Podcasthit All The Cyber Ladies en ICT-kennispartner Legian bundelen krachten

Redactie WINMAG Pro

Vanaf dinsdag 1 oktober gaat All The Cyber Ladies (ATCL) een sponsorship aan met Legian, onafhankelijk ICT-kennispartner met expertise op het gebied van Infrastructure, Cybersecurity, Cloud & Business en IT Alignment. All The Cyber Ladies is een podcast waarin oprichtster Lucinda Sterk vrouwen uit de cyberwereld interviewt. Hiermee wil ATCL de zichtbaarheid van vrouwen in cybersecurity vergroten en andere vrouwen aansporen om in dit vakgebied te werken. Legian gelooft in deze missie en in de kracht van diversiteit, en verbindt daarom haar naam aan ATCL.

Vrouwen in IT - de landelijke en internationale cijfers

In het tweede kwartaal van 2024 was 16,6 procent van de werknemers in de IT-sector vrouw. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Bovendien laat onderzoek van Equals zien dat slechts 14 procent van de Nederlandse tech startups is opgericht door een vrouw. Wel is de voorspelling dat het aantal vrouwen in cyber gaat stijgen. In het Women in Cybersecurity Report uit 2022 wordt gepleit dat het aandeel vrouwen in cybersecurity tot 30% stijgt in 2025, en tot 35% in 2031.

Sterkere cyberwereld

Ondanks deze verwachte toename blijft de cybersecuritysector niet alleen kampen met een ondervertegenwoordiging van vrouwen, maar ook met een ander bekend probleem: het personeelstekort in de sector. Dit tekort kan worden opgelost door meer vrouwen te werven.

Nandenie Moenielal, Lead Consultancy & Business Development bij Legian, zegt hierover: “We weten dat diversiteit op de werkvloer tot positieve gevolgen zoals innovatie leidt. Bredere ideeën over het cyberwerkveld kunnen een zeer positieve bijdrage leveren aan actuele vraagstukken, zoals geavanceerde cyberdreigingen en -criminaliteit. Meer vrouwen met diverse achtergronden in de cyberwereld is dus van groter belang dan alleen een nobel streven.”

Lucinda Sterk, oprichtster van All The Cyber Ladies, bevestigt dit: “Meer vrouwen binnen cyber brengen andere, vaak verfrissende perspectieven naar voren. Die perspectieven dragen bij aan sterkere oplossingen tegen cyberaanvallen. En die zijn in 2024 hard nodig.”

Meer zichtbaarheid voor cybervrouwen

Zowel All The Cyber Ladies als Legian hebben hetzelfde doel: meer vrouwen in cyber. Maar afwachten is volgens Sterk geen optie; daarom interviewt ze wekelijks een vrouw in cyber over haar carrière, ambities en lessen. “Ik hoop dat de zichtbaarheid die ik aan deze vrouwen geef, inspirerend werkt voor de volgende generatie vrouwen in cybersecurity. Als vrouw in cybersecurity werken moet vanzelfsprekend worden, en geen uitzondering.”

Voorbeeldrol essentieel

Moenielal erkent Sterk haar visie. Zij was in februari te gast in de podcast. “Ik kreeg veel positieve reacties op de aflevering. Ik merkte vooral hoe belangrijk herkenning is. Ik kreeg bijvoorbeeld een ontzettend mooie reactie van een andere Hindoestaanse vrouw, die geïnspireerd was door mijn verhaal. Ik vind het zelf ook mooi om andere vrouwen van kleur in bepaalde functies te zien, waardoor ik de lat continu hoger leg voor mezelf. WICCA, de Women In Cybersecurity Community Association, vind ik hier een mooi voorbeeld van. Zij organiseren het WICCON, een evenement met alleen maar vrouwen als sprekers. Hoe krachtig is dat?”.

Sponsorship vanuit gemeenschappelijke normen en waarden

Moenielal wil de missie van Sterk blijven steunen, en daarom was het voor haar geen discussiepunt of Legian haar naam - voor drie maanden - aan All The Cyber Ladies wilde verbinden. Ook Marcel Paardekooper, directeur van Legian, staat achter het sponsorship: “Bij Legian geloven we sterk in de kracht van diversiteit. Voor ons is het een vanzelfsprekendheid waar we dagelijks de voordelen van ervaren. Initiatieven om vrouwen te inspireren om in de IT te werken, ondersteunen wij dan ook met volle overtuiging.’’

Sterk is erg blij met de steun vanuit Legian. “Het is onze gezamenlijke missie om een divers werkveld met gelijke kansen te creëren. Door de steun van Legian kan ik de podcast blijven maken en nog meer vrouwen blijven inspireren.”

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie