Helft IT-professionals vindt technische fit van HR-software belangrijker dan tevredenheid HR-afdeling 
Een op de drie IT-professionals mist inhoudelijke kennis om goede afweging te maken bij aanschaf HR-software

Helft IT-professionals vindt technische fit van HR-software belangrijker dan tevredenheid HR-afdeling 

Redactie WINMAG Pro

Maar liefst 52 procent van de IT-professionals vindt het belangrijker dat HR-software technisch goed in de organisatie past, dan dat de HR-afdeling er tevreden mee is. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet, uitgevoerd onder ruim 500 IT-professionals die betrokken zijn bij de aanschaf van HR-software. Dat IT’ers de mening van HR-professionals zo aan de kant zetten wanneer het gaat om voor hen bedoelde software, komt mogelijk doordat IT het gevoel heeft dat HR-collega’s geen serieus oordeel kunnen vellen over de software. Maar liefst 51 procent stelt namelijk dat de HR-afdeling onvoldoende IT-kennis heeft om daadwerkelijk een sparringpartner te kunnen zijn.

 

Te weinig kennis van HR voor goede afweging

Tegelijkertijd zegt een derde van de IT-professionals (34%) eigenlijk zelf te weinig kennis over HR-processen te hebben om een goede afweging te maken bij de keuze voor de software. Ze zijn dan ook bang voor weerstand: 23 procent zegt dit gevoel te hebben wanneer ze nieuwe software voorstellen. De keuze aan de HR-professionals overlaten, zit er alleen ook niet in. Maar liefst tachtig procent zegt namelijk dat de HR-afdeling in zijn organisatie niet zonder toestemming van de IT-afdeling nieuwe software mag aanschaffen.

Aanschaf HR-software heeft weinig prioriteit

Dat IT’ers weinig waarde lijken te hechten aan met welke software HR-professionals het liefst werken, doet de vraag rijzen hoe belangrijk IT’ers de software zelf eigenlijk vinden. Dat blijkt sterk te verschillen. Zo zegt één op de vijf IT-professionals (21%) dat deze software behoort tot de minst belangrijke software die de organisatie gebruikt. Tegelijkertijd kan 67 procent zich daar niet in vinden. 

Stefan op de Woerd, Managing Director bij Visma | Raet: “We zien steeds vaker dat de IT-afdeling de knoop doorhakt wanneer het gaat om de aanschaf van HR-software binnen hun IT-landschap. Echter heeft de HR-afdeling inzicht in de processen waarin de software moet ondersteunen. Het is dus belangrijk dat de aanschaf van software veel meer een samenspel wordt tussen de IT-afdeling en de afdeling waar de software voor is. Zodat er evenveel belang wordt gehecht aan de werkbaarheid binnen de infrastructuur én voor de gebruikers. Immers is het gezamenlijke doel uiteindelijk om medewerkers efficiënt te laten werken, zodat zij tijd over hebben voor dat wat echt belangrijk is in hun rol.”

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie