Blauw licht, het effect op je slaap

Redactie WINMAG Pro

Gemiddeld worden Nederlanders zo’n 5,5 uur per dag blootgesteld aan blauw licht. Blauw licht is het licht dat onder andere door schermen van apparaten wordt geproduceerd. Denk hierbij aan mobiele telefoons en computers. Van die 5,5 uur spenderen we 3 uur op de computer of tablet en 2,5 op de telefoon.

Af en toe scrollen op internet of blackjack spelen bij een casino zonder registratie is niet erg. Maar door te veel blauw licht kan je slaapritme verstoord worden. Het licht zorgt ervoor dat ons lichaam minder melatonine aanmaakt. En dit is precies wat we nodig hebben om in slaap te vallen. Hoe het precies zit met het effect van blauw licht op je slaap leggen we hier uit.

Blauw licht, wat is het

Blauw licht wordt niet alleen door apparaten geproduceerd. De zon straalt ook blauw licht uit. Het verschil met ander licht is dat het een korte golflengte heeft en veel lichtenergie. Hierdoor is het sterker dan andere lichtsoorten. Bij het kijken naar blauw licht worden zogenaamde fotoreceptoren in het netvlies en je pupilreflex gestimuleerd. 

Het gevolg is dat je biologische klok verward raakt. Zie je blauw licht, dan word je actief omdat je lijf denkt dat het dag is. Normaal gesproken maakt je lijf melatonine aan als het donker wordt. Hierdoor maakt je lichaam dit hormoon niet aan. 

De risico’s van blauw lichte 

Blauw licht is in principe niet gevaarlijk. Het is in de juiste hoeveelheid zelfs zeer nuttig als het gaat om het reguleren van je bioritme. Bovendien is aangetoond dat je netvlies geen schade kan oplopen door blauw licht. Dat gezegd hebbende kan blauw licht wel voor ongemakken zorgen. 

Digitale oogstress (DES)

Steeds vaker wordt bij mensen digitale oogstress of Digital Eye Strain (DES) waargenomen. Dit is een probleem met het zicht en de ogen veroorzaakt door blauw licht van apparaten. Mensen met DES hebben onder andere last van droge ogen, wazig zicht, dubbel zicht en vermoeide ogen. Het kan ook gepaard gaan met branderige en geïrriteerde ogen. 

Hoe bescherm je jezelf

Zoals gezegd is blauw licht op zich niet schadelijk. Maar om te voorkomen dat je DES krijgt of je slaappatroon verstoord wordt moet je jezelf beschermen. Een van de manieren om dat te doen is door je schermtijd te beperken. Bij deze een overzicht van de maximale schermtijd per leeftijdscategorie:

  • 4 tot 8 jaar maximaal 1 uur
  • 8 tot 10 jaar maximaal 1,5 uur
  • 10 tot 12 jaar maximaal 2 uur
  • 12 jaar en ouder maximaal 3 uur 

Een ander manier om jezelf te beschermen is met een blauw licht filter bril of filter voor je beeldscherm. Deze houdt blauw licht en reflectie tegen. Het is daarnaast aan te raden om regelmatig pauze te nemen en voldoende afstand te houden van je scherm. Houdt hierbij minimaal een armlengte of 60 cm aan. 

Neem een pauze van je scherm

Het is heel normaal dat je af en toe op je telefoon of computer zit. Maar denk ook aan je eigen welzijn. Spreek met jezelf af dat je je telefoon af en toe weglegt. Wil je toch iets doen voor het slapen gaan, pak dan eens een boek. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie