Onderzoek: Goede technologie en gedragsinclusieve teams cruciaal voor vertrouwen en gelijkheid in hybride meetings

Redactie WINMAG Pro

De afgelopen jaren is de terugkeer naar kantoor een veelbesproken onderwerp. Werknemers die waarde hechten aan autonomie en hybride werken, verzetten zich tegen opgelegde aanwezigheid op kantoor, terwijl leidinggevenden de productiviteit op kantoor nastreven. Daarom heeft Jabra met een onderzoek in kaart gebracht welke samenwerkingstechnologie hetzelfde gevoel van vertrouwen geeft in deze hybride werkwereld.

Om de gedragsdynamiek in meetings en de impact van technologie daarin te begrijpen, heeft Jabra een onderzoek uitgevoerd in het LSE Behavioural Lab: 'Meeting great expectations: behaviour, emotion and trust'. Uit dit onderzoek bleek dat deelnemers aan de vergaderingen meer betrokken waren (56%) tijdens fysieke meetings dan tijdens hybride meetings. In gevallen waar hybride vergaderingen nodig zijn, zagen deelnemers in vergaderruimten bij het gebruik van een professionele headset en een videocamera een toename van 84 procent in betrokkenheid van hybride deelnemers.

Goede technologie vergroot vertrouwen

Technologie in hybride meetings heeft een grote invloed op de mate waarin we andere deelnemers vertrouwen. De hybride deelnemers aan vergaderingen meldden meer algemeen vertrouwen en duidelijkheid te hebben wanneer ze professionele technologie gebruiken. Er was een toename van 27 procent in duidelijkheid van de technologie (verstaanbaarheid en zichtbaarheid van deelnemers), wat leidde tot 16 procent meer vertrouwen, 35 procent meer expressiviteit en een waargenomen verbetering van 47 procent in de kwaliteit van de input.

Bovendien gaven de hybride deelnemers die professionele video-oplossingen gebruikten onderling een aanzienlijk betere vertrouwenswaardering (22%) dan degenen die de ingebouwde audio en video op hun laptop gebruikten. Dit toont aan dat samenwerkingstools zoals video-oplossingen niet alleen de samenwerkingservaring van deelnemers aanzienlijk verbeteren, maar ook dat psychologische en gedragsveranderingen onlosmakelijk verbonden zijn met de technologie die wordt gebruikt.

Diverse en gedragsinclusieve teams meest bepalend voor gelijke vergaderparticipatie

Hoewel we een duidelijk verband vaststellen tussen vertrouwen en technologie in vergaderingen, vond het onderzoek ook duidelijke culturele verschillen die onafhankelijk van technologie van invloed zijn op vergadervertrouwen. Zo kwam er een significant verschil aan het licht tussen kenniswerkers in Europa en Azië.

In Europa gingen deelnemers significant meer de mondelinge dialoog aan dan de collega's in Azië, ongeacht of ze op afstand of vanuit een vergaderruimte samenwerkten. De Europese deelnemers waren 39 procent meer verbaal betrokken bij alle experimentele omgevingen.

Bij het analyseren van de emotieherkenning in gezichten was er een duidelijk verschil zichtbaar tussen deelnemers uit Europa en deelnemers uit andere continenten. Vergeleken met hun Europese tegenhangers hadden Aziatische deelnemers 134 procent meer aandacht voor de vergadering. Gelijkwaardige vergaderingen worden steeds belangrijker voor de professionele ontwikkeling van werknemers, en deze bevinding bewijst dat diversiteit hier een grote rol speelt. Professionele technologie kan optimale omgevingen voor productiviteit faciliteren, maar een holistische benadering, door middel van het creëren van diverse en gedragsinclusieve teams, is van cruciaal belang voor het bereiken van echt effectieve samenwerkingen in de toekomst van hybride vergaderingen.

Holger Reisinger, SVP bij Jabra: "Het is geen geheim dat fysieke vergaderingen het beste zijn, maar het is ongelooflijk bijzonder om samen te werken met de toonaangevende universiteit LSE om dit ook daadwerkelijk aan te tonen. Het is onze verantwoordelijkheid om zinvolle menselijke interacties in hybride vergaderingen te stimuleren, op een niveau dat vergelijkbaar is met fysieke meetings. Hoogwaardige, professionele technologie is een essentiële investering om de best mogelijke samenwerking te bereiken, waar je ook bent."

Sean Rooney, Scientific Officer and Head of Laboratory Innovation LSE Behavioural Lab: "We geloven dat de bevindingen in dit rapport helpen met het vergroten van het bewustzijn tussen de onderling verbonden relaties van vertrouwen, diversiteit en technologie in vergaderingen. Dit om het speelveld voor werknemers op termijn gelijk te maken. Dit onderzoek toont werkgevers hoe belangrijk gelijkheid in vergaderingen is voor de ontwikkeling en tevredenheid van werknemers."

Bekijk de volledige resultaten van het LSE-onderzoek hier.

 

Ook interessant:

Lees hier: ISE 2024: Jabra lanceert Jabra+ for Admins

Lees hier: Lucid onthult nieuwe Air Pure met achterwielaandrijving

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie