Onderzoek Dynatrace: hoeveelheid data en complexiteit van multicloud-omgevingen grote uitdaging voor veel organisaties

Redactie WINMAG Pro

Uit het onderzoek The state of observability-rapport van Dynatrace, blijkt dat organisaties multicloud-omgevingen en cloud-native architecturen blijven omarmen om een snelle transformatie en veilige innovatie mogelijk te maken. Maar ondanks de snelheid, schaal en flexibiliteit die deze moderne cloud-ecosystemen bieden, worstelen organisaties met het beheersen van de hoeveelheid gegevens die ze creëren. De onderzoeksresultaten onderstrepen de behoefte aan een volwassen AI-, analyse- en automatiseringsstrategie die verder gaat dan de traditionele AIOps-modellen om blijvende bedrijfswaarde te genereren. Het onderzoek is in opdracht van Dynatrace wereldwijd uitgevoerd waarbij ook respondenten uit Nederland zijn ondervraagd. Het rapport is hier te downloaden. 

Bevindingen uit het onderzoek zijn:

  • 88% (Nederland: 100%) van de respondenten geeft aan dat de complexiteit van hun technologie-architectuur de afgelopen twaalf maanden is toegenomen, en 51% (Nederland: 75%) verwacht dat deze zal blijven toenemen.
  • De gemiddelde multicloud-omgeving omvat twaalf verschillende platforms en diensten.
  • 87% van het IT-management zegt dat de complexiteit van multiclouds het moeilijker maakt om optimale klantervaringen te bieden (Nederland: 72%) en 84% vindt dat applicaties moeilijker te beschermen zijn (Nederland: 85%).
  • 86% (Nederland: 78%) van het IT-management zegt dat cloud-native technologie-architectuur een explosie aan gegevens produceert die het menselijk vermogen om te kunnen verwerken te boven gaat.
  • Organisaties gebruiken gemiddeld tien (Nederland: twaalf) verschillende monitoring- en observatietools om applicaties, infrastructuur en gebruikerservaring te beheren.
  • 85% (Nederland: 88%) van het IT-management zegt dat het aantal tools, platforms, dashboards en applicaties waarop ze vertrouwen bijdraagt aan de complexiteit van het beheer van een multicloud-omgeving.

“Multicloud-omgevingen zijn een vereiste geworden voor moderne organisaties. Dergelijke omgevingen bieden de snelheid, schaal en flexibiliteit die nodig is om innovatie te leveren”, zegt Bernd Greifeneder, CTO bij Dynatrace. “Naarmate de voetafdruk van hun cloud-native architecturen blijft groeien, zien organisaties ook dat hun technologie-architectuur steeds complexer wordt. Een breed scala aan verschillende cloudplatforms en -diensten ondersteunt zelfs de eenvoudigste digitale transactie. Door de enorme hoeveelheid gegevens die deze omgevingen produceren wordt het steeds moeilijker om applicaties te monitoren en te beveiligen. Dit gaat ten koste van belangrijke bedrijfsresultaten, maar ook zaken als het bieden van geweldige klantervaringen. Het wordt zo steeds moeilijker voor bedrijven om zich te beschermen tegen geavanceerde cyberdreigingen.”

Aanvullende bevindingen uit het onderzoek zijn:

  • 81% van het IT-management zegt dat het handmatig uitvoeren van logbeheer en analyses de snelheid van de veranderingen in hun technologie-architectuur en de hoeveelheden gegevens die deze produceren niet kan bijhouden (Nederland: 78%).
  • 81% (Nederland: 81%) van het IT-management zegt dat de tijd die hun teams besteden aan het onderhouden van monitoringtools en het voorbereiden van gegevens voor analyse, ten koste gaat van innovatie.
  • 72% van de organisaties heeft AIOps geïmplementeerd om de complexiteit van het beheer van hun multicloud-omgeving te verminderen (Nederland: 91%). 
  • 97% (Nederland: 100%) van het IT-management zegt dat probabilistische machine learning-benaderingen de waarde van AIOps hebben beperkt, vanwege de handmatige inspanning die nodig is om betrouwbare inzichten te verkrijgen.

“Cloud-native architecturen hebben gezorgd voor een explosie aan data. Dit vormt een uitdaging voor IT-, ontwikkelings-, beveiligings- en zakelijke teams”, vervolgt Greifeneder. “Zonder het vermogen om deze data om te zetten in real time, contextueel relevante inzichten, hebben deze teams moeite om te begrijpen wat er in hun omgeving gebeurt. Ze missen de antwoorden die nodig zijn om problemen snel en resoluut op te lossen. Hoewel veel organisaties zich tot AIOps wenden, stuiten ze vaak op beperkte waarde vanwege hun afhankelijkheid van probabilistische methoden. Die kunnen onnauwkeurig en tijdrovend zijn om te implementeren. Om de complexiteit van moderne technologieën te overwinnen, hebben organisaties geavanceerde AI-, analyse- en automatiseringsmogelijkheden nodig. Door het verenigen van data waarbij de context behouden blijft, analyses en automatisering aan te sturen met een hypermodal AI die meerdere technieken combineert - waaronder causale, voorspellende en generatieve AI - kunnen teams een schat aan inzichten uit hun data ontsluiten wat leidt tot slimmere besluitvorming, intelligente automatisering en efficiëntere manieren van werken.”

Methodologie

Dit rapport is gebaseerd op een wereldwijd onderzoek in opdracht van Dynatrace uitgevoerd door Coleman Parkes. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1300 CIO's, CTO's en andere senior managers die betrokken zijn bij IT-operaties en DevOps-management in grote ondernemingen met meer dan 1.000 werknemers. De steekproef omvat 200 respondenten uit de VS, 100 uit Latijns-Amerika, 600 uit Europa (waarvan 32 uit Nederland, 10 uit België en 8 uit Luxemburg), 150 uit het Midden-Oosten en 250 uit Azië-Pacific.

 

Ook interessant:

Lees hier: Data drijven de sportervaring

Lees hier: Prijs tweedehandsauto terug op niveau eind 2022

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie