Onderzoek: vrouwen in IT willen transparantie en respect
Vrouwen in de IT-wereld streven naar Toegankelijkheid, Transparantie en Eerlijke Beloning
“Waarden zijn geen slogans die je kunt inlijsten” - Magdalena Gawlowska-Bujok, COO, No Fluff Jobs
Nederland heeft een tekort aan IT-specialisten en tegelijkertijd is minder dan een vijfde van de IT’ers vrouw. Een van de oplossingen om de talentenkloof te verkleinen is daarom de IT- wereld toegankelijker te maken voor vrouwen. Het rapport Women in IT 2023 van No Fluff Jobs beschrijft wat vrouwen in de IT-wereld aantrekt en welke arbeidsomstandigheden zij belangrijk vinden. Steeds meer vrouwen vinden hun weg naar een baan in de IT, en dat is goed nieuws zegt Magdalena Gawlowska-Bujok, COO van No Fluff Jobs.Toch valt er nog veel te winnen op het gebied van transparantie en eerlijke beloning.
Vrouwelijke perspectieven
No Fluff Jobs is een Europese vacaturebank voor IT-gespecialiseerd personeel, en mede opgericht door Magdalena. Zij kent de IT- en wervingswereld door en door, en wilde enkele jaren geleden een gezond perspectief bieden aan IT-specialisten die op zoek zijn naar een nieuwe functie: Ik heb jarenlang als IT-recruiter gewerkt, dus ik begrijp beide kanten van het wervingsproces: kandidaten en recruiters. Bovendien heb ik toegepaste taalkunde gestudeerd en postdoctorale genderstudies afgerond, dus ik ken de belangrijke rol van de taal in onze dagelijkse communicatie, en hoe die onze werkelijkheid kan vormen en beïnvloeden. Door vrouwen en vrouwelijke perspectieven in onze taal op te nemen, laten we niet alleen zien dat ze net zo waardevol zijn als mannelijke werknemers, maar ook dat vrouwen in de IT essentieel zijn voor een gezond bedrijf.
Onderzoek naar vrouwen in de IT
Om inzicht te krijgen in wat vrouwen motiveert, liet No Fluff Jobs een onderzoek uitvoeren onder 303 vrouwen die in Nederland werkzaam zijn in de IT. Volgens Magdalena kunnen bedrijven hun voordeel doen met de bevindingen tijdens hun zoektocht naar goed personeel. “Bedrijven die diversiteit nastreven zijn succesvoller, en dat komt voort uit een prettigere werksfeer en sterkere klantbinding.” Volgens het onderzoek Women in IT 2023 (uitgevoerd in Nederland, Polen, Tsjechië, Oekraïne en Hongarije) is bijna 14% van de Nederlandse vrouwelijke respondenten op de middelbare school begonnen met coderen, tegenover 5-6% bij de Poolse, Tsjechische en Oekraïense specialisten. Ook hier studeerde bijna 14% van hen af in computerwetenschappen of een soortgelijke richting. Het indrukwekkende aantal van 42% Nederlandse respondenten verklaart van loopbaan te zijn veranderd - en onder hen koos meer dan 57% de weg van zelfstudie, gevolgd door deelname aan bootcamps (48%), les van vrienden (18%) en deelname aan cursussen/opleidingen (17%). “We zien dus dat er tal van mogelijkheden zijn om de IT-sector binnen te komen”, zegt Magdalena. “De overstap naar de technologiesector laat zien dat deze werknemers klaar zijn voor uitdagingen in een nieuwe omgeving.
Duidelijke vacatures teksten zijn ‘key’
Van de ‘overstappers’ zegt slechts 28% dat het vooral de hogere lonen zijn die hen lokken. Magdalena: “Flexibele werktijden, werk op afstand en een goede sfeer op de werkplek zijn voor Nederlandse vrouwen belangrijker dan een hoog inkomen. Toch blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 87% van hen wel de salarisschalen vermeld wil zien in personeelsadvertenties. Dit is heel goed nieuws voor ons, want van de grootste IT-vacaturebanken zijn wij de enige waar je altijd een salarisoverzicht vindt.
Volgens Magdalena is transparantie, over de hoogte van het salaris, maar ook over de inhoud van de functie, het geheim van een succesvol wervingsproces. “Ik geloof dat wat we allemaal als mensen gemeen hebben, de behoefte is aan transparantie en respect. Wij proberen dit aan te pakken met een duidelijke vacaturevorm die de toekomstige baan met al zijn details weergeeft. Zodoende verspillen kandidaten hun tijd niet aan wervingsprocessen die voor hen niet interessant zijn.
Nog geen salaristransparantie
Een hoog salaris is niet hetzelfde als een eerlijke beloning. Daar hechten vrouwen
vanzelfsprekend wel aan. “Vrouwen in de EU verdienen gemiddeld 13% minder dan mannen”, zegt Magdalena. “In Nederland is dat percentage nog hoger, namelijk 14,2%. Bij No Fluff Jobs geloven we dat deze kloof kan worden gedicht als we elkaar blijven voorlichten en transparante praktijken bevorderen. We willen bedrijven stimuleren dat zij salarissen bekendmaken, dat zij duidelijke vacatures publiceren met de nodige functiegegevens en dat zij een transparante bedrijfscultuur invoeren met salaristabellen. We vinden het ook geweldig dat het onderwerp ;transparantie; veel aandacht van de media krijgt. En vergeet niet: het Europees Parlement heeft op 30 maart 2023 de EU-richtlijn over beloningstransparantie goedgekeurd. Deze heeft tot doel de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Dit is hoog tijd, en we verwachten deze richtlijn echt een mooi effect zal hebben.
Overigens betekent de loonkloof niet dat vrouwen minder gewaardeerd worden dan hun mannelijke collega’s, stelt Magdalena. “Volgens het CBS maakt een op de zes werknemers promotie in een tijdsbestek van twee jaar. Uit ons onderzoek blijkt dat 26% van de IT-vrouwen het afgelopen jaar promotie heeft gemaakt, een goede score dus. Bovendien geeft 71,8% van de vrouwelijke IT-professionals aan dat haar salaris het afgelopen jaar is gestegen en is bijna 60% tevreden met het salaris dat zij ontvangen.
Rolmodellen
No Fluff Jobs helpt werkgevers bij het aantrekken van vrouwen voor IT-functies. Maar was kunnen bedrijven zelf doen om vrouwen binnen de organisatie te behouden? Magdalena: Het gaat om de bedrijfscultuur. Het is hoe ze communiceren en of ze iedereen gelijk behandelen: ongeacht hun geslacht, leeftijd of persoonlijke situatie. Wij geloven dat de waarden van het bedrijf waarheden zijn waarnaar je elke dag leeft. Het zijn niet zomaar wat slogans die je kunt inlijsten en aan de muur van het kantoor kunt hangen. Vrouwen in technologie willen gedijen op hun werkplek: ze hebben ruimte nodig voor zelfgroei en kansen om zichzelf uit te dagen. Ze willen gehoord en individueel behandeld worden.
Bovendien hebben vrouwen rolmodellen nodig, weet Magdalena. “Gelukkig zien we dat de wereld verandert en dat steeds meer vrouwen de sector betreden en dat zij elkaar helpen. Er zijn tal van mentormogelijkheden, online gemeenschappen, evenementen of organisaties die IT onder vrouwen promoten en hen helpen de eerste stappen te zetten. Hiermee geven zij niet alleen aan dat vrouwen even belangrijk zijn als mannen, maar laten ze ook zien dat vrouwen in de IT een gezonde norm zijn en dat ze gezien en gerespecteerd worden in deze tot nu toe door mannen gedomineerde sector. Daardoor zullen meer vrouwen voor dit prachtige carrièrepad kiezen.