Alyx boost diversiteit in IT-branche: vrouwelijke IT-ers ontvangen pay gap bonus van 13%

Redactie WINMAG Pro

Alyx, een snelgroeiende startup die hoogopgeleide vrouwen heropleidt voor tech functies, biedt hun trainees een maandelijkse bonus van 13% bovenop hun salaris. Deze pay gap bonus is even hoog als de huidige loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland, en heeft als doel de kansengelijkheid in de IT sector te verbeteren. Alyx bewaart de bonus in een fonds, na afronding van het traineeship kunnen de vrouwen het opgespaarde bedrag inzetten voor diverse opleidingen, trainingen of bijscholing. 

Alyx: Het dichten van de genderkloof in de IT en het aanpakken van de loonkloof

Alyx is opgericht om de genderkloof in de IT te dichten. Het bedrijf rekruteert hoogopgeleide vrouwen zonder technische achtergrond, leert hen IT-skills en geeft ze vervolgens een plek als trainee in een partnerbedrijf waarvan het de bedoeling is dat ze na afronding van het traineeship er in dienst gaan. Ook in de techsector verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen én ze hebben minder hoge functies. Daar wil Alyx wat aan doen. Om bij te dragen aan het dichten van de loonkloof voerde Alyx de pay gap bonus al direct vanaf de start in. Momenteel heeft Alyx 25 trainees en zit er €50.000 in het fonds. Aan het einde van dit jaar verwacht de IT-startup €150.000 te hebben opgespaard. Alyx is het enige bedrijf in Nederland dat een pay gap bonus biedt.

Loonkloof in Nederland wordt niet kleiner

Alyx-trainees kunnen hun pay gap bonus inzetten wanneer ze dat willen, er zit geen tijdslimiet op. Ook kunnen trainees het door hun opgebouwde gedeelte van het fonds inzetten als startkapitaal voor een eigen bedrijf. Johanna Spiller, CEO en co-founder van Alyx, zet zich via diverse initiatieven al jaren in voor het dichten van de genderkloof in de IT. “Het is mijn persoonlijke missie om vrouwen te helpen hun volledige potentieel te benutten, maar wel op een gelijkwaardige manier. Helaas is de loonkloof in Nederland tussen 2018 en 2022 nauwelijks kleiner geworden, bleek onlangs uit het Emancipatierapport 2022 van het CBS. Ik vind echt dat dit anders moet.”

Daarom is de pay gap bonus bij Alyx gelijk aan de loonkloof, en verandert deze naar gelang. “Zie de pay gap bonus als een opleidingsbudget verstrekt door Alyx,” vervolgt Spiller. “Ik ben er zeker van dat we met dit initiatief vrouwen helpen hun weg te vinden naar gelijkwaardig betaalde en hogere functies bij tech-bedrijven. Geld is vrijheid, en met deze bonus dragen we bij aan de vrijheid van vrouwen om op een gelijk niveau als mannen de IT-arbeidsmarkt te betreden. Nog niet eens één op de vijf mensen die in de tech werken is vrouw, dus meer diversiteit in de branche is echt hard nodig.”

Financiële onafhankelijkheid

De pay gap bonus is voor Alyx ook een manier om het gesprek over geld aan te gaan, legt Spiller uit. “We móeten het in Nederland hebben over de financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Onze gemiddelde trainee is 26 en we willen deze jonge vrouwen leren dat ze alles in zich hebben om krachtige beslissingen te maken over hun leven en carrière. En dat begint allemaal met kennis en kunde over geld.” Naast de pay gap bonus biedt Alyx tijdens het traineeship bijvoorbeeld ook een cursus over geld en het onderhandelen over promoties. Spiller legt uit: “Bij Alyx praten we veel en open over geld, om onze trainees zich comfortabel te laten voelen bij dit onderwerp. Samen met het extra opleidingsbudget vanuit ons pay gap fonds ben ik ervan overtuigd dat we daadwerkelijk impact hebben in het diverser maken van de IT branche.” 

 

Lees hier ook;

https://www.winmagpro.nl/populaire-microsoft-azure-cursussen

https://www.winmagpro.nl/devoteam-benoemt-hendrika-willemse-vreugdenhil-tot-country-manager-g-cloud

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie