Stelconplaten, het neusje van de zalm in industrie, landbouw, bouw en privétuinen

Stelconplaten, het neusje van de zalm in industrie, landbouw, bouw en privétuinen

Redactie WINMAG Pro

Stelconplaten vormen een oerstevige ondergrond van gewapend én duurzaam beton. In diverse sectoren worden ze gebruikt als al dan niet tijdelijke oplossing. Er kan zwaar materieel op vervoerd worden, maar ook menig tuinarchitect past het beton vanwege zijn industriële uitstraling graag toe in zijn ontwerpen. Het materiaal is bovendien betaalbaar, temeer daar er geen fundering nodig is. Alleen het juiste zand biedt soelaas als basis. 

Op industrieterreinen

De stelconplaten kunnen tegen een stootje, gaan lang mee en zorgen voor een ideale werkvloer in de industrie. Plekken waar vrachtwagens af en aan rijden, grote hoeveelheden pallets met goederen worden opgeslagen en het gehele verdere wagen- en machinepark op een veilige manier geparkeerd wordt. Niet zelden is er voor de vrachtwagens een laadperron van hetzelfde beton, vormgegeven met keerwanden. Meer weten over stelconplaten en aanverwante producten? Specialist Nedabo heeft het allemaal op een rijtje gezet. 

Boeren en tuinders

Diezelfde keerwanden komen van pas in de landbouw, waar keerwanden sloten verstevigen en tevens een solide ondergrond noodzakelijk is voor de tractoren en de voertuigen die hieraan gekoppeld worden. Hier komen niet zelden eveneens vrachtwagens, om de oogst op te halen, en worden talloze andere loodzware objecten geplaatst. De onderhoudskosten worden tot een minimum beperkt, het enige dat er moet gebeuren is af en toe een bezem eroverheen halen. 

Stad en strand

De vormgeving van moderne pleinen, straten en hoogteverschillen in stadscentra komt vaak tot stand met stelconplaten. Niet alleen tijdens het bouwen worden deze gebruikt, de platen en keerwanden worden ook als basismateriaal ingezet. Denk aan een ondergrond voor fonteinen en andere blikvangers. Op menig boulevard dan wel strand tref je keerwanden en stelconplaten aan, omdat ze muurvast op hun plek blijven liggen en hufterproof zijn. Het is bij strandtenten een uitkomst dat leveranciers van dranken en andere goederen niet meer met hun steekkarretjes door het zand hoeven te ploegen. 

Bouw- en festivalterreinen

Als tijdelijke ondergrond doen stelconplaten hun brave werk op diverse bouwterreinen. Ze zijn steviger én minder lawaaierig dan staalplaten. Er zijn ook festivals die hun eigen (gehuurde) terrein verstevigen met stelconplaten, omdat ze hun duurzame aanpak tot in elk detail willen doortrekken. 

Tuinontwerpen

Tot slot een wat minder gangbare, maar steeds populairdere bestemming voor de stelconplaten: de privétuin. Het modewoord industrieel is vanzelfsprekend van toepassing op de bouwplaten, die op sierlijke wijze contrasteren met andere materialen die van een tuin een moderne en gezellige plek maken, zoals hout, natuursteen, terracotta en natuurlijk het groen. Dat de stevige basis ook hier handig is, is een mooie bijvangst. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie