Meeste Nederlanders bezorgd voor grootschalige cyberaanval
Dat blijkt uit representatief onderzoek van VPN.nl onder 1.045 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard.
72 procent van de bevolking denkt dat de Nederlandse economie en samenleving kwetsbaar is voor cyberaanvallen, terwijl maar 14,6 procent er vertrouwen in heeft dat Nederland voldoende is beschermd.
Zorgen nemen toe
Een grootschalige cyberaanval kan onze economie en samenleving ontwrichten, bijvoorbeeld door ziekenhuizen, energiecentrales of betaalsystemen plat te leggen. Bijna 60 procent van de Nederlandse bevolking maakt zich daar weleens zorgen over. Dat is een stijging van 35 procentpunt ten opzichte van 2018, toen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een peiling deed.
“De oorlog in Oekraïne heeft er aan bijgedragen dat meer mensen zich bekommeren over cyberaanvallen. Rusland voert in het land regelmatig cyberaanvallen uit op vitale infrastructuur, zoals internetsystemen en energiecentrales. Gevoelsmatig is de dreiging groter dan ooit tevoren”, stelt Koen Kuijper van VPN.nl.
Slechts 17 procent van de Nederlanders maakt zich geen zorgen over cyberaanvallen, terwijl 25 procent er neutraal in staat. Opvallend is dat met name 60-plussers zich zorgen maken. Bijna 70 procent van hen is ongerust over een ontwrichtende cyberaanval op Nederlandse bodem, terwijl dit onder jongere mensen (tussen de 18 en 30 jaar) ‘maar’ 40,5 procent is.
Reële kans
De Rijksoverheid houdt er rekening mee dat de oorlog in Oekraïne op verschillende manieren de nationale veiligheid van Nederland kan raken, waaronder een cyberaanval, die vitale delen van bestuur, infrastructuur, economie of samenleving kunnen raken.
Ruim driekwart van de Nederlanders acht de kans dan ook groot we de komende jaren worden getroffen door een of meerdere cyberaanvallen, zeggen de cijfers uit het onderzoek. In het geval we te maken krijgen met een cyberaanval, denkt 72 procent van de Nederlanders dat we kwetsbaar zijn. Dat onze infrastructuur kwetsbaar is, werd pijnlijk duidelijk tijdens de landelijke storing van de NS op zondag 3 april. Vele duizenden reizigers strandden toen, omdat er geen treinen reden. Op Schiphol stonden er enorme rijen bij de bussen en parkeergarages.
Weinig vertrouwen
Volgens het kabinet staat Nederland goed te boek in de strijd tegen cyberaanvallen, blijkt uit een brief die 13 april verscheen aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan een debat over digitale dreigingen. De Nederlandse bevolking is echter beduidend minder positief: slechts 14,6 procent heeft er vertrouwen in dat we voldoende beschermd zijn tegen cyberaanvallen, blijkt uit het onderzoek van VPN.nl.
“Het is zorgwekkend dat er onder de bevolking zo weinig vertrouwen is in onze cyberveiligheid. Het is een taak van de overheid om te laten zien dat Nederland wel degelijk goed voorbereid is”, aldus Kuijper. Concrete aanwijzingen voor een grootschalige aanval op Nederlandse bodem zijn er op dit moment niet, stelt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
In de afgelopen jaren zijn er wel diverse organisaties, zoals de universiteit van Maastricht en de GGD, slachtoffer geworden van een kleinere cyberaanval. Maar deze werden hoogstwaarschijnlijk niet aangestuurd door of uitgevoerd met medeweten van een ander land.
Meer investeringen nodig
Moet er meer worden geïnvesteerd in cyberveiligheid? 78,1 procent van de Nederlanders vindt van wel. Ook de Cyber Security Raad trekt deze conclusie. Volgens hen moet Nederland tot aan 2024 nog eens 833 miljoen euro extra investeren om zich te kunnen wapenen tegen cyberaanvallen.
Volgens Dave Maasland, directeur van ICT-bedrijf ESET Nederland, is het vijf voor twaalf: “De adviezen van de cybersecurityraad liggen er al jaren en het wordt tijd dat we ze serieus gaan nemen.”
Over het onderzoek
Het volledige onderzoek inclusief verantwoording vindt u hier terug.