Hoe bereid je je voor op het hooikoortsseizoen: Praktische tips en trucs

Redactie WINMAG Pro

Een pollenallergie, beter bekend als hooikoorts, kan van de lente en zomer een uitdaging maken voor veel mensen. De niesbuien, jeukende ogen en verstopte neuzen kunnen het buitenleven behoorlijk verpesten. Gelukkig zijn er diverse manieren om je voor te bereiden op het hooikoortsseizoen en zowel medicijnen als natuurlijke middeltjes om de symptomen te verminderen.

Begrijp je vijand: Pollen

Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen van bomen, grassen en (on)kruiden. De pollenconcentratie in de lucht varieert gedurende het seizoen en wordt beïnvloed door weersomstandigheden. Pollen zweven door de lucht, bij droog weer heb je er de meeste last van. Net na een regenbui is de lucht ‘gezuiverd’ en kan je buiten veiliger ademen. Een goede eerste stap is het raadplegen van een pollenradar, zodat je weet wanneer de concentratie hoog is en het tijd is om je voor te bereiden.

Tips om je voor te bereiden

Weet je dat er veel pollen aankomen, of merk je misschien al de eerste symptomen? Dan is het de hoogste tijd om voorzorgsmaatregelen te nemen. Want ook al is hooikoorts niet te genezen, je kunt veel doen om jezelf te beschermen tegen een pollenallergie.

Maak gebruik van de pollenradar:

  • Plan buitenactiviteiten op momenten dat de pollenconcentratie laag is, zoals vroeg in de ochtend of na een regenbui.

  • Houd rekening met de pollen voorspellingen en pas je plannen aan om blootstelling te minimaliseren.

Houd de pollen buiten:

  • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten, vooral tijdens de piekuren van pollen.

  • Droog je was binnen om te voorkomen dat pollen zich op je kleding vestigen.

  • Overweeg het gebruik van een luchtreiniger met een HEPA-filter om de lucht binnenshuis te filteren van pollen.

Bescherm jezelf buiten:

  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen pollen.

  • Smeer wat zalf onder je neus om te voorkomen dat pollen je neus binnendringen.

  • Overweeg het gebruik van pollen neusspray om jezelf te beschermen.

Douche en wissel van kleding:

  • Spoel pollen van je lichaam door na buitenactiviteiten te douchen

  • Was vaker op een dag je handen, en eventueel je gezicht.

  • Wissel van kleding zodra je thuiskomt om pollen uit je leefomgeving te houden.

Natuurlijke hulp tegen hooikoorts

Naast praktische tips zijn er ook natuurlijke supplementen die kunnen helpen de symptomen van hooikoorts te verlichten. Er zijn twee belangrijke processen aan het werk bij een allergische reactie zoals hooikoorts: een overgevoelige reactie van je immuunsysteem; met als gevolg de productie van histamine welke klachten veroorzaakt. Door precies deze twee mechanismen te bestrijden met natuurlijke middelen, sla je een grote slag in de strijd tegen pollen.

Er zijn in de natuur verschillende natuurlijke antihistaminica te vinden, vaak in de vorm van flavonoïden en antioxidanten. De bekendste en krachtigste is Vitamine C. Maar ook Quercetine, Bromelaïne, Scutellaria en kurkuma zijn krachtige antioxidanten die je kunnen ondersteunen.

Haal meer uit je zomer

Door deze praktische tips en natuurlijke supplementen te integreren in je dagelijkse routine, kun je de impact van hooikoorts aanzienlijk verminderen. Bereid je goed voor op het hooikoortsseizoen en geniet weer volop van de mooie dagen zonder voortdurend naar tissues te grijpen.

Neem contact op met je arts

Voordat je begint met het nemen van supplementen, is het verstandig om dit met je arts te bespreken. Vooral als je al medicijnen gebruikt, is het belangrijk om mogelijke interacties te voorkomen. Mochten de klachten aanhouden, kan je arts je mogelijk ook medicatie voorschrijven tegen hooikoorts.

Foto: @miljiko via Canva

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie