Ook zonder malware lekt een device data

Redactie WINMAG Pro
Hoeveel mensen kunnen met u meelezen of -kijken op uw mobiele device? Niet veel zult u denken. Maar de realiteit is helaas anders. De noodzaak om commerciële en persoonlijke gegevens op mobiele computerapparatuur te beveiligen neemt dan ook toe, en enkel encryptie is niet voldoende.

80 kwetsbaarheden

We kennen allemaal de inventieve spionagetechnieken uit Hollywoodfilms en weten dat encryptie onze gegevens kan beschermen wanneer ze worden opgeslagen. Maar hoe beschermt u informatie terwijl u die leest of bewerkt?

Wist u dat uw pc, laptop, smartphone - en vrijwel elk ander elektrisch apparaat - uw gegevens deelt met iedereen die weet hoe hij ze moet oppikken? Informatie op deze apparaten wordt uitgezonden via lekkende elektrische transmissies/radiogolven. Net als bij het afstemmen op een oud televisietoestel kan de luisteraar, als hij over de juiste technologie beschikt, live bekijken wat u ziet of die ‘uitzendingen’ opnemen om ze later te bekijken. Naar schatting zijn er in de traditionele PC-opstelling met een toetsenbord, monitor, muis en een printer ongeveer 80 kwetsbaarheden waarvan kwaadwillenden gebruik kunnen maken om gegevens te bekijken. Kwetsbare gebieden zijn onder meer de CPU, de monitor, de grafische kaart, de stroomleiding en netwerkaansluitingen zoals USB-poorten.

 

Optimale bescherming

Het leger, overheidsdiensten en internationale organisaties zoals de NAVO zijn zich uiteraard zeer bewust van deze dreiging en gebruiken een reeks specificaties, TEMPEST genaamd, die oorspronkelijk door het Amerikaanse National Security Agency (NSA) zijn opgesteld, om hun apparatuur en de informatie daarop te beschermen. Naarmate we meer gingen digitaliseren, waren persoonlijke gegevens en commercieel gevoelige informatie niet langer in gesloten kasten te vinden, maar op mobiele apparaten. Dankzij deze ontwikkeling zijn deze technieken ook relevant geworden voor andere sectoren. Bijvoorbeeld voor de overheidssector en het bedrijfsleven om gevoelige commerciële informatie te beschermen, zoals offertes voor grote contracten, of persoonlijke informatie, zoals privé-gezondheidsgegevens.

 

TEMPEST certified Toughbook

Elk elektrisch apparaat kan worden aangepast om bescherming te bieden tegen dit soort bedreigingen. Eurotempest heeft gecertificeerde, deskundige testers en ultramoderne laboratoria in Nederland en Zweden om kant-en-klare IT-producten en netwerkoplossingen aan te passen of te verbeteren om aan deze TEMPEST-normen te voldoen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de TEMPEST-certified Panasonic Toughbook rugged notebooks en tablets. De details over de bescherming van de apparatuur wordt logischerwijs niet bekendgemaakt, maar er worden bepaalde onderdelen en afschermingsniveaus gebruikt om de dreiging weg te nemen.

Voor meer informatie: www.toughbook.nl

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie