AI en cybersecurity: de ongeziene gevaren binnen het mkb

Redactie WINMAG Pro

Tegenwoordig kunnen we niet om cyberdreigingen- en aanvallen heen. En hoewel de meeste bedrijven zich bewust zijn van de risico's verbonden aan hun IT-infrastructuur, zien ze de kwetsbaarheid van kantoorapparatuur zoals printers vaak over het hoofd. Recent onderzoek van Sharp onder 595 managers van Nederlandse mkb-bedrijven toonde aan dat één op de vijf al te maken heeft gehad met cyberinbraken die hun oorsprong vonden in printers. Deze apparaten – vandaag de dag veel complexere toestellen dan de eenvoudige afdrukmachine van pakweg 20 jaar geleden – zijn geëvolueerd tot een slim centraal punt binnen kantoorruimtes. Ze zijn verbonden met alle netwerken en apparaten en vormen daarmee een reëel risicopunt. 

Groei van AI wereldwijd creëert noodzaak voor sterkere beveiliging 

Met de toenemende inzet van AI in bedrijfsprocessen wordt cybersecurity belangrijker dan ooit, ook voor printers. AI maakt interne processen efficiënter, maar geeft hackers ook geavanceerde tools om sneller zwakke plekken te ontdekken en uit te buiten. Voor het mkb is het daarom essentieel om hun beveiligingsstrategie te versterken, waarbij de printerbeveiliging niet mag worden vergeten. 

Bedrijven als Sharp spelen in op die noodzaak met oplossingen zoals een antimalware-kit van Bitdefender en Synappx Cloud Print die printers voortdurend tegen cyberdreigingen beschermen. Dergelijke toepassingen scannen inkomende en uitgaande documenten op malware en zorgen ervoor dat printopdrachten pas worden uitgevoerd nadat de gebruiker zich bij de printer heeft geauthentiseerd. Die beveiligingsopties zijn flexibel  en kunnen zowel lokaal als in de cloud worden geïnstalleerd, afhankelijk van de IT-strategie van elk bedrijf. Daarnaast biedt Synappx Cloud Print ook inzicht in het printverbruik per gebruiker of afdeling, wat zowel efficiëntie als duurzaamheid bevordert. 

Marco van Vliet,  Product Manager Office Solutions bij Sharp Benelux: “Naast het aanbieden van effectieve beveiligingsoplossingen voor onze printers, vinden wij het als IT Service-provider cruciaal om onze klanten ook te wijzen op de risico's van AI. We adviseren ook over de mogelijkheden ervan en hoe je deze op een veilige manier in jouw organisatie kunt inzetten.”  

Sharp deelt enkele tips om de veiligheid van de printer te verhogen:

  • Verander het standaard wachtwoord van de printer voor toegang tot beheerfuncties in een sterk wachtwoord.
  • Update de firmware regelmatig: zorg ervoor dat de printerfirmware altijd up-to-date is met de nieuwste beveiligingspatches.
  • Bescherm de printer tegen malwaredreigingen door voor de printer dezelfde standaarden te hanteren als voor pc’s, laptops en netwerk.  
  • Beveilig de netwerkverbinding: gebruik een beveiligde netwerkverbinding en firewall om ongeautoriseerde toegang op de printer te voorkomen.
  • Installeer gebruikersauthenticatie: beperk de toegang tot de printerfuncties door gebruikersauthenticatie in te schakelen. Enkel personen met een pasje of wachtwoord krijgen toegang.
  • Versleutel opgeslagen data: versleutel gevoelige gegevens op de printer.
  • Voer regelmatig beveiligingsaudits uit: controleer regelmatig de beveiligingsinstellingen en -procedures om kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken.

Los van de printer, vergeet ook niet om voorzichtig om te gaan met de invoer van bedrijfs- of persoonsgegevens in AI-systemen”, besluit Marco. “Die data kunnen ergens worden opgeslagen en later worden gebruikt door anderen die gebruikmaken van deze AI-tools. Dit heeft niet alleen impact op  bedrijfs- en persoonsgegevens, maar ook op de privacy en veiligheid van je klanten en medewerkers. Wees je daarom altijd bewust van de gegevens die je deelt en zorg ervoor dat deze op een veilige manier worden beheerd.”

Kortom, terwijl de toekomst van AI in de bedrijfswereld nog veel onduidelijkheden met zich meebrengt, is het wél al zeker dat de integratie ervan een aanzienlijke impact heeft op zowel productiviteit als veiligheid. Het is van cruciaal belang dat het mkb en hun partners alert blijven en proactief handelen om hun digitale en fysieke werkplekken goed te beschermen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie