Synology geeft vijf tips voor veilig databeheer
Waar cybercriminelen het voorheen vooral gemunt hadden op grote organisaties, zijn mkb-bedrijven tegenwoordig minstens net zo vaak het slachtoffer, zo blijkt onder andere uit onderzoek van ABN-AMRO. Dit heeft te maken met de verschillen in risicoperceptie. Grote organisaties zijn zich zeer bewust van cyberdreigingen, terwijl dit bewustzijn binnen het mkb veel lager ligt. Bovendien bieden nieuwe technologieën zoals AI steeds weer nieuwe kansen voor hackers. Hoe zorgen mkb’ers ervoor dat hun data veilig blijven? Synology geeft vijf tips.
1. Vergroot het bewustzijn
De dreiging voor het mkb neemt toe, de risicoperceptie daarentegen niet. Dit is een gevaarlijke paradox. Ten opzichte van 2022 (33%) is de risicoperceptie van het mkb zelfs licht afgenomen (29%). Het is van groot belang om het bewustzijn onder werknemers binnen het hele bedrijf te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig trainingssessies te organiseren rondom het thema cybersecurity. Hierdoor neemt ook het draagvlak voor strengere securitystandaarden toe. Niet alleen maakt het bedrijven weerbaarder voor cyberaanvallen, het zorgt er ook voor dat kleine bedrijven niet buitenspel gezet worden door de grote spelers in de markt omdat ze niet voldoen aan de veiligheidseisen.
2. Back-ups van je data; de ‘3-2-1’-regel
Door regelmatig back-ups te maken van alle bedrijfsgegevens voorkom je dat data verloren gaat op het moment dat er toch iets misgaat. De ‘3-2-1’-regel helpt hierbij; zorg voor minimaal drie back-ups, bewaar deze op twee verschillende opslagmedia en zorg ervoor dat je minimaal één kopie op een externe locatie bewaart. Voor de opslag van je bedrijfsgegevens kun je gebruik maken van een NAS, daarmee zijn je gegevens altijd en overal toegankelijk en vergrendeld.
3. Maak gebruik van encryptie
Om te voorkomen dat kwaadwillenden direct al je gegevens kunnen lezen en misbruiken, kun je je bedrijfsgegevens versleutelen met behulp van encryptie. Daarmee zorg je ervoor dat gegevens zonder sleutel onleesbaar zijn bij opening van het document. Alleen wanneer de juiste encryptie-sleutel wordt toegepast, zijn de documenten toegankelijk. Zo voorkom je dat gegevens in verkeerde handen kunnen vallen.
4. Kies voor veilige wachtwoorden
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het kiezen van een veilig wachtwoord is relevanter dan ooit. Met de komst van AI-modellen kan bijna 25% van de wachtwoorden gekraakt worden zonder dat je wachtwoord betrokken is geweest bij een eerder datalek. Een wachtwoordbeheerder zoals C2 Password Manager van Synology kan helpen bij het kiezen van een sterk wachtwoord. Dit soort tools genereren veilige wachtwoorden en garanderen veilige opslag van alle wachtwoorden. Het enige wachtwoord dat je dan nog maar hoeft te onthouden is die van je wachtwoordmanager. Een extra beveiligingsoptie is het toevoegen van tweefactorauthenticatie. Deze authenticatiemethode vraagt naast je gebruikersnaam en wachtwoord ook om een extra check, bijvoorbeeld een bevestigingscode. Op deze manier wordt voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot je bestanden.
5. Voer updates en patches spoedig uit
Wanneer je updates en patches niet tijdig uitvoert, ontstaat een zwakke schakel in de beveiliging. Alle applicaties en systemen binnen je bedrijf moeten daarom zo snel mogelijk geüpdatet worden wanneer er een update beschikbaar is om het risico op aanvallen te verminderen. Ook hiervoor is bewustzijn onder alle werknemers voor nodig, een hacker heeft namelijk maar één medewerker nodig die een update niet uitvoert om toe te kunnen slaan.