De beste BI-tools op een rij
Bedrijven verzamelen data, een hele hoop data. Om deze data om te zetten naar bruikbare kennis, heb je BI-tools. BI staat voor Business Intelligence en deze tools worden gebruikt om gegevens te onderzoeken en te begrijpen. Hierbij gaat het om het identificeren en herkennen van patronen, trends en relaties in de data. In dit artikel kijken we naar de beste BI-tools om je hiermee te helpen.
Waarom is Business Intelligence belangrijk?
Met BI kunnen organisaties efficiënter werken door processen te optimaliseren en bottlenecks te identificeren. Je krijgt een diepgaand inzicht in de huidige prestaties van je bedrijf met betrekking tot de omzet, marges, verkoopaantallen, verkoopresultaten en meer. Zo ontdek je wat goed werkt en op welke punten je bedrijf kan verbeteren. Door historische gegevens en trends te analyseren kun je eenvoudiger risico’s identificeren en beheren.
Zet je BI effectief in, dan levert dat een concurrentievoordeel op omdat je sneller en beter geïnformeerd beslissingen kunt nemen. BI helpt ook bij het begrijpen van klantgedrag en voorkeuren, wat erg belangrijk is bij het vormgeven van een marketingstrategie. Door trends en voorspellingen te analyseren, helpt BI organisaties bij het plannen voor de toekomst en anticiperen op veranderende marktomstandigheden.
Data verzamelen
Wil je BI succesvol toepassen, dan begin je met het verzamelen van data uit verschillende bronnen, zoals ERP- enCRM-systemen of data uit Google Analytics. De verzamelde data worden vervolgens opgeslagen in datawarehouses of data lakes, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn en eenvoudig te analyseren.
Data analyseren
Analysetools worden gebruikt om gegevens te onderzoeken en te begrijpen. Hierbij worden patronen geïdentificeerd en gekeken naar trends en relaties in de gegevens. BI-tools genereren rapporten en dashboards om de verzamelde informatie visueel te presenteren. Hierdoor krijg je allerlei inzichten die je kunnen helpen de beste bedrijfsbeslissingen te maken.
Power BI
Power BI werd ontwikkeld door Microsoft en kan je organisatie helpen bij het analysere van gegevens waardoor je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Je kunt verschillende gegevensbronnen importeren zoals Excel-sheets, databases maar ook gegevens uit online en lokale bronnen. Zijn de gegevens geïmporteerd dan kan er een dashboard of een visuele rapportage worden gemaakt. Begin je net met BI dan kan een power bi cursus ervoor zorgen dat je meer en betere inzichten uit het programma kan halen. Je kunt namelijk erg veel met Power BI. Tijdes de cursus leer je de verschillende onderdelen van Power BI kennen, zodat je weet wat je waarvoor moet gebruiken. Ook datamodelleren en rapportdesign komen aan de orde.
Tableau
Veel functies van Tableau lijken op die van Power BI. Op beide platformen kun je interactieve dashboards maken. Beide tools zijn gebruiksvriendelijk en vereisen geen programmeerskills. Een verschil is dat Power BI alleen samenwerkt met producten van Microsoft. Werk je op een MacBook dan is Tableau wellicht een betere keuze, aangezien je Power BI alleen in combinatie met Windows kunt gebruiken.
Looker Studio
Looker Studio is een product van Google waarmee je webstatistieken visueel kunt maken. Je kunt Looker koppelen met Google Analytics en andere platformen zoals Facebook, YouTube en Google Search Console. Daarnaast kun je ook databronnen zoals Excel-sheets of Google sheets importeren. In vergelijking met Power BI ondersteunt Looker Studio minder verschillende soorten gegevensbronnen.
Sisense
Met Sisense kun je grote hoeveelheden gegevens verwerken en analyseren. Ook als je geen technische achtergrond hebt kun je met Sisense makkelijk dashboards maken. Het platform biedt ook tools voor datavoorbereiding waarmee je je gegevens kunt transformeren zodat ze bruikbaar worden voor analyse. Dit proces wordt ook wel ETL (Extract, Transform, Load) genoemd. Met Sisense kun je daarnaast complexe query’s uitvoeren waarmee je inzichten uit gegevens kunt halen. Deze inzichten kunnen vervolgens visueel gemaakt worden.
Domo
Ook Domo is een online BI-tool waarmee je een groot aantal gegevensbronnen kunt importeren voor analyse. Daarnaast heeft de tool een ETL-systeem en een grote selectie aan allerlei visualisaties. Daarnaast integreert Domo ook social media. Daarmee onderscheidt de tool zich van andere BI-tools. Domo is daarnaast niet de goedkoopste BI-tool op de markt. Voor de Professional Edition betaal je al snel rond de 2000 dollar.