Out now: WINMAG Pro 1.2020
Het onderstaande is slechts een greep uit de verzameling interviews, reviews en achtergronden die in het magazine te vinden is. Geïnteresseerd in technologie, actief dienstverlener, IT-beslisser of prosumer? Navigeer naar deze pagina en ontvang WINMAG Pro zesmaal per jaar. Specifieke edities nabestellen? Dat doe je hier.
Achtergrond | De grootste datalekken
Vorig jaar was wereldwijd een zeer zorgwekkend jaar als het gaat om datalekken, exploits en backdoor-hacks. Regelmatig kopten de kranten dat gestolen persoons- of bankgegevens op straat lagen. The Midyear Quickview Data Breach Report 2019 publiceerde dat er ruim 4 miljard meldingen bekend zijn over onrechtmatig verkregen gevoelige informatie. Een toename van maar liefst 54 procent ten opzicht van het jaar daarvoor; een record. Wij zetten de grootste lekken van het jaar op een rij, wat jou de handvatten biedt voor het tegengaan van soortgelijke calamiteiten in 2020.
Gastexpert | In vijf stappen naar een veilige infrastructuur
Geen bedrijf kan meer zonder een goed werkende en betrouwbare IT-infrastructuur. Het is echter niet eenvoudig om deze omgeving te beschermen tegen kwaadwillenden en andere bedreigingen. Aan het woord: gastexpert Thomas Stols, security specialist bij Computest. Vanuit zijn expertise en praktijkervaring beschrijft hij vijf stappen die je helpen om de veiligheid van een IT-infrastructuur te waarborgen.
Interview | Dé dwarsdoorsnede van Wi-Fi 6
De nieuwe draadloze LAN-standaard, Wi-Fi 6, schept hoge verwachtingen voor verbetering in high-densityomgevingen. ‘En terecht’, zegt Jan Buis, de Nederlandse Vice President Business Development bij het Duitse LANCOM Systems. Het belangrijkste pluspunt van Wi-Fi 6 is dat het efficiënter met het beschikbare spectrum omgaat. In gebieden met meerdere Wi-Fi-clients, vermindert Wi-Fi 6 het botsen van signalen en verbetert het de totale verwerkingssnelheid. Wij spraken Buis. Niet om gezellig te babbelen, maar om kansen voor zowel dienstverleners als eindgebruikers te verkennen.
Achtergrond | Hoe de aanslag op een generaal jouw cyberveiligheid bedreigt
Begin januari stief Iraanse generaal Qasem Soleimani. Oorzaak? Een doelgerichte, Amerikaanse luchtaanval. De ernst van de aanslag haalt oude, staatsbedreigende koeien uit de sloot. Een Iraanse tegenaanval leek onvermijdelijk. Geen paniekvoetbal, want op 7 januari lanceerde Iran een daadwerkelijke raketaanval op Amerikanen in Irak. Alhoewel Iraanse minister Javad Zarif concludeerde dat Iran geen verdere confrontatie wenst, zijn raketten niet de enige dreiging.
Achtergrond | 5G breekt door, maar zijn we daar wel op voorbereid?
5G staat op het punt de wereld te veroveren. Naar verwachting is deze technologie maar liefst 100 keer sneller dan de huidige 4G-systemen, met tot 25 keer lagere latency of doorlooptijd, en ondersteuning voor maar liefst een miljoen apparaten binnen een vierkante kilometer. De verwachting is dan ook dat de hoeveelheid data in 2025 zal stijgen tot zo’n 175 zettabytes wereldwijd. Ter referentie: toen 4G in 2010 wereldwijd beschikbaar kwam, steeg de hoeveelheid data met 1,2 zettabytes. Wij belichten de kwetsbaarheden en kansen die bij zo’n geweldige ontwikkeling komen kijken.
Achtergrond | Overheid steekt kop in het zand; vingertjes wijzen naar Citrix
Door problemen in de beveiliging van Citrix, besloten veel bedrijven onder andere thuiswerk-accounts voor enige tijd buiten gebruik te stellen. Werkend Nederland moest misschien massaal de weg op. Naast het mogelijke ongemak van lange files, leverde het beveiligingslek gigantische bedrijfsrisico’s op. ‘De digitale poorten, lek als een mandje’, zo kopten vele kranten. Het lek was al een aantal weken bekend bij Het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), maar er was lange tijd geen update beschikbaar. Ondertussen waren er sterke aanwijzingen dat hackers klaarstonden om op grote schaal persoonsdata te stelen in ruil voor losgeld. Waar ging het mis?
Gastexpert | Het hoognodige Office 365 laat te wensen over
In 2021 maakt naar schatting 70 procent van de grote organisaties gebruik van Office 365, het cloudplatform van Microsoft. Voordelen zoals schaalbaarheid en operationele efficiëntie zorgen ervoor dat het platform de komende jaren een belangrijke rol speelt in de groeistrategie van veel verschillende organisaties. Vanuit securityoogpunt heeft het gebruik van Office 365 echter enkele beperkingen. Additionele beveiligingsmaatregelen zijn dan ook geen overbodige luxe om ervoor te zorgen dat data en netwerken veilig zijn. Al met al laat Office 365 te wensen over, maar met een beetje extra inzet kunnen de securityobstakels overbrugd worden. Hoe? Dat vertelt gastexpert Tony Pepper.