Eerste hulp bij netcongestie: 3 AI-toepassingen

Eerste hulp bij netcongestie: 3 AI-toepassingen

Redactie WINMAG Pro

De vraag naar elektriciteit neemt zo snel toe dat het Nederlandse stroomnet het niet aankan. Hierdoor ontstaat netcongestie, waardoor er minder stroom geleverd kan worden. File op het stroomnet dus. Hoewel er op dit moment geen eenduidige oplossing voorhanden is, bieden innovatieve technologieën zoals AI wel mogelijkheden. Frank Thiele, Unit Manager Industrie & Energie bij Info Support, bespreekt drie voorbeelden van AI-toepassingen bij netcongestie.

Energy hubs en groepscontracten

Een fenomeen dat we steeds vaker zien, zijn energy hubs. Binnen een energy hub hebben huishoudens en/of bedrijven afspraken gemaakt over het opwekken, de opslag en het verbruik van energie. Op deze manier worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd, rekening houdend met piekmomenten en daluren.

Via een energy hub kan een bedrijf met een energieoverschot bijvoorbeeld energie leveren aan een bedrijf dat met een tekort kampt. AI kan de efficiëntie van deze energy hubs verbeteren door op lokaal niveau automatisch beslissingen te nemen en te reageren op onverwachte vraagpieken. Bijvoorbeeld door auto’s in een wagenpark automatisch langzamer op te laden bij netwerkoverbelasting.

Ondertussen werken netbeheerders ook aan een voorstel om groepscontracten aan te bieden, in de vorm van een Groeps-transportovereenkomst (Groeps-TO). Dit is een contractvorm waarbij een groep netgebruikers gezamenlijk een bepaalde hoeveelheid energie kan afnemen. Het eerste groepscontract is inmiddels een feit, waarbij bedrijven in de Amsterdamse haven gaan samenwerken voor een flexibeler elektriciteitsnet.

Prijsprikkel door dynamische tarieven

Een andere ontwikkeling op AI-gebied is dat netbeheerders steeds beter in staat zijn om inzicht te bieden in daluren en piekmomenten, waarop zij hun prijzen automatisch kunnen aanpassen en gebruikers dynamische contracten kunnen aanbieden. Dit soort contracten zijn de afgelopen jaren populairder geworden, mede doordat mensen bewuster zijn geworden door de hoge energieprijzen. Deze ontwikkeling ontstond al vóór de enorme ontplooiing van AI. Met AI kunnen netbeheerders echter veel effectiever vaststellen wanneer er sprake is van dal- of spitsuur op het net.

Consumenten en bedrijven die hun energieverbruik slim plannen door tijdens daluren, wanneer de energietarieven lager zijn, kunnen hiermee flink besparen en ontlasten tegelijkertijd het elektriciteitsnet. Als het aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ligt, gaan netbeheerders zelfs een vergoeding betalen aan producenten en afnemers die helpen het net te ontlasten.

Virtuele aansturing door AI-algoritmes

Wat energy hubs en dynamische energietarieven gemeen hebben, is dat prijs de belangrijkste drijfveer is. Toch is dat niet voldoende. Er is ook behoefte aan centrale aansturing om een duurzame oplossing te bieden voor netcongestie, bijvoorbeeld via virtuele powerplants, ofwel virtuele energiecentrales.

Een virtuele powerplant, aangestuurd door AI-algoritmes, kan op netwerkniveau de opwekking, opslag en het gebruik van energie beheren. Geavanceerde batterijen worden ingezet om elektriciteit op te slaan en vrij te geven op de juiste momenten, aan de juiste partijen. Een virtuele powerplant maakt het zelfs mogelijk om apparaten terug te schroeven als het stroomnet overbelast is. In Duitsland wordt al gewerkt met warmtepompen die in extreme gevallen op afstand kunnen worden teruggeschroefd, bijvoorbeeld als er stroomuitval dreigt.

Innoveren in een nieuwe realiteit

Hoewel netbeheerders al jaren waarschuwden voor netcongestie, was het tot voor kort ondenkbaar dat onbeperkte stroom niet vanzelfsprekend zou zijn. Netcongestie belemmert nu al de groei- en verduurzamingsplannen in het bedrijfsleven en de woningbouw. Zelfs de aanleg van zonne- en windparken stokt door netcongestie. Innovatieve technologieën zoals AI gaan ongetwijfeld een grotere rol spelen voor het elektriciteitsnet, maar we moeten erkennen dat deze niet direct dé oplossing bieden. De weg naar een duurzamere toekomst is en blijft voorlopig uitdagend.

 

Ook interessant:

Lees hier: Trend Micro ontdekt actieve Microsoft-kwetsbaarheid die miljoenen gebruikers treft

Lees hier: Een digitale checklist op de fabrieksvloer: daarom is het een goed idee!

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie