Cyberpesten: Zo blijf je veilig online
Uit een onderzoek over online pesten van Veiligheidsmonitor, onderdeel van het Centraal Bureau voor de Statistiek over, bleek in 2021 dat 2,5 procent van de 15-18-jarigen in de voorafgaande 12 maanden slachtoffer is geweest van online pesten. Onder de 18-25- jarigen was dat in hetzelfde jaar 1,5 procent.
Wat is cyberpesten?
Pesten werd vaak op school gedaan of buiten op straat. Cyberpesten gebeurt via elektronische communicatie. Pestkoppen gebruiken internet, smartphones en laptops als middel om een andere persoon belachelijk te maken, te bedreigen, in verlegenheid te brengen of als doelwit te nemen.
Cyberpesten gebeurt op elk social media platform van Instagram tot TikTok. De platformen nemen maatregelen hiertegen, maar de verantwoordelijkheid om je goed te beschermen ligt bij jezelf. In de ExpressVPN infografiek lees je alles over hoe je online veilig blijft.
Cyberpesten kan verschillende vormen aannemen. Soms is het stalken met sms-berichten of e-mails, het plaatsen van dreigende opmerkingen op social media platformen of het online plaatsen van beschamende foto's of video's zonder toestemming van de persoon in kwestie.
De gevolgen van cyberpesten
Cyberpesten is een vervelende gebeurtenis die blijvende gevolgen kan hebben voor zowel het slachtoffer als de pester. Je kent het MTV programma Catfish misschien wel. Een catfish is iemand die zich voordoet als iemand anders en dat valt ook onder cyberpesten. Hierbij gaan mensen online relaties aan met iemand waarvan ze niet weten wie dat is.
Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn en te weten hoe je ermee om moet gaan als het jou of iemand die je kent, overkomt. Slachtoffers van cyberpesten voelen zich vaak alleen, hulpeloos en eenzaam. In sommige gevallen kan het leiden tot angst, depressie en zelfs zelfmoord. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen cyberpesten. Hier zijn enkele tips om veilig gebruiken te maken van sociale media.
5 acties die je kunt ondernemen
- Verwijder de persoon uit je vriendenlijst. Ken je diegene niet? Gelijk blokkeren!
- Deel alleen content waarvan je het niet erg vindt als het publiekelijk gedeeld wordt.
- Denk na voordat je iets post. Als iets eenmaal online staat, is het er in veel gevallen voor altijd.
- Vraag vrienden en familie om steun als je zelf gepest wordt. Blijf beleefd en respectvol tegen anderen. Houd rekening met grenzen.
- Noteer de pesterijen in een verslag met dag en tijdstip. Meld altijd hatelijke of kwetsende opmerkingen aan het platform.
5 dingen die je beter kunt laten
- Persoonlijke informatie delen (je adres of telefoonnummer).
- Gepest worden geheimhouden en aan niemand vertellen.
- Zelf ook gemene berichten sturen of kwetsend gedrag vertonen.
- Reageren op haatdragende taal. Dit maakt de situatie alleen maar erger.
- Spreek je uit tegen anderen en verdedig jezelf en anderen waar mogelijk zonder het gesprek aan te gaan. Als je een nep-profiel ziet, rapporteer het dan.
Word je gepest? Aarzel niet om hulp te zoeken, er zijn organisaties die steun bieden. Dat kan bijvoorbeeld via Meldknop. Zij worden ondersteund door de Nederlandse politie. Door deze eenvoudige tips op te volgen, kun je helpen om sociale media een vriendelijkere en veiligere plek te maken voor iedereen.