Een zakelijke VPN gebruiken

Een zakelijke VPN gebruiken

Redactie WINMAG Pro
Het bedrijfsleven is regelmatig bezig met gevoelige data. Het is niet voor te stellen hoeveel schade er kan worden aangericht door cybercriminelen als zij deze data in handen krijgen.

Om deze reden is het gebruik van een VPN (Virtual Private Network) in het bedrijfsleven niet meer weg te denken. Deze beveiligde verbinding zorgt ervoor dat bedrijven beter beschermd zijn tegen hackers en criminelen op het internet. Met een zakelijke VPN is het mogelijk om een intern, afgeschermd netwerk op te zetten waartoe alleen werknemers toegang tot krijgen. Een werknemer kan daardoor vanuit huis inloggen op de zakelijke VPN en zo bij de bestanden op kantoor komen. Er zijn heel wat zakelijke aanbieders van VPN-diensten. Welke VPN de beste keus is, is afhankelijk van wat je precies verwacht van een VPN-dienst als ondernemer. Er zijn verschillende goede diensten.

Wat is een zakelijke VPN?

Een zakelijke VPN is tegenwoordig niet meer weg te denken bij bedrijven. Het is immers belangrijk om je netwerk goed te beschermen tegen hackers en andere cybercriminelen. Met het oog op de privacy zijn de wetten rondom het beschermen van data alleen maar strenger geworden. Zo bestaat tegenwoordig de AVG waar alle bedrijven aan moeten voldoen. De wet stelt het verplicht dat ondernemers er alles aan doen om de gegevens van hun klanten en opdrachtgevers geheim te houden. Wie niet genoeg doet aan beveiliging, kan zelfs een boete opgelegd krijgen.

Een VPN is een versleutelde verbinding binnen een netwerk. Het is mogelijk om een intern VPN-netwerk op te zetten. Dat betekent dat alleen de werknemers van de organisatie in kunnen lopen op dit beveiligde netwerk. Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat al je internetverkeer versleuteld wordt verstuurd. Op die manier kunnen cybercriminelen de verbinding niet afluisteren wanneer er bijvoorbeeld wordt gewerkt via een openbare internetverbinding. Een VPN kun je zien als een soort tunnel met een sleutel. Je aanvraag gaat versleuteld door de tunnel. De tunnel is volledig dicht, zodat er niemand halverwege tussen kan komen. Aan het einde van de tunnel is de data ontsleuteld, zodat de server de aanvraag kan beantwoorden. De data wordt weer versleuteld door de tunnel gestuurd en wordt dan weer ontsleuteld door de VPN-software. Een VPN-dienst zorgt er ook voor dat je een ander IP-adres krijgt, zodat je niet alleen anoniemer bent, maar ook censuur in het buitenland kunt tegengaan.

Voordelen van een zakelijke VPN gebruiken

Het gebruik van een zakelijke VPN kent verschillende voordelen. Zo heeft niet alleen de ondernemer iets aan een VPN, maar ook de medewerkers van de onderneming. Met een VPN is het mogelijk de online veiligheid binnen een bedrijf te vergroten. Men kan wereldwijd zakendoen en testen. Dat is handig wanneer er locatiespecifieke prijzen worden aangeboden. De werknemers hebben overal veilige toegang tot bedrijfsbestanden. Het maakt niet meer uit of men verbinding heeft gemaakt met een openbaar wifi-netwerk of ander slecht beveiligde verbinding. Dankzij een VPN worden alle gegevens versleuteld verzonden. Een VPN biedt extra databescherming om zo de AVG beter na te kunnen leven. De meeste keren dat ondernemers de AVG hebben overtreden, valt gevoelige data in verkeerde handen en spreken we van een datalek. Met een VPN is dat te voorkomen.

Veilig zakendoen op openbare wifi

Het is belangrijk om de internetverbinding goed te beveiligen als men op een openbaar wifi-netwerk aan het werk is. Bij een openbaar netwerk zoals bijvoorbeeld in een restaurant kunnen hackers ook verbinding maken met het netwerk en zo de data onderscheppen. Daardoor is moeilijk te zeggen of het dataverkeer wel voldoende veilig is. Het kan zelfs maar zo zijn dat het de netwerkbeheerder zelf is die de data onderschept. Daarom is het mogelijk met een VPN op een veilige manier zaken te doen. Er is namelijk geen mogelijkheid tot inzicht in bestanden of wat er op het netwerk gebeurt.

Hoe kies je de beste zakelijke VPN?

De keuze voor een zakelijke VPN is tegenwoordig erg gemakkelijk. Zo moet de VPN-dienst voldoende veilig zijn en mag de dienst absoluut geen logs bijhouden. Bij een zakelijke VPN moet een dedicated IP worden gebruikt. Op die manier krijgen alle aanbieders hetzelfde IP-adres en kan vertragingen worden voorkomen. Dankzij het dedicated IP-adres is het ook mogelijk de bedrijfscloud beter te beveiligen. Er is dan alleen een verbinding mogelijk als men op de VPN is ingelogd.

Nieuwe medewerkers kunnen gemakkelijk aan de zakelijke VPN worden toegevoegd, terwijl oude medewerkers gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Een VPN-netwerk opzetten en onderhouden wordt gedaan door de aanbieder, zodat men er zelf geen omkijken meer naar heeft. Het is dankzij een VPN mogelijk om ook buiten kantoor of op andere locaties een beveiligde toegang tot krijgen tot bedrijfsbestanden. Bij het kiezen van de beste zakelijke VPN is het belangrijk om ook te kijken naar de prijs. Het is verstandig gratis VPN-diensten als ondernemer te vermijden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie