‘Onzin dat ambtenaren geen AI mogen gebruiken’

Redactie WINMAG Pro

Vorige week werd bekend dat ambtenaren geen AI mogen gebruiken. Veel te voorbarig, zo vindt de trekker van GovTech GPTx, het grootste AI-evenement van Nederland. De organisatie zal daar op inspelen op 1 december bij het evenement in Den Haag.

Ambtenaren moeten proberen en leren, zeker niet verbieden 

“De overheid moet AI absoluut niet verbieden”, beargumenteert Ruben Nieuwenhuis, initiatiefnemer van GPTx: “Een beweging die je vaker ziet bij nieuwe technieken is er één van afwijzing en verbod. Ik zie dat als een enorm risico voor de ambtenaren en hun beleid. Zij zouden namelijk juist dicht bij nieuwe ontwikkelingen moeten staan en de mensen en organisaties die er gebruik van maken. De techniek is er en is ook niet meer weg te denken. Ambtenaren zouden de kans moeten krijgen om uitgebreid te oefenen en te experimenteren met nieuwe techniek. Onbekend maakt in deze letterlijk onbemind. Een verbod gaat niet helpen om Nederland een voorname rol te laten spelen voor een veilige en ethische AI.”  

Verbieden is geen oplossing

Olga Wielders, directeur The Hague Tech, vindt dat het verbieden van AI bij ambtenaren geen oplossing is. “AI is realiteit en onderdeel van de samenleving. Als we werken aan een toekomstbestendige en weerbare maatschappij is verbieden geen oplossing. Leer ze in plaats daarvan direct over veilig en ethisch gebruik van AI binnen de overheid, als dienstverlener en voor het maken van regelgeving. Zorg dat beleidsmakers gebruik maken van bestaande opleidingen en evenementen zoals GPTx en Techgrounds en communities zoals GovTechNL en The Hague Security Delta,’’ aldus Wielders.  

AI en GovTech

GPTx is met 48 verschillende workshops het grootste AI-evenement in Nederland. De derde editie vindt plaats op twee locaties. In Den Haag gaat de aandacht bewust uit naar Govtech en gaat het naast alle technische aspecten over de rol van de overheid, ethiek & veiligheid en de impact van AI. The Hague Tech, waar deze editie ook plaatsvindt, is de grootste techcommunity van Den Haag. Bij The Hague Tech is er een speciaal traject gericht op AI-toepassingen in het publieke domein voor ambtenaren, politici en medewerkers van andere (semi)publieke organisaties. 

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie