Oudere ICT'er legt het af in booming economie
Hoewel werkgevers hun ICT-vacatures maar moeilijk krijgen ingevuld, wordt amper gekeken naar oudere ICT-werknemers. Jongere ICT’ers worden eerder en ook frequenter door headhunters benaderd en vinden na ontslag veel sneller een nieuwe baan.
Ondanks dat de IT-arbeidsmarkt ontzettend krap is, maken oudere werknemers zich zorgen over hun arbeidsmarktpositie. Dit blijkt uit cijfers van het UWV in combinatie met gegevens uit de jaarlijkse Salary Survey van IT-vakplatform AG Connect.
Zeer krappe arbeidsmarkt...
Vandaag brengt het UWV een ‘Factsheet arbeidsmarkt voor ICT-beroepen’ uit waaruit blijkt dat de helft van de ICT-vacatures door werkgevers wordt beschouwd als moeilijk vervulbaar. Er zijn het afgelopen jaar nog zo’n 53.000 IT-vacatures bijgekomen. Het UWV bestempelt de IT-arbeidsmarkt als ‘zeer krap’.
Geen werk voor 55+
Het aantal WW-uitkeringen aan IT’ers daalde daarom ook sterk de afgelopen jaren. Toch krijgen nog zo’n 6900 ICT’ers een WW-uitkering. En dat zijn vooral uitkeringen aan ICT’ers van 45 jaar en ouder, zo’n 66% van de WW-uitkeringen wordt verstrekt aan de leeftijdsgroep 45 jaar en ouder, vier jaar geleden was dit nog 60%. Oudere IT’ers zeggen ook relatief lastig werk te vinden: nog geen 3 op de 10 deze IT’ers van boven de 55 vinden binnen een jaar na ingang van de uitkering een baan. Ter vergelijking: voor de groep ICT’ers tussen de 25 en 35 jaar is dit bijna 8 op de 10. Waarschijnlijk zitten nog meer oudere IT’ers zonder baan dan wordt geteld, omdat er een maximale duur is voor WW en de groep die na die tijd nog niet aan de slag is – relatief vaak juist de oudere ICT’er – niet meer terug te vinden is in de statistieken van het UWV.
Hoge leeftijd is reden verslechtering arbeidsmarktpositie
Deze cijfers worden onderschreven door de eerste resultaten uit de jaarlijkse Salary Survey van IT-vakplatform AG Connect en Berenschot. Slechts 7% van de ruim 2600 IT’ers die de vragenlijst hebben ingevuld denkt dat zijn of haar positie op de arbeidsmarkt het afgelopen jaar is verslechterd. In de categorie 55 jaar en ouder is dit maar liefst 15%. Hoge leeftijd is veruit de meest genoemde reden voor de verslechtering van de arbeidsmarktpositie. Deze reden wordt meer dan 80 keer genoemd als belangrijkste reden voor de verslechtering van de kansen op de arbeidsmarkt.
Headhunters laten 55+ links liggen
Dit gevoel komt onder andere voort uit hoe vaak oudere ICT’ers worden benaderd door headhunters. Van de ICT’ers jonger dan 55 jaar zegt bijna 45 procent het afgelopen jaar benaderd te zijn door een recruiter. Van de ICT’ers boven de 55 jaar is meer dan twee derde het afgelopen jaar niet benaderd. Bovendien worden ICT’ers onder de 55 veel frequenter benaderd, het merendeel maandelijks. Van de ICT’ers boven de 55 jaar is het merendeel slechts een enkele keer benaderd.
Een aantal reacties van respondenten: “Werkgevers willen alleen jonge mensen met zware diploma's”, zegt iemand. Niet alleen 55- en 60-plussers klagen over afnemende kansen. Zelfs een IT’er die nog 40 moet worden ziet de bui al hangen: “Ik ben straks niet meer onder de 40 jaar en zie mijn leeftijd als beperkende factor. Na mijn veertigste ben ik minder aantrekkelijk voor werkgevers om in mij te investeren.”
Oudere ICT'er is niet schoolbaar
Het UWV signaleert een kwalitatieve mismatch: de vereiste kennis in de ICT is vaak heel specifiek en moet up-to-date zijn. “Van ICT’ers wordt verwacht dat zij zich kunnen aanpassen aan de snel veranderende markt en dat ze hun kennisniveau continu – middels certificaten – op peil houden. Wellicht heeft een groep werkzoekenden – en dan denk ik met name aan oudere ICT’ers – verouderde certificeringen, opleidingen of werkervaring. Die groep is bovendien vaak in de ogen van werkgevers niet meer schoolbaar”, aldus Kalkhoven.
Overigens werken in de beroepsrichting ICT al relatief weinig oudere werknemers. Van de 285.000 werknemers en de 53.000 zzp’ers, is slechts 14% ouder dan 55 jaar. Dat is relatief weinig ten opzichte van andere beroepsgroepen, want gemiddeld is 20% van de werkzame personen in ons land 55 jaar of ouder.