De kunst van het coderen: De rol van mens en machine in programmeren

De kunst van het coderen: De rol van mens en machine in programmeren

Redactie WINMAG Pro

Generatieve AI brengt veranderingen teweeg in de programmeerwereld. Deze technologie maakt het bijvoorbeeld voor beginners eenvoudiger om apps en software te ontwikkelen, wat vragen oproept over de gevolgen hiervan. Hoe wordt de interactie tussen menselijke expertise en technologie beïnvloed? James Fisher, Chief Strategy Officer bij Qlik, deelt drie ontwikkelingen die deze transformatie illustreren.

  • Van coderen naar vertellen: Generatieve AI maakt het mogelijk om automatisch inhoud te genereren op basis van data. Dit betekent een verschuiving van het gebruik van complexe codes naar menselijke taal als nieuwe voornaamste programmeertaal. Het is niet meer nodig om als puzzelaar te werken aan een app, maar eerder als een verhalenverteller die zijn ideeën vertaalt naar begrijpelijke instructies. Naarmate programmeren eenvoudiger wordt, worden ook geavanceerde taken, zoals het maken van apps, toegankelijker en efficiënter. 

 

  • Behoefte aan menselijke controle: Hoewel generatieve AI code kan schrijven, blijft menselijke controle nodig om de betrouwbaarheid en kwaliteit van de code te waarborgen. Het is vergelijkbaar met het gebruik van een automatische vertaalmachine om een tekst van de ene taal naar de andere te vertalen. Het is een goed beginpunt, maar uiteindelijk is er altijd een menselijke redacteur nodig om nuances aan te brengen en fouten te corrigeren. De rol van het menselijk oog in de context van programmeren verandert dus, maar blijft (voor nu) noodzakelijk. 

 

  • Van datakennis naar AI-geletterdheid: Deze golf van innovatie heeft ook een keerzijde en kan leiden tot chaos en een overvloed aan applicaties. Dit zorgt voor een grote verantwoordelijkheid bij velen. Daarom is het belangrijk dat organisaties actie ondernemen. Waar in de afgelopen jaren de focus lag op datageletterdheid, moet deze nu verschuiven naar AI-geletterdheid. Datageletterdheid richt zich op het omgaan met data, terwijl AI-geletterdheid zich specifiek richt op het begrijpen en toepassen van kunstmatige intelligentie, inclusief de mogelijkheden en beperkingen ervan.

De combinatie van AI en programmeren biedt nieuwe kansen en veranderingen in verschillende sectoren. Ontwikkelaars kunnen sneller en efficiënter werken, wat de tijd voor het ontwikkelen van nieuwe producten verkort. Tegelijkertijd blijft het belangrijk dat menselijke creativiteit en kritische vaardigheden een rol spelen, zodat de samenwerking tussen mens en machine doeltreffend blijft.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie