De Europese Commissie stemt voor universele opladers voor geheel Europa
De meerderheid stemt voor
De grote meerderheid van de Europese Commissie interne markt en consumentenbescherming stemde in voor het voorstel van een universele usb-c-oplader. In totaal stemden er 45 leden waarvan twee laden niet akkoord gingen. Daarnaast werd het originele voorstel zelfs uitgebreid. De Europese Commissie vond namelijk dat er nog meer apparaten aan het voorstel moesten worden toegevoegd zoals laptops. Er zijn echter ook een aantal apparaten die te klein zijn voor een usb-c-poort, deze apparaten vallen uiteraard niet onder het voorstel. Denk hierbij aan fitness trackers en smartwatches.
Een hoop consumenten zijn blij met het nieuws. We gebruiken onze smartphone gedurende de hele dag en moeten hem vaak minimaal een keer per dag opladen. Van het bestellen van boodschappen tot het plannen van afspraken, we doen er alles mee. Daarbij zijn mobiele telefoons een bron van entertainment dankzij streamingdiensten zoals Netflix en online kansspelen zoals wedden op voetbal. De overvolle lades met snoertjes en kabels roepen veel frustratie op. Het zou erg gemakkelijk zijn als we voortaan de oplader van onze familie, vrienden of collega’s kunnen gebruiken.
De voordelen van een universele oplaadkabel
Een van de redenen waarom het Europees Parlement voor universele opladers stem is voor het verminderen van afval. Een universele oplader is eenvoudiger te hergebruiken door meerdere personen. Op deze manier hoeven fabrikanten niet steeds een nieuwe oplader bij elk apparaat te leveren. Daarbij is een universele oplader voor consumenten voordeliger. Naar schatting wordt er per jaar meer dan 11.000 ton aan oplaadkabels weggegooid waarvan een groot deel ongebruikt is. Binnen de Europese Unie zijn in het afgelopen jaar tevens zo’n 420 miljoen mobiele telefoons en draagbare elektronische apparaten verkocht. Na een korte rekensom blijkt dus dat elke persoon gemiddeld drie oplaadkabels heeft waarvan er slechts twee regelmatig worden gebruikt.
Mogelijke botsing tussen de EU en techgigant Apple
Uiteraard zijn niet alle fabrikanten van mobiele apparaten het eens met het nieuwe voorstel. Zo heeft het merk Apple al aangegeven dat een universele oplader toekomstige innovatie zou kunnen schaden. Het Amerikaanse bedrijf waarschuwt dat een te strikte regelgeving innovatie ontmoedigd wat negatieve gevolgen heeft voor de consumenten van zowel Europa als de rest van de wereld. Verder is de techgigant een van de belangrijkste fabrikanten van smartphones binnen Europa. Apple levert een aangepaste oplaadpoort die een lightning-poort gebruikt. De Europese Commissie was het niet eens met het argument van Apple en gaf als weerwoord dat technologische innovatie altijd in het voordeel van de consument zou moeten zijn. Android telefoons zullen waarschijnlijk minder problemen hebben met het nieuwe voorstel aangezien de meeste modellen al zijn overgestapt van een USB micro-B-oplaadpoort naar een modernere USB-C-oplaadpoort. Android telefoons worden onder andere geproduceerd door Samsung en Huawei.
Een uniforme standaard voor opladen
Er is overigens al veel vooruitgang geboekt op het verminderen van oplaadkabels. In 2009 waren er meer dan 30 verschillende opladers terwijl de meeste fabrikanten het nu bij drie varianten houden namelijk de USB-C-poort, USB-B-micro-poort en de lightning-poort. Kortom om de elektronische afvalberg te verkleinen en consumenten te laten besparen, stemt de Europese Unie toe dat alle typen elektronica een universele usb-c-oplader zouden moeten hebben. Aankomende mei volgt een definitieve stemming die bindend zal zijn. Als het nieuwe wetsvoorstel definitief wordt dan zal de invoer van een universele oplader naar verwachting in 2024 worden ingevoerd.