Smart verlichting, zo werkt het
Slimme verlichting is niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Deze systemen worden steeds slimmer. Smart-verlichting staat continu in verbinding met elkaar. Je kunt de aangesloten lampen aan- en uitzetten met je smartphone, dimmen en van kleur veranderen op afstand. In dit artikel leggen we je uit hoe smart-verlichting werkt en wat je ermee kan.
Verlichting spraakgestuurd laten werken
Via een smart home app kun je instellen op welke spraakmemo je apparaten moeten reageren. Daarnaast kun je ook een extern apparaat gebruiken zoals Google Nest of Amazon Alexa. Deze apparaten luisteren de hele dag of ze een spraakcommando herkennen wat ze vervolgens uitvoeren.
Dit zijn de voordelen van smart verlichting
Smart verlichting heeft een hele hoop voordelen. Alle verlichting gaat aan of uit op de momenten dat jij dat wil. Zo heb je altijd de juiste sfeerverlichting. Daarnaast kun je ook op afstand je verlichting aan- en uitzetten. Met smart verlichting kun je een hoop energie besparen. Je lampen staan nooit meer onnodig aan en ook als je de lichten vergeet uit te doen is dit geen probleem.
Tijdschema’s
Een van de handige functies van smart-verlichting is dat je tijdschema’s kan instellen. Dit kun je doen per lamp of groep lampen. Laat bijvoorbeeld je tuinverlichting en de tafellampen binnen automatisch aangaan op een bepaald tijdstip. Als het donker wordt zal de verlichting automatisch inschakelen en op een ander tijdstip weer uitschakelen.
Lichtkleuren
Als je een slimme lamp die meerdere kleuren heeft, dan kun je met smart verlichting eenvoudig de kleuren veranderen. Ook dit kan eenvoudig met een app op je telefoon. Daarnaast kun je met lichtkleuren nog andere leuke dingen doen. Koppel bijvoorbeeld je smart Tv aan je slimme verlichting en deze zal de kleuren veranderen aanpassen aan de hand van de film die je aan het kijken bent. Hetzelfde kun je doen met muziek.
Tuinverlichting
Ook in je tuin kun je gebruikmaken van smart verlichting. Wat dacht je van koppelbare lichtsnoeren zoals een prikkabel van Blynx bij KerstverlichtingBuiten.com, een paar sfeervolle tuinlantaarns en spots waarmee je planten of bomen kunt accentueren. Deze apparaten kun je aan elkaar koppelen. Zo hoef je de lichtbronnen bijvoorbeeld niet afzonderlijk van elkaar te dimmen.
Scènes toevoegen
Naast tijdschema’s en het dimmen van je verlichting kun je ook zelf programma’s maken. Zo kun je taken geven aan je verlichting. Bijvoorbeeld als de zon onder gaat dan mag na 15 minuten de tuinverlichting worden ingeschakeld. De verlichting moet om 03:00 weer worden uitgeschakeld. Of wanneer ik een X-aantal meters verwijderd ben van mijn woning, moeten de lampen inschakelen. De mogelijkheden met scènes zijn eindeloos.
Verschillende technieken
Er zijn verschillende technieken beschikbaar om smart verlichting te laten werken. De bekendste zijn Zigbee en het Tuya protocol.
Tuya protocol
Smart verlichting via WiFi werkt via het Tuya communicatieprotocol. Iedere slimme WiFi lamp bevat een Tuya chip die werkt op je WiFi signaal. Het maakt niet uit welke lamp je aanschaft. Ze werken allemaal hetzelfde. De WiFi lampen kun je makkelijk verbinden met allerlei apps zoals Tuya smart, Nedis Smart en Smartlife. Deze apps werken allemaal met het Tuya protocol.
Nadelen
Er zijn ook wat nadelen verbonden aan het gebruiken van slimme verlichting via WiFi. Als je veel slimme apparaten koppelt, kan het zijn dat je WiFi trager wordt. Daarnaast verliezen de lampen hun signaal als er een stroomstoring is. Ook bij een instabiel WiFi netwerk kunnen de lampen hun signaal kwijtraken.
Zigbee protocol
Het Zigbee protocol is een communicatieprotocol zoals Bluetooth of Wifi. Koop je een Zigbee product dan word je gekoppeld aan een Hub. Deze hub verbindt je met het WiFi netwerk terwijl het communiceert met de Zigbee verlichting. Via het Zigbee protocol kunnen grote afstanden worden overbrugd. Ook zijn er meer mogelijkheden op het gebied van schakelaars en sensoren om de verlichting mee aan te sturen. Zigbee apparatuur is wel wat duurder en af en toe kan het zijn dat de Hub vol is. Je kunt er tot 50 apparaten mee aansluiten.