Vishing Breekt Alle Records in 2022

Vishing Breekt Alle Records in 2022

Redactie WINMAG Pro
Bij phishing doen cybercriminelen zich voor als betrouwbare personen en instanties om zo je persoonlijke gegevens, wachtwoorden of bankinformatie te achterhalen.

Ze nemen contact met hun slachtoffers via e-mail, sms of per telefoon. Bij sms-berichten spreken we van smishing. En als je telefonisch benaderd wordt, heet het vishing. Vooral vishing neemt onder cybercriminelen steeds meer in populariteit toe. In dit artikel lees je hoe je vishing kunt herkennen en hoe je je ertegen kunt beschermen.

Records

De cijfers uit het meest recente rapport van cyberveiligheidsbedrijven Agari en PhishLabs liegen er niet om. Tussen het eerste kwartaal van 2021 en het eerste van 2022 nam het aantal meldingen van vishing met 550% toe. Vishing komt tegenwoordig nog vaker voor dan phishing per e-mail. Maar ook de gecombineerde varianten zijn alom aanwezig. Slachtoffers ontvangen een, op het eerste oog, betrouwbare e-mail of sms met een telefoonnummer dat ze zelf kunnen bellen. En als ze dat nummer draaien, neemt een oplichter de telefoon op.

Wat is vishing?

Vishing, oftewel voice phishing, is een vorm van cybercriminaliteit waarbij een oplichter je letterlijk te woord staat. Het gaat dan om telefoontjes, maar bijvoorbeeld ook om Skypegesprekken. Als je de persoon waarmee je spreekt niet persoonlijk kent, kun je makkelijk in de val lopen. Maar ook als je de persoon wél kent, kunnen oplichters je via deep faketechnologie en AI om de tuin leiden.

Met anonieme telefoonnummers moet je sowieso voorzichtig zijn. Maar om het nog ingewikkelder te maken, kun je zelfs bekende telefoonnummers niet altijd vertrouwen. Door ‘spoofing’ kunnen cybercriminelen het telefoonnummer van bijvoorbeeld je moeder of een goede vriend hacken en daarmee bellen.

Vishing herkennen

Bij vishing gaat het vrijwel altijd om urgente situaties. Je ‘moeder’ zit in de problemen en heeft dringend een grote som geld nodig. Je wordt verdacht van belastingontduiking en je moet per telefoon bepaalde gegevens doorgeven om erger te voorkomen. Of je computer is geïnfecteerd door een virus. Iemand die zogenaamd bij Microsoft werkt kan je alleen helpen als je volledige toegang tot je computer geeft.

Omdat je weinig tijd hebt om erover na te denken, en ervan uitgaat dat degene met wie je belt betrouwbaar is, kun je al snel op hun vragen en verzoeken ingaan. Met alle gevolgen vandien. Let er dus op dat je alleen het gesprek aangaat als je 100% zeker weet dat je praat met degene die je voor ogen hebt. Wees sceptisch als er per telefoon gevraagd wordt om persoonlijke informatie. En laat vooral alle alarmbellen afgaan als iemand je om geld vraagt.

Vishing vermijden

Vishing vindt plaats omdat je telefoonnummer ergens op het internet is beland. Je kunt je nummer zelf openbaar gemaakt hebben, doordat je je sociale mediaprofielen op ‘openbaar’ hebt gezet. Het is ook mogelijk dat je telefoonnummer in handen kwam van een hacker als gevolg van een datalek. De eerste stap die je dus moet nemen om vishing te voorkomen, is er voor zorgen dat je je online privacy veiligstelt. Dat kan door een VPN in te schakelen. Zo’n versleutelde verbinding beschermt je niet alleen tegen vishing, maar voorkomt ook dat je bijvoorbeeld malware installeert na het aanklikken van een link in een phishingmail. Ook je IP-adres wordt afgeschermd, waardoor anderen je online activiteiten niet meer kunnen volgen. Om jezelf, op een voordelige manier, te overtuigen van alle voordelen van een VPN kun je gebruikmaken van de NordVPN coupon.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie