt in een wandcontactdoos, bedoeld voor het bedrijfsleven. En consumenten kunnen al jaren een 'HomePlug'-netwerkadapter in het stopcontact steken om hun pc - via het stroomnet in huis - aan het internet te koppelen. Ze zijn een redelijk succes.

Plug Computing-standaard
Marvell Semiconductors lijkt met zijn Plug Computer, gepositioneerd als een 'open standaard' (al kost de ontwikkelkit wel 99 dollar), door te borduren op laatstgenoemde HomePlug-standaard, door een 1 Gigabit netwerkadapter uit te breiden met een complete minicomputer draaiend op 1,2 GHz. En dat alles in het formaat van een trafoblok.

Helaas kan de Plug Computer niet ( la HomePlug-techniek) over het stroomnet communiceren met modems of andere computers. Je moet een Ethernetkabel in de computer-in-de stekker steken om hem aan je LAN en het internet te koppelen.

Er zit geen harde schijf in de Plug Computer, maar een 512 MB flash-drive. Het interne RAM-geheugen is even groot. In het geheugen draait een speciale versie van Linux, wat geen verrassing zal zijn. Er is ook een USB-poort present, direct naast de Ethernetinterface.

Eerste toepassingen
Die USB-poort is een belangrijk detail, want de eerste producten op basis van de Plug Computing-technologie maken er op hun eigen wijze gebruik van. Zo zijn daar:

De Pogoplug
Deze plugcomputer van 99 dollar (intekenprijs 79 dollar), van producent Cloud Engines, maakt van een gewone USB-harde schijf een 'webdrive', een opslagstation dat je vanaf iedere plek op aarde kunt gebruiken. Het apparaat legt zelf contact met het internet, dus je hoeft niet te klooien met de router (firewall) om het goed werkend te krijgen. De Pogoplug vervangt hier in zekere zin een computer of NAS die de bestanden aan het internet deelt.
Info: www.pogoplug.com

CTERA CloudPlug
Over NAS gesproken: de CloudPlug van CTERA maakt van een ingestoken USB-schijf een complete oplossing voor network attached storage. Dus andere computers in je lokale netwerk kunnen er tegelijk mee werken en je kunt rechtenbeheer toepassen (Jan mag bij de share \Administratie, Piet mag dat niet).
Info: www.ctera.com

Axentra HipServ 2.0
Er bestaan al diverse programma's om multimediabestanden op een pc, over het thuis-LAN, uit te zenden (streamen) naar bijvoorbeeld gameconsoles als de XBox 360, PlayStation 3 en de Wii bij je tv of hifi-meubel. Denk aan Orb maar ook HipServ 2.0 van Axentra. Deze komt in een speciale Linux-versie voor plugcomputers op de markt, later dit jaar. En zal daarna door OEM's kunnen worden afgenomen voor gebruik in hun eigen homeservers-in-stickformaat. Voordat de gadgets in de winkel liggen, zijn we vast een jaar verder.
De HipServ-software is overigens al te vinden op een recent door ons geteste NAS van LaCie.
Info: www.axentra.com

 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie