Een avond met Anil Seth over de toekomst van AI-bewustzijn
Een avond met Anil Seth: De toekomst van AI-bewustzijn

Een avond met Anil Seth over de toekomst van AI-bewustzijn

Redactie WINMAG Pro

7 november organiseert De Balie een avond met de internationaal erkende neurowetenschapper Anil Seth (Universiteit van Sussex) over een van de meest complexe en urgente vraagstukken van deze tijd: kan kunstmatige intelligentie ooit bewustzijn ontwikkelen, en wat zouden de ethische implicaties daarvan zijn?

De snelle vooruitgang in AI-technologieën roept steeds meer vragen op over de toekomst van technologie en mensheid. Geavanceerde AI-systemen, zoals taalmodellen en visuele AI-modellen, kunnen interacties aangaan die bijna menselijk lijken en zelfs bekroonde beelden genereren van situaties die nooit hebben plaatsgevonden. Ondanks deze technologische ontwikkelingen blijft de kernvraag: kunnen deze systemen ooit écht bewustzijn ervaren?

Tijdens deze avond gaat Anil Seth, auteur van het veelgeprezen boek Being You: A New Science of Consciousness, dieper in op deze kwestie. Hij bespreekt of bewuste AI een realistisch vooruitzicht is en welke gevolgen dit zou kunnen hebben voor onze samenleving. Hoewel Seth van mening is dat het ontwikkelen van bewuste AI nog ver in de toekomst ligt, benadrukt hij het belang van het adresseren van de ethische, maatschappelijke en veiligheidskwesties die zelfs kunnen ontstaan wanneer AI alleen bewust 'lijkt' te zijn.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie