osapiens breidt uit naar Nederland en helpt bedrijven met automatiseren van ESG-rapportages
Osapiens breidt uit naar Nederland en ondersteunt bedrijven bij het automatiseren van ESG-rapportages.

osapiens breidt uit naar Nederland en helpt bedrijven met automatiseren van ESG-rapportages

Redactie WINMAG Pro

osapiens, de toonaangevende leverancier van SaaS-oplossingen voor ESG-rapportages, heeft een Benelux-kantoor geopend in Amsterdam om de Nederlandse markt beter te bedienen. Naar schatting zullen zo'n 70.000 bedrijven in de Benelux te maken krijgen met de nieuwe duurzaamheidregelgeving waaronder de aankomende Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de EU Deforestation Regulation (EUDR). 

Automatisering van ESG-rapportages 
Met de osapiens HUB, een geavanceerd AI-gedreven platform, biedt osapiens bedrijven de mogelijkheid hun ESG-rapportages te automatiseren, risico's te identificeren en concrete verbeteringen te realiseren. Uniek is dat de osapiens HUB ondersteuning biedt voor alle compliance-verplichtingen, inclusief CSRD en EUDR, via één AI-gedreven cloudplatform. Het platform creëert transparantie in de hele toeleveringsketen, waardoor bedrijven kunnen voldoen aan wet- en regelgeving en handmatige processen kunnen automatiseren. 

Dankzij een recente kapitaalinjectie van $120 miljoen door Goldman Sachs, versnelt osapiens zijn internationale expansie en blijft het investeren in technologische innovatie. Met de recente opening van het kantoor in Amsterdam kan het bedrijf klanten lokaal ondersteunen. Komatsu, een wereldleider in bouwmachines, is een van de eerste grote klanten die zich in Nederland heeft aangesloten. 

Samenwerking met ERM voor geavanceerde ESG-oplossingen 
In lijn met de missie om duurzaamheid te operationaliseren, is osapiens een strategische samenwerking aangegaan met ERM, 's werelds grootste duurzaamheidsadviesbureau. Deze samenwerking combineert ERM's expertise in regelgeving met de geavanceerde technologie van osapiens, waardoor bedrijven efficiënter kunnen voldoen aan de steeds complexer wordende ESG-eisen. Samen helpen ze bedrijven met data-analyse, risicobeoordeling en rapportage, zodat ESG-gegevens omgezet worden in praktische en duurzame actie. 

 

CSRD: Strengere rapportage voor meer transparantie 
De CSRD maakt deel uit van de bredere Europese Green Deal en heeft als doel de transparantie en duurzaamheid van bedrijfsactiviteiten te verbeteren. Grote bedrijven in Nederland moeten vanaf 2025 verplicht rapporteren, terwijl het mkb vanaf 2026 zal volgen.

Volgens Stijn Scheepers, Country Manager Benelux bij osapiens, zijn veel Nederlandse bedrijven echter nog niet voorbereid:"De nieuwe regelgeving vormt voor veel bedrijven een uitdaging door het gebrek aan kennis en capaciteit. Ons platform stelt hen in staat om deze complexiteit te overwinnen en impact te maken met hun ESG-rapportages." 

EUDR: Nieuwe EU wet tegen ontbossing treft veel productgroepen 
Naast de CSRD zullen bedrijven ook te maken krijgen met de EU Deforestation Regulation (EUDR). Deze wet verplicht bedrijven om aan te tonen dat de grondstoffen van hun producten, zoals palmolie, cacao, koffie, rubber, hout en soja, niet bijdragen aan ontbossing. De osapiens HUB ondersteunt bedrijven bij dit proces door gebruik te maken van geolocatie en geautomatiseerde gegevensverzameling om naleving te garanderen. 

 

Over osapiens 
osapiens ontwikkelt innovatieve software-as-a-service oplossingen waarmee bedrijven hun ESG-vereisten op een snelle, geautomatiseerde en veilige manier kunnen implementeren. De kern is de osapiens HUB, een AI-aangedreven cloudplatform dat compliance en transparantie creëert in de gehele waardeketen.  

Met osapiens kunnen bedrijven risico's identificeren, voldoen aan rapportageverplichtingen zoals CSRD, EUDR en LkSG en tegelijkertijd hun activiteiten verduurzamen. 

osapiens werd in 2018 opgericht in Duitsland en werd in 2022 bekroond met de German Founder Award in de categorie “Rising Star”. Vandaag de dag is osapiens een toonaangevende leverancier van ESG-softwareoplossingen en werkt het met een internationaal team van meer dan 350 medewerkers voor meer dan 1.400 klanten wereldwijd, waaronder Coca-Cola, Metro AG, Ritter Sport, C&A en Lidl.

Meer info: https://osapiens.com/

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie