Do's en don'ts bij het maken van een CV
Stel je voor: je hebt eindelijk de vacature van jouw droombaan gevonden en het enige wat tussen jou en een uitnodiging voor een gesprek staat, is je CV. Je hebt namelijk alleen nog een CV die jaren geleden simpel is samengesteld. Hoe zorg jij er nou voor dat je CV opvalt en de juiste signalen afgeeft? Een uitstekend hulpmiddel hierbij is de CV maker van Sollicitatiebaas, die je stap voor stap door het proces leidt om een professioneel CV te creëren.
Wat moet er absoluut op je CV staan?
Een goed CV begint met de basis: contactinformatie. Zorg dat je volledige naam, telefoonnummer, en een professioneel e-mailadres duidelijk bovenaan staan. Voeg eventueel ook je LinkedIn-profiel toe als dit relevant is voor de functie. Zorg ervoor dat deze informatie up-to-date is, zodat werkgevers je gemakkelijk kunnen bereiken.
Focus op relevante werkervaring: Je werkervaring is het hart van je CV. Vermeld alleen posities die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Beschrijf je verantwoordelijkheden en prestaties met actieve werkwoorden en kwantificeer resultaten waar mogelijk. Zo toon je aan wat je bijgedragen hebt in vorige rollen.
Opleiding en professionele training: Je opleidingsachtergrond is vooral belangrijk als je nog aan het begin van je carrière staat of als de baan specifieke kwalificaties vereist. Vermeld de school waar je gestudeerd hebt, de titels die je behaald hebt, en belangrijke cursussen of certificeringen.
Vaardigheden die erop wijzen dat jij de aangewezen persoon bent: Specifieke vaardigheden die relevant zijn voor de baan kunnen je CV echt doen opvallen. Dit kunnen technische vaardigheden zijn, zoals kennis van bepaalde software, maar ook zachte vaardigheden zoals leiderschap en communicatie.
Wat kun je beter weglaten op je CV?
Het is net zo belangrijk om te weten wat je weg moet laten als wat je moet benadrukken. Onnodige details kunnen afleiden van je belangrijkste kwalificaties en vaardigheden. Het weglaten van irrelevante informatie zorgt ervoor dat je CV overzichtelijk en to-the-point blijft, waardoor recruiters snel de kern van je ervaring kunnen zien.
Vermijd persoonlijke details die niet ter zake doen: Informatie over je persoonlijke leven hoort niet thuis op een professioneel CV. Focus op je professionele merk en ervaring.
Wees voorzichtig met irrelevante werkervaring: Als je ervaringen niet direct bijdragen aan de functie waarvoor je solliciteert, laat ze dan buiten beschouwing of beperk de details. Je ruimte is kostbaar; gebruik het goed.
Laat negatieve informatie achterwege: Spreek nooit negatief over vorige werkgevers of functies. Je CV is een manier om je beste zelf te presenteren.
Het belang van relevantie in je CV
Hoe maak je een goede CV? Naast het gebruik van tools zoals de CV maker van Sollicitatiebaas, zijn er enkele algemene tips die je kunt volgen om een sterke eerste indruk te maken. Zorg ervoor dat je CV foutloos is, spelfouten of grammaticale fouten zijn voor de meeste bedrijven direct een afknapper. Gebruik een helder en professioneel format met consistent lettergebruik en voldoende witruimte om de leesbaarheid te vergroten. Zorg dat je CV niet meer dan twee pagina's beslaat; wees beknopt en kom direct ter zake. Pas je CV aan voor elke sollicitatie door de meest relevante informatie vooraan te zetten. Dit toont aan dat je aandacht hebt besteed aan de werkbeschrijving en jezelf ziet in de rol.