Markt voor AI-producten en -diensten kan oplopen tot 990 miljard dollar in 2027

Redactie WINMAG Pro

De markt voor AI-gerelateerde hardware en software zal naar verwachting jaarlijks met 40% tot 55% groeien en tegen 2027 een waarde bereiken van tussen de $780 miljard en $990 miljard. Dit blijkt uit nieuw onderzoek door Bain & Company. 

Het vijfde jaarlijkse Global Technology Report biedt inzicht in de nieuwe groeifase in de technologiesector door de snel opeenvolgende ontwikkelingen op het gebied van AI. Deze ontwikkelingen zorgen voor groei op verschillende terreinen – er is vraag naar grotere modellen en grotere datacenters, bedrijven en overheden investeren in de ontwikkeling van soevereine AI, en de efficiëntie en capaciteit van software groeit. Deze drie drijvers kunnen ervoor zorgen dat de AI hardware- en softwaremarkt in de komende drie jaar uitgroeit tot een industrie waar meer dan duizend miljard dollar in omgaat. 

 "Bedrijven zijn voorbij de pilotfase en beginnen generatieve AI op te schalen. Terwijl ze dit doen, moeten CIO's AI-oplossingen onderhouden waarmee bedrijven zich kunnen aanpassen aan een landschap dat snel verandert. Het komt erop neer dat ze een 'AI everywhere'-benadering moeten aannemen," zegt David Crawford, voorzitter van de Global Technology practice van Bain

Datacenters volgen de schaalvergroting van AI, met mogelijk een nieuwe periode van chipschaarste tot gevolg.  

Bain schat dat de AI-workloads tot 2027 met 25% tot 35% per jaar groeien. Naarmate AI zich uitbreidt, zorgt de behoefte aan rekenkracht in de komende vijf tot tien jaar voor een drastische schaalvergroting in datacenters. Naar verwachting groeien door AI de huidige grote datacenters van 50-200 megawatt, door naar meer dan één gigawatt.

Dit betekent dat de investering in één groot datacenter die nu tussen de $1 miljard en $4 miljard bedraagt, over vijf jaar oploopt naar een investering van $10 miljard tot $25 miljard. Deze verandering heeft naar verwachting enorme gevolgen voor het ondersteunende ecosysteem, zoals infrastructuur, energieproductie, koeling, en de toeleveringsketen van chip- en hardwarefabrikanten. 

 Naast de behoefte aan meer datacenters kan de AI-gedreven stijging van de vraag naar GPU's (Graphic Processing Units) zorgen dat de vraag naar bepaalde upstream componenten met meer dan 30% stijgt, met druk op de gehele elektronicasector tot gevolg. Bain becijferde daarnaast dat een verdubbeling van de vraag naar de huidige generatie GPU's tegen 2026, een verdrievoudiging van de productiecapaciteit van chipverpakkingscomponenten vereist. 

De opkomst van soevereine AI biedt uitdagingen en kansen 

Een ontwikkeling die een extra laag complexiteit toevoegt voor technologiebedrijven is de opkomst van "soevereine" AI-blokken. Regeringen over de hele wereld - waaronder Canada, Frankrijk, India, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten - geven miljarden dollars uit om soevereine AI te subsidiëren. Ze investeren in binnenlandse computerinfrastructuur en AI-modellen die binnen de eigen landsgrenzen worden ontwikkeld en getraind op lokale data.  

In het volledige rapport leest u meer over trends in M&A en hoe softwarebedrijven hun strategie aanpassen aan veranderende marktbehoeften. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie