Kaspersky ondersteunt INTERPOL’s Synergia II operatie die tot meer dan 40 arrestaties heeft geleid.
Kaspersky heeft bijgedragen aan INTERPOL's wereldwijde Synergia II operatie, gericht op het verstoren van cyberdreigingen zoals gerichte phishing, ransomware en infostealers. De gezamenlijke inspanning bracht partners uit de private sector en wetshandhavingsinstanties uit 95 INTERPOL-lidstaten samen en resulteerde in de identificatie van meer dan 100 verdachten, waarvan er 41 werden gearresteerd.
Het huidige initiatief is een voortzetting van INTERPOL's operatie Synergia, die plaatsvond van september tot november 2023 en gericht was op de verstoring van kwaadaardige infrastructuur die betrokken is bij phishing-, malware- en ransomware-aanvallen. Kaspersky ondersteunde de operatie door gegevens te delen over kwaadaardige infrastructuur die wereldwijd was geïdentificeerd.
Operatie Synergia II liep van april tot augustus 2024 in Europa, Afrika en de APAC-rego en bouwde voort op de successen van de vorige editie. Als resultaat werden ongeveer 30.000 verdachte IP-adressen en servers geïdentificeerd die verband hielden met cyberdreigingen, waarvan meer dan 75 procent met succes werd uitgeschakeld. Daarnaast namen wetshandhavers 59 servers en 43 elektronische apparaten in beslag, waaronder laptops, mobiele telefoons en harde schijven die betrokken waren bij cybercriminele activiteiten.
Kaspersky heeft bijgedragen aan de operatie door informatie te delen over kwaadaardige commando- en controleservers, malwareservers en geïnfecteerde hosts met betrekking tot de verspreiding van IoT-malware in meerdere landen. Daarnaast zijn gegevens over botnets gedeeld met INTERPOL.
Hoogtepunten van Operatie Synergia II:
- Hongkong (China) – De politie heeft de operatie ondersteund door 1037 servers die aan kwaadaardige diensten gekoppeld waren offline te halen.
- Mongolië - Het onderzoek omvatte 21 huiszoekingen, de inbeslagname van één server en de identificatie van 93 personen die banden hebben met illegale cyberactiviteiten.
- Macau (China) - De politie haalde 291 servers offline.
- Madagaskar - De autoriteiten identificeerden 11 personen met banden met kwaadaardige servers en namen 11 elektronische apparaten in beslag voor verder onderzoek.
- Estland - De politie heeft meer dan 80 GB aan servergegevens in beslag genomen en de autoriteiten werken nu samen met INTERPOL aan verdere analyse van gegevens die verband houden met phishing en malware voor banken.
Neal Jetton, directeur van het Directoraat Cybercriminaliteit van INTERPOL, zei: “De wereldwijde aard van cybercriminaliteit vraagt om een wereldwijde reactie, wat duidelijk blijkt uit de steun die lidstaten hebben gegeven aan Operatie Synergia II. Samen hebben we niet alleen kwaadaardige infrastructuur ontmanteld, maar ook voorkomen dat honderdduizenden potentiële slachtoffers ten prooi vielen aan cybercriminaliteit. INTERPOL is er trots op een divers team van aangesloten landen samen te brengen om deze steeds veranderende dreiging te bestrijden en onze wereld veiliger te maken.”
“Kaspersky waardeert de kans om bij te dragen aan het bestrijden van grensoverschrijdende cybercriminaliteit met meerdere stakeholders,” geeft Yuliya Shlychkova, Vice-President Public Affairs bij Kaspersky, aan. “De samenwerking tussen particuliere bedrijven en wetshandhavingsinstanties versterkt niet alleen de cyberdefensie van de betrokken landen, maar speelt ook een cruciale rol in het versterken van de wereldwijde cyberweerbaarheid. Samen verhogen we met dit partnerschap de cybersecuritystandaarden en stellen we een blauwdruk op voor een veiliger digitaal landschap op wereldwijde schaal.”
Kaspersky draagt actief bij aan de activiteiten van INTERPOL: onlangs ondersteunde het bedrijf bij de aanpak van fraude rond de Olympische Zomerspelen van 2024. Kaspersky's samenwerking met internationale wetshandhavingsinstanties onderstreept de toewijding van het bedrijf aan het gezamenlijk en verantwoord bestrijden van cyberdreigingen. Door middel van partnerschappen als deze blijft Kaspersky zijn cybersecurityoplossingen innoveren en ontwikkelen, waardoor proactieve bescherming tegen zich ontwikkelende cyberrisico's wordt gewaarborgd en wordt bijgedragen aan een veiligere digitale toekomst voor iedereen.