Olympische Spelen in Parijs bieden talloze kansen voor cybercriminelen en fraudeurs

Olympische Spelen in Parijs bieden talloze kansen voor cybercriminelen en fraudeurs

Redactie WINMAG Pro

De Olympische Spelen van deze zomer vormen een potentieel epicentrum voor cybercriminaliteit. Dit blijkt uit een nieuw rapport over digitale bankfraude en financiële criminaliteit van BioCatch, wereldleider in digitale fraudeopsporing en financiële misdaadpreventie. In het rapport worden de waarschuwingen van de Franse overheid, het Internationaal Olympisch Comité en het Openbaar Ministerie van Parijs benadrukt. Door de komst van 10.000 atleten en miljoenen fans uit meer dan 200 landen ontstaan er talloze kansen voor fraude.

De hoofdofficier van justitie van Parijs waarschuwt voor Europese en Zuid-Amerikaanse bendes die zich richten op straatdiefstal en tijdens de Spelen massaal naar Parijs komen. BioCatch waarschuwt dat dit kan leiden tot een toename van fraude met gestolen apparaten, een probleem dat steeds groter wordt.

Parijs verwacht meer dan 15 miljoen toeristen tijdens de Olympische Spelen, goed voor een geschatte economische opbrengst van $3,75 miljard”, zegt Tom Peacock, directeur van Global Fraud Intelligence bij BioCatch. “Dit biedt veel kansen voor oplichters die hun slag willen slaan. Het spektakel van de Spelen kan zowel Parijzenaars als bezoekers afleiden van goede veiligheidsmaatregelen, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor fraude.”

Londen zag vorig jaar een stijging van 151% in fraude met mobiele apparaten”, vervolgt Peacock. “De meeste gestolen apparaten komen terecht in China, waar ze uit elkaar worden gehaald voor onderdelen. Maar criminelen kunnen via deze apparaten ook inloggen op online bankapps, met alle gevolgen van dien.”

Consumenten moeten ook rekening houden met een golf aan phishingaanvallen rond de Olympische Spelen, waarbij cybercriminelen onze inboxen vullen met beloftes van last minute-ticketverkopen.

Fraude kent een natuurlijk selectieproces”, zegt Rob Vink, Country Manager bij BioCatch Benelux. “De minder bekwame fraudeurs zijn al uitgeschakeld, alleen de slimmeriken blijven over. We mogen de creativiteit van deze cybercriminelen niet onderschatten. Ze proberen niet alleen de olympische merknaam te misbruiken, maar ook die van betrokken organisaties. De sponsors van de Spelen – zoals Coca-Cola, Samsung en Visa – bieden fraudeurs ook veel extra kansen voor phishing en oplichting.”

Klik hier om toegang te krijgen tot BioCatch's complete rapport 2024 Digital Banking Fraud Trends in France.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie