Hoe statistieken over datalekken in een jaar tijd zijn veranderd

Hoe statistieken over datalekken in een jaar tijd zijn veranderd

Redactie WINMAG Pro

Cybercriminelen stelen elke dag persoonlijke gegevens van honderden websites en gebruiken deze om cyberaanvallen uit te voeren, te verkopen op de zwarte markt of te lekken op het dark web. Volgens gegevens van Cybernews is het aantal slachtoffers van datalekken in 2023 met 50% gedaald ten opzichte van 2022. 
 

Gebaseerd op de Cybernews Personal Data Leak Checker tool, een 500GB database van gelekte gehashte e-mails, zijn er in 2023 meer dan 71M accounts gelekt. In 2022 waren dat er meer dan 144M.

Volgens de bevindingen van de Cybernews tool werden er in 2023 3336 websites gelekt in de tien meest gelekte landen - 19% minder dan de 4138 gelekte websites in 2022. Om een idee te krijgen van de omvang, waren er in 2023 gemiddeld 278 succesvolle website-inbraken per maand in de tien meest getroffen landen. 

"Bedreigers kunnen e-mailadressen, wachtwoorden, creditcardnummers en andere gegevens van bedrijven stelen, persoonlijke gegevens kopen op darknet-marktplaatsen of deze rechtstreeks van je stelen als onderdeel van een hack. Zelfs met een kleine hoeveelheid gelekte gegevens kunnen kwaadwillende actoren andere referenties stelen, proberen de gegevens te gebruiken voor phishingaanvallen, spam of zelfs iemands financiën of reputatie ruïneren," waarschuwt Vincentas Baubonis, hoofd beveiligingsonderzoek bij Cybernews. 

De VS en het VK blijven de landen met de meeste doelwitten ter wereld

De statistieken van de lekkenchecker voor persoonlijke gegevens laten zien dat de vijf meest geschonden landen in 2023 de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, India en Canada waren. Het is belangrijk om op te merken dat deze lijst van de top tien van landen waar in 2023 is ingebroken, is gemaakt op basis van het aantal websites waar is ingebroken, niet het aantal accounts waar is ingebroken, in elk land. 

Het land dat de afgelopen twee jaar het meest doelwit was, is de Verenigde Staten. Desondanks zien we over het algemeen een positieve trend, aangezien het aantal websites en accounts waarop is ingebroken in 2023 is gedaald. Het aantal websites waarop is ingebroken daalde met bijna 13% en het aantal accounts waarop is ingebroken met 19%. 

Ook in het Verenigd Koninkrijk is het aantal geschonden accounts gedaald van 1,9 miljoen naar 1,25 miljoen, en het aantal succesvolle aanvallen op websites is met 18% afgenomen. 

Wereldwijde verbetering zichtbaar 

In Frankrijk is het aantal geschonden websites met bijna 18% gedaald en zijn er in 2023 88,6% minder accounts geschonden dan in 2022. 

Ondertussen werden in 2023 524K Canadese accounts getroffen, een halvering ten opzichte van 2022, waardoor Canada het op vier na meest geschonden land op de lijst is.

In het op de tiende plaats staande Brazilië daalde het aantal websites waarop werd ingebroken met 19%. Inbraken op Indiase accounts daalden van 10M naar iets meer dan 3M. Vergeleken met 2022 zakte Duitsland van de 4e naar de 6e plaats in de top tien. Ondertussen steeg Colombia van de 13e naar de 8e plaats met 311 inbraken op websites in 2023. 

In alle tien landen op de lijst zijn dalende aantallen te zien, behalve in Spanje. Hoewel het aantal geschonden websites afnam, steeg het aantal geschonden gebruikersaccounts in 2023 met iets meer dan 19.000 ten opzichte van 2022.

Volgens Baubonis worden online inbreuken meestal gevolgd door bepaalde verdachte activiteiten die gebruikers moeten behandelen als waarschuwingssignalen dat een of meer van hun accounts zijn geschonden.

"Het kan zijn dat je meer spamberichten krijgt dan normaal, meldingen over twee-factor authenticatie op mobiele apparaten of meldingen over het resetten van wachtwoorden. Als je één of meer van de bovenstaande waarschuwingen opmerkt, verander dan het wachtwoord voor al je accounts die gebruikmaken van het gecompromitteerde e-mailadres. Neem ook een betrouwbare wachtwoordmanager om sterke wachtwoorden te genereren en gebruik twee-factor authenticatie (2FA)," raadt de onderzoeker aan.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie