Websites sneller live na introductie AI-tool

Websites sneller live na introductie AI-tool

Redactie WINMAG Pro

Misschien herken je het wel: je hebt een goed idee en registreert in een paar klikken een domein voor je nieuwe project. De volgende stap, het bouwen en publiceren van een website, kost alleen een stuk meer moeite. Uit grootschalig onderzoek van Hostnet blijkt dat gebruikers er gemiddeld 116 dagen voor nodig hebben. Maar er is goed nieuws: AI lijkt worstelende websitebouwers te hulp te schieten en de tijd tot het lanceren van een website flink te verkorten.

Hostnet bekeek de cijfers van meer dan 75.000 klanten over een periode van meer dan 12 jaar. Gebruikers die tot aan 22 november 2023 een domein hadden geregistreerd, deden er gemiddeld 136 dagen over om hun website te lanceren. 

Op 22 november vorig jaar lanceerde Hostnet een nieuwe versie van hun websitebouwer die nu gebruikmaakt van AI. De tool is ontwikkeld om het maken van een website makkelijker te maken. Gebruikers die een domein registreerden na de lancering van de tool, hadden gemiddeld nog maar 11 dagen nodig voor de launch van hun site. Dit lijkt erop te wijzen dat AI gebruikers inderdaad helpt sneller een website online te krijgen.

Uitschieters tot 4.000 dagen

Hierbij moet worden aangetekend dat de cijfers uit de periode vóór 22 november 2023 beïnvloed worden door negatieve uitschieters. Ook gebruikers die jaren over het maken van hun website deden, zijn namelijk meegerekend. Zestien gebruikers namen zelfs meer dan 4.000 dagen, ofwel elf jaar (!) de tijd. 

Maar ook als je een eerlijkere vergelijking maakt, blijft een positieve trend zichtbaar. In de zeven maanden dat de AI-tool beschikbaar is, bedraagt de tijd tussen het registreren van een domein en de livegang 11 dagen, terwijl die in dezelfde periode een jaar eerder nog bijna 43 dagen bedroeg. 

Een vergelijking tussen gelijke periodes laat zien dat het gemiddeld aantal dagen om een website te lanceren is teruggelopen.

Reactie Hostnet

De hostingprovider is tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. Woordvoerder Marek van den Oever legt uit waarom: “Het registreren van een website is voor veel mensen de eerste stap naar een eigen onderneming. Nog voordat ze naar de Kamer van Koophandel gaan, claimen ze hun plekje op het internet. Vaak kost het ze veel tijd en moeite om de volgende stap te zetten. We zijn blij dat deze oplossing het ondernemers makkelijker lijkt te maken een website te starten en online succesvol te worden.”

Een voorbeeld van de websitebouwer die gebruikmaakt van AI.

Belangrijkste cijfers

  • Gemiddeld aantal dagen tot livegang gehele onderzochte periode: 116
  • Gemiddeld aantal dagen tot livegang in periode voor lancering AI-tool: 136
  • Gemiddeld aantal dagen tot livegang in periode na lancering AI-tool: 11
  • Gemiddeld aantal dagen tot livegang in vergelijkbare periode een jaar eerder: 43

Kijk voor meer interessante cijfers en conclusies op de site van Hostnet.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie