2025 tech voorspellingen: Gen AI, quantumcomputing en datasoevereiniteit 

2025 tech voorspellingen: Gen AI, quantumcomputing en datasoevereiniteit 

Redactie WINMAG Pro

Orange Business senior executives delen drie belangrijke trends voor 2025: de grootschalige inzet van AI, de opkomst van quantumcomputing als een bedreiging voor cybersecurity, en de groeiende behoefte aan robuuste datasoevereiniteit. Deze voorspellingen geven een eerste blik op wat we in 2025 kunnen verwachten. 

De AI-pilots doorbreken

Kristof Symons, International CEO van Orange Business

 

“Nu AI en generatieve AI volop in de aandacht staan, vragen bedrijven zich steeds vaker af: wat levert het écht op? Het antwoord ligt in het doorbreken van de ‘pilotfase’ en het opschalen van AI om echte resultaten te behalen. 

 

Succes begint met de betrokkenheid van zowel management als werknemers. Wanneer leiders AI als strategische prioriteit omarmen, geeft dat een duidelijk signaal: we doen dit samen. Transparantie en educatie spelen daarbij een belangrijke rol. Laat zien hoe AI het werk kan vereenvoudigen en betere resultaten kan opleveren. Zorg ervoor dat AI voor iedereen binnen de organisatie toegankelijk is, om weerstand te voorkomen en samenwerking te bevorderen. 

 

Het boeken van quick wins is belangrijk. Begin klein, toon resultaten en bouw daarop verder. Tegelijkertijd vereist opschalen meer dan alleen enthousiasme; het vraagt om kwalitatieve data, een soepele integratie in processen en een sterke focus op security. 

 

De echte winnaars zullen degenen zijn die voorbij de hype kijken en meetbare waarde creëren. Zorg ervoor dat AI aansluit op de bedrijfsdoelen, geef medewerkers de benodigde middelen en leg de basis voor duurzame verandering.” 

 

De opkomst van quantumcomputing 

Frank de Jong, Quantum Safe Network Lead bij Orange Business 

 

“In 2024 was AI nog de grootste technologische trend, maar tegen het einde van het jaar stond quantumcomputing in de schijnwerpers door belangrijke doorbraken in chiptechnologie. Quantumcomputers, met hun enorme rekenkracht, werken anders dan klassieke computers. Ze maken gebruik van qubits om complexe problemen veel sneller op te lossen dan zelfs de krachtigste supercomputers van vandaag. Dit uitzonderlijke vermogen vormt echter een ernstige bedreiging voor de encryptiesystemen die wereldwijd gevoelige data beschermen. 

 

De encryptie-algoritmen die alles beschermen, van persoonlijke financiële gegevens tot staatsgeheimen, vertrouwen op de moeilijkheid van het oplossen van complexe wiskundige problemen. Dat zou met klassieke computers eeuwen duren. Quantumcomputers kunnen deze echter in een paar minuten, of zelfs seconden, doorbreken. Experts waarschuwen voor ‘Q-Day’—het moment waarop quantumcomputers de huidige cryptografie zullen kraken. Dit kan al binnen tien jaar gebeuren. 

 

De dreiging wordt nog groter door de praktijk van ‘nu verzamelen, later ontcijferen,’ waarbij kwaadwillenden al versleutelde data verzamelen om deze in de toekomst met quantumtechnologie te kraken. Dit benadrukt de noodzaak aan quantum-resistente encryptie om gevoelige informatie te beschermen. 

 

De meeste securitysystemen zijn ontworpen in een tijd waarin quantumcomputing nog als sciencefiction werd gezien. Organisaties moeten nu actie ondernemen: hun systemen controleren, kwetsbaarheden aanpakken en post-quantumcryptografie implementeren. 

2025 moet een keerpunt worden. Het gaat niet alleen om reageren op quantumcomputing, maar om het leggen van een toekomstbestendige basis voor digitale beveiliging.” 

 

Datasoevereiniteit: een groeiende noodzaak 

Nassima Auvray, Chief Trust Officer bij Orange Business 

 

“Datasoevereiniteit wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Door wereldwijde infrastructuren en veranderende regelgeving moeten organisaties hun gegevens beheren volgens lokale wetten, terwijl ook security en privacy gewaarborgd moeten blijven. De opkomst van multicloudstrategieën vraagt om meer focus op controle en naleving van regels. 

 

De snelle ontwikkelingen van AI benadrukken de behoefte aan lokale controle, waarbij privacy, governance en ethiek centraal staan. Datasoevereiniteit gaat echter verder dan het naleven van regels; het draait om het behouden van controle, het opbouwen van vertrouwen en het voorbereiden op veranderingen. 

 

Betrouwbare en veilige connectiviteit speelt hierbij een belangrijke rol. Organisaties moeten investeren in end-to-end-oplossingen voor veilige en efficiënte data-uitwisseling tussen regio’s. Het opbouwen van digital trust vraagt ook om transparantie over hoe gegevens worden gebruikt, beveiligd en beheerd. 

 

Cybersecurity blijft van groot belang; zelfs een kleine datalek kan het vertrouwen van klanten schaden. Daarom zijn sterke securitymaatregelen en een goede datasoevereiniteitsstrategie onmisbaar. Het is ook belangrijk om medewerkers goed op te leiden in data security, privacy en compliance, zodat zij als eerste verdedigingslinie kunnen optreden. 

 

Daarnaast is samenwerking en het aangaan van lokale partnerschappen essentieel om geopolitieke en regelgevende uitdagingen aan te pakken. Dit bevordert naleving en innovatie. In 2025 zal datasoevereiniteit bepalen hoe bedrijven vertrouwen opbouwen, risico’s beheren en innoveren in een steeds meer verbonden wereld.” 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie