Een op drie Nederlanders geen probleem met datacenter in ‘achtertuin’

Redactie WINMAG Pro
69 procent wil graag meer inspraak in besluitvorming over eventuele komst

Maar liefst 37 procent van de Nederlanders vindt het niet erg als techgiganten een groot datacenter in hun woonomgeving bouwen. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.122 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Toch kunnen die techgiganten en gemeenten niet zomaar de knoop doorhakken: zeven op de tien respondenten willen meer inspraak tijdens het besluitvormingsproces.

Als bekend heeft de komst van het megadatacenter van Meta in Flevoland veel losgemaakt en ook in Groningen leidden datacenters tot veel discussie. Opvallend genoeg hebben inwoners van juist die provincies, samen met Drenthe, het minst bezwaar tegen de komst van zulke centra. Zo vindt maar liefst 57 procent van de Groningers het niet erg als er een datacenter in hun spreekwoordelijke achtertuin komt, gevolgd door Drentenaren (vijftig procent) en Flevolanders (44 procent). “Datacenters spelen een fundamentele rol in onze moderne maatschappij en digitale economie”, zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. “Steeds meer huishoudens en bedrijven zijn data gedreven en afhankelijk van digitale systemen. Hier is enorme rekenkracht voor nodig en die vind je terug in megadatacenters. De vraag is dus wel waar techbedrijven die moeten plaatsen.”

Niet volledig overtuigd

Niet alle respondenten zijn volledig overtuigd van de komst van datacenters. Zo is maar liefst 57 procent van hen bang dat hun leefomgeving minder aantrekkelijk wordt en vindt 66 procent dat datacenters niet passen binnen de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen. Dit laatste omdat datacenters veel ruimte innemen en grote hoeveelheden stroom en water verbruiken. Braun: “Eind vorig jaar zorgde de komst van het megadatacenter van Meta voor veel maatschappelijke discussie. Zo hadden mensen hun vraagtekens bij het hoge stroomverbruik, de oppervlakte die het centrum zou beslaan en de beperkte werkgelegenheid die het ging opleveren. Ik kan me dus goed voorstellen dat Nederlanders om deze redenen de komst van datacentra niet massaal toejuichen.”

Werken bij een datacenter

Dat er aardig wat voorstanders zijn van de komst van datacenters in hun directe omgeving, komt mogelijk doordat een derde van de respondenten niet helemaal duidelijk heeft wat de persoonlijke gevolgen ervan zijn. Wel staat een vijfde van alle ondervraagden open voor een baan bij een hyperscale. Mannen zijn hier aanzienlijk enthousiaster over (dertig procent) dan vrouwen (vijftien procent). Braun: “Het kabinet wil landelijke regie en criteria met betrekking tot de komst van datacenters aanscherpen. Mogelijk dat een landelijk beleid mensen beter doet beseffen wat voor een impact een datacenter in hun omgeving heeft. Het is natuurlijk helemaal mooi als de overheid niet alleen informeert, maar ook met de lokale bevolking in gesprek gaat over het onderwerp.”

Over VPNdiensten.nl

Op VPNdiensten.nl kunnen consumenten terecht voor informatie over digitale privacy en internetveiligheid. Daarnaast biedt het portaal tips en tricks over veilig internetten, met een focus op VPN-diensten. Binnen dit thema levert VPNdiensten.nl verdiepende informatie, onafhankelijke tests en beoordelingen van verschillende VPN providers. Voor meer informatie, bezoek de website: https://vpndiensten.nl/

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie