Onderzoek cloud-camerabeveiliging: hoge resolutie en audio in opmars
De kwaliteit van camerabeveiligingsbeelden nam in 2020 verder toe, zo blijkt uit het eerste ‘Cloud Video Surveillance Camera Report’ van Eagle Eye Networks, een analyse van een steekproef van 100.000 beveiligingscamera’s die met het cloudplatform voor videobeheer van Eagle Eye Networks verbonden zijn.
Sinds 2016 is de ondersteuning van beelden met hogere resolutie en geluidsopnames sterk toegenomen. Het vastgelegde beeldmateriaal wordt meestal niet langer dan 30 dagen bewaard. Verder blijkt dat een op de tien bewakingscamera’s nog altijd analoog is. Platforms voor videobeheer moeten daarom flexibele integratie met deze systemen bieden. Tijdens de coronacrisis werden er meer analoge camera’s met de cloud verbonden. De meest waarschijnlijke reden hiervoor is dat gebouwen als gevolg van de pandemie op afstand moesten worden bewaakt.
Eagle Eye Networks analyseerde in het kader van het onderzoek beelden van ruim 100.000 camera’s in de Verenigde Staten en 90 andere landen die op het Eagle Eye cloud platform aangesloten zijn. Data is afkomstig van analoge en digitale bewakingscamera’s van 133 fabrikanten die geïnstalleerd zijn in een breed scala aan omgevingen, zoals kantoren, winkels, restaurants, magazijnen, scholen en universiteiten, ziekenhuizen, hotels en appartementencomplexen.
De volgende trends wijzen op de toegenomen kwaliteit van videobewakingsbeelden en de manier waarop die moeten worden beveiligd:
Meer geluidsopnamen
Wereldwijd is het aantal camera’s dat beelden in combinatie met geluid uitzendt de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Er is echter geen sprake van een grootschalig gebruik van audiovisuele systemen. In 2016 bedroeg dit percentage 3,3 procent, en in 2020 was het tot 7,6 procent gestegen. In de regio EMEA lag het aandeel van audiovisuele systemen met 19 procent flink hoger dan dat voor onder meer de Amerikaanse markt (4 procent) en de Aziatische markten (5 procent). In veel Europese landen is er sprake van duidelijke regels over wat er wel en niet is toegestaan op het gebied van beveiligingsbeelden met geluid. Bewakingsbeelden met geluid stellen de kijker beter in staat om de situatie te beoordelen. Tegelijkertijd is de cloud cruciaal om geavanceerde videobestanden te kunnen analyseren, verwerken en opslaan op grote schaal.
Hogere resolutie
De digitale beveiligingsbeelden die naar de cloud worden verzonden hebben in bijna driekwart van alle gevallen (73 procent) een resolutie van minder dan twee megapixels. Desondanks neemt de beeldkwaliteit toe. In 2016 had tien procent alle verzonden beelden nog een resolutie van twee of meer megapixels. In 2020 bedroeg dit percentage 27 procent. Een reden voor deze toename is dat er tegenwoordig beveiligingscamera’s met een hoge resolutie verkrijgbaar zijn tegen lagere prijzen. Een andere reden is dat er steeds minder camerasystemen met minder megapixels worden aangeboden. In Europa ontwikkelt het gebruik van camera’s met een hoge resolutie zich iets langzamer dan in andere regio’s. In 2020 had 12 procent van alle beelden uit die regio een resolutie van 2 megapixels of hoger. In Azië was dit 16 procent en in de Verenigde Staten 28 procent.
Er worden nog altijd analoge camera’s gebruikt
In 2020 was er sprake van een toename van het aantal analoge bewakingscamera’s die met de cloud waren verbonden. Dit percentage steeg in 2020 naar 9 procent ten opzichte van 6 procent in het jaar daarvoor. In 2016 bedroeg dit aandeel nog 22 procent. De aanhoudende neergaande trend lijkt echter voorlopig te zijn gestopt. De noodzaak om ruimtes intensiever te bewaken tijdens de pandemie en de grotere vraag naar bewakingscamera’s hebben daar een rol bij gespeeld.
De bewaartermijn voor camerabewakingsbeelden varieert sterk
Wereldwijd worden camerabeelden normaliter een week lang (30 procent), 14 dagen (19 procent) of 30 dagen (42 procent) in de cloud opgeslagen. Als er langere bewaartermijnen tot zes maanden worden gehanteerd, gebeurt dat om de risico’s te minimaliseren in sterk gereguleerde branches. Het bewaren van back-ups van videocontent gedurende een periode van een jaar geschiedt met het oog op de naleving van de wet- en regelgeving. In Europa worden bewakingsbeelden 26 dagen lang in de cloud opgeslagen, iets korter dan het wereldwijde gemiddelde van 28 dagen. Dit is ongetwijfeld te wijten aan het feit dat videobeelden in sommige Europese landen na 30 dagen moeten worden verwijderd.
"De kwaliteit van videobeveiliging neemt toe, ook in Europa", zegt Rishi Lodhia, managing director EMEA bij Eagle Eye Networks. "De onderzoeksgegevens wijzen erop dat flexibele, schaalbare en betrouwbare cloudplatforms voor videobeheer de beveiligingsmarkt opschudden. Ze bieden bovendien meer mogelijkheden voor het analyseren van videobeelden met extra toegevoegde waarde."
Over Eagle Eye Networks
Het in 2012 opgerichte Eagle Eye Networks, Inc. is wereldwijd leider in cloud-gebaseerde camerabeveiliging. Het bedient ondernemingen, beveiligingsbedrijven, integrators van beveiligingssystemen, gemeenten en particulieren. De voor 100% in de cloud gebaseerde oplossingen van Eagle Eye bieden beeldregistratie op locatie en in de cloud, beveiliging en encryptie van bancaire kwaliteit en uitgebreide ondersteuning voor analoge en digitale camera’s. Alle functionaliteit is toegankelijk via het internet of een app. Bedrijven van elke omvang doen een beroep op de oplossingen van Eagle Eye voor het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen en operationele beveiliging. Alle producten van Eagle Eye worden ondersteund door het programmeurvriendelijke RESTful API-platform en Big Data Video Framework van Eagle Eye ™. Deze maken het mogelijk om gearchiveerde en live camerabeelden te indexeren, doorzoeken, op te vragen en analyseren. De open Video API van Eagle Eye wordt op brede schaal gebruikt voor integratie met oplossingen voor alarmbewaking, systemen voor gegevensanalyse, beveiligingsdashboards en point of sale (POS)-systemen.