Onderzoek KnowBe4: 87% van Nederlanders maakt zich zorgen kwaadaardige toepassingen deepfakes
Uit onderzoek van KnowBe4 onder 500 Nederlandse consumenten blijkt dat het overgrote deel van hen (87%) zich zorgen maakt over de kwaadaardige toepassingen van deepfakes; de verzamelnaam voor beelden, geluiden en teksten die door kunstmatige intelligentie-software worden gecreëerd. Denk hierbij aan toepassingen zoals fraude en misleiding, haatzaaien en het verspreiden van desinformatie. In een tijd dat deepfakes steeds vaker voorkomen, twijfelt 78% van de Nederlandse consumenten meer dan vroeger aan de echtheid van de content die ze zien, beluisteren of lezen. Dat lijkt ook impact te hebben op het vertrouwen in de media: 77% van de Nederlandse consumenten denkt dat dit afneemt.
- 78% van de Nederlandse consumenten twijfelt meer dan vroeger aan de echtheid van content die ze zien, beluisteren of lezen
- 77% denkt dat het vertrouwen in de media afneemt door deepfakes
Meerderheid van de consumenten denkt dat deepfakes hen kunnen beïnvloeden
De technologie die het mogelijk maakt om deepfakes te maken wordt steeds geavanceerder. Hierdoor zijn deepfakes vandaag de dag steeds realistischer en nauwelijks van echte video-, audio- of geschreven content te onderscheiden. De meerderheid van de Nederlandse consumenten (61%) schat dan ook in dat ze niet in staat zijn deepfakes te herkennen. 67% denkt ook dat het best aannemelijk is dat iemand hem of haar kan beïnvloeden, terwijl 62% aangeeft dat nog nooit te hebben gemerkt en 25% zegt dat niet zeker te weten.
Verbod voor consumenten op het maken en gebruiken van deepfakes
De bezorgdheid over de toepassingen van deepfakes en het lage vertrouwen dat Nederlanders hebben in het zelf kunnen herkennen van deepfakes zijn argumenten om het gebruiken en maken van deepfake-technologie te beperken. Zo vindt maar liefst 88% van de respondenten het belangrijk dat het maken en gebruiken van deepfakes wordt gereguleerd. Ook vindt 78% dat het gebruiken en maken van deepfakes specifiek voor consumenten verboden zou moeten worden.
Jelle Wieringa, Security Awareness Advocate bij KnowBe4: “De technologie om deepfakes te maken is door de jaren heen steeds toegankelijker en beter geworden. We zitten nu op een punt waarop iedereen, inclusief cybercriminelen, realistische deepfakes kan maken. Hierbij kunnen bestaande cyberaanvallen, zoals Business Email Compromise- of phishing-aanvallen, nog geloofwaardiger gemaakt worden. Denk aan het sturen van een realistisch klinkend Voice-bericht naar een medewerker via WhatsApp om op die manier informatie te ontfutselen. Aangezien de technologie tegen deepfakes nog volop in ontwikkeling is, is het belangrijk dat mensen onderwezen worden in de dreigingen van deepfakes, zodat de kans kleiner wordt dat cybercriminelen die deepfakes in hun aanvallen gebruiken succesvol zijn. Hier ligt een belangrijke taak voor werkgevers en overheden.”
Lees ook: Nieuwe tool KnowBe4: phishing via QR-codes | WINMAG Pro
Lees ook: KnowBe4 SecurityCoach realiseert integratie met Cloudflare's Cloud E-mail Security | WINMAG Pro